Як формувати баклажани в теплиці та у відкритому грунті

Формування баклажанів при вирощуванні в теплиці та у відкритому грунті


Формування куща баклажан: у відкритому грунті і теплиці

Баклажан — мабуть, самий «примхливий», та найсмачніший представник сімейства пасльонових. Щоб отримати хороший врожай, потрібно знати деякі секрети догляду за баклажанами. Формування баклажанів в теплиці та у відкритому грунті важливий етап, і пропустити його без шкоди не вийде. Від того, наскільки грамотно забезпечений догляд, залежить не тільки здоров’я самої рослини, але і кількість плодів, та їх смакові якості.

Знаючи певні правила формування кущів можна виростити дійсно міцні рослини і зібрати високий урожай. Найкраще для баклажанів підходить легкий ґрунт. Достатня кількість сонячних променів — обов’язкова умова формування плодів баклажанів. Якщо не займатися формуванням кущів, велика частина зав’язі опаде, плоди будуть дрібними, а урожай — мізерним.

Основні правила формування кущів баклажанів

Найкраще баклажани формуються на компактних рослинах. Для цього видаляється верхівка стебла і практично всі нові бічні пагони. Залежно від кількості пагонів, які ростуть від вершини основного стебла, можна виділити певні схеми формування самих кущів. Кожну рослину слід формувати по-своєму, кількість стебел бажано залишати від однієї до трьох.

У тепличних умовах кущі баклажанів, зазвичай, досягають висоти до 140 см., Що трохи вище, ніж в умовах відкритого грунту. До формування таких рослин слід приступати, коли кущі досягають висоти близько 30 см. Високорослі сорти краще формувати в одне стебло. Нові пагони, які формуються після прищипування верхівки, видаляються, залишається тільки один, найбільш сильний. Регулярно слід позбавлятися не тільки від нових пагонів, а й від зайвого листя і зав’язі знизу.

 

 

Вирощуючи баклажани високих або середніх сортів, оптимальним рішенням буде формування кущів два стебла. Після видалення верхівок, необхідно залишити два пагона, на яких будуть формуватися майбутні плоди. Всі інші пасинки регулярно видаляються.
Для великих площ краще формувати кущі в три стебла, відстань між рослинами в такому випадку має становити 60-80 см. Підв’язуючи кущі високорослих сортів, потрібно бути дуже обережним, оскільки рослини дуже крихкі. При правильному формуванні, кожен кущ приносить від 5 до 12 плодів. Низькорослі сорти зазвичай не прищипують і не підв’язують. Зазвичай висота таких рослини не більше 40 см. І добре переносять кущіння.

Кущі, які висаджуються у відкритий грунт, слід формувати через два тижні після їх посадки. Висота рослин повинна бути не менше 30 см. Прищипувати кущі краще вранці або у вечірні години. Після видалення зайвих листя і пасинків, особливо в спекотні або дощові дні, на рослинах з’являються рани. Для швидкого загоєння їх можна обробити вапном або золою. Формування баклажана в теплиці з полікарбонату дозволить вам отримати швидкий і щедрий урожай, і можливість його реалізації за цілком вигідними цінами. Так часто і починають будувати невеликий бізнес, до баклажанів додають огірки, томати та інші овочі, що вирощуються на городі які користуються попитом на початку весни.

Формування баклажанів в теплиці: відео

Як формувати баклажани у відкритому грунті: відео

Слабкі або хворі кущі краще не чіпати, великої кількості плодів на таких кущах точно не буде. Якщо рослина, навпаки, ослаблена через велику кількість плодів, потрібно залишити тільки один пагін, підв’язавши його до опори, формуючи кущ в одне стебло. Непотрібні пасинки і листя рекомендується видаляти кожні три — чотири дні. Іноді листя і нижні пагони залишають для захисту грунту від пересихання; якщо стоїть дощова погода — листя не повинні торкатися землі, щоб не викликати захворювання всієї рослини.

Доглядаємо за баклажанами правильно!

Формування баклажан в теплиці, як формувати у відкритому грунті

Перша підгодівля рослин найчастіше проводиться комплексними мінеральними добривами, не раніше, ніж через 2-3 тижні після висаджування рослин. У період зростання можна використовувати перегній, гній або гнойову рідину. Добрива, що містять фосфор і азот необхідні під час плодоношення. Органічні добрива повинні застосовуватися з обережністю, оскільки сприяють зростанню стебел, а не самих плодів.

Полив баклажанів проводиться не раніше п’ятого дня після висадки рослин, безпосередньо під корінь, температура води повинна бути не нижче 20 градусів. Недостатня кількість вологи призводить до формування маленьких і позбавлених смаку плодів. Найчастіше полив баклажанів проводять один раз в тиждень, рано вранці. Підвищена вологість може викликати грибкові захворювання рослин. Грунт бажано рихлити після кожного поливу, можна використовувати мульчу.

Для тепличних рослин необхідно підтримувати стабільну температуру повітря не нижче 26 градусів. Профілактикою виникнення грибкових захворювань є також регулярне провітрювання.

Уникнути захворювання баклажанів можна замочивши насіння перед посадкою в розчині марганцівки, прокалив грунт для розсади в духовці, дотримуючись сівозміни.

Як правильно формувати баклажани в теплиці і відкритому грунті

На сьогоднішній день селекціонерами виведено велику кількість сортів баклажанів, вони можуть бути різного кольору, форми і висоти. При правильному догляді за сезон можна зібрати до 15 плодів з кожної рослини, вага яких може досягати 0,5 кг.