Як приготувати ароматне варення з мандаринів: 20 покрокових рецептів

Як зварити мандаринове варення на зиму в домашніх умовах


Як приготувати варення з мандаринів

У багатьох з нас запах цитрусових асоціюється з Новим роком. Продовжити святковий настрій на весь рік допоможе варення з мандаринів. Щоб полегшити вам завдання, ми підібрали 20 докладних рецептів цих ароматних солодощів. Дивіться рецепти з фото і робіть смачні заготовки на зиму своїми руками.

Особливості приготування варення з мандаринів

«Новорічне» варення роблять з м’якоті або всього фрукта цілком. На відміну від інших цитрусових, мандарини солодші, ніжні, легко чистяться, а також є низькокалорійним продуктом.

Солодкість і густоту можна регулювати в процесі приготування. Для того щоб домогтися невеликої кислинки, на 1 кг фруктів беруть всього 300-350 г цукру. У свою чергу, класичний рецепт передбачає стандартну пропорцію — 1: 1. Як правило, заготівлю доводять до кипіння двічі. Однак якщо потрібно зварити густе варення, то процедуру повторюють до отримання необхідної консистенції.

Як приготувати ароматне варення з мандаринів

«Новорічне» варення роблять з м’якоті або всього фрукта цілком

Вибір і підготовка основного інгредієнта

Для варіння часточками або цілими плодами господині рекомендують брати не особливо великі, злегка недозрілі фрукти з пружною м’якоттю. Так вони збережуть форму і не розваряться. Переспілі цитрусові краще використовувати для джему, де вони переробляються в однорідну масу.

Великий вплив на смак надає місце зростання. Фрукти з Іспанії або Ізраїлю солодкі, майже без кислинки, легко очищається шкірка. Маленькі, жовто-оранжеві плоди без кісточок — це турецькі мандарини. Абхазія і Грузія славляться кисло-солодкими сортами з яскраво вираженим ароматом.

Читайте також: Королівське варення з агрусу та апельсином

Фрукти для варення повинні бути свіжими, однакового розміру, з гладкою шкіркою без ознак псування. Перед приготуванням їх ретельно миють щіткою, щоб зняти шар воску, а потім обдають окропом. Якщо варення варять з цілих часточок, то з них видаляють прожилки, а за бажанням прибирають плівку.

Відео «Мандаринове варення з лимоном в домашніх умовах»

У цьому відеосюжеті представлений майстер-клас приготування смачного і корисного десерту.

Рецепти мандаринового варення

Мандаринове варення можна приготувати різними способами. Найчастіше варять за традиційними рецептами, проте деякі господині вважають за краще використовувати мультиварку або хлібопіч.

Класичний рецепт приготування варення з мандарин

  • 1 кг цитрусових дольок засипають 1 кг цукрового піску.
  • Витримують 12 годин.
  • Обережно перемішують і доводять до кипіння.
  • Варять 20 хвилин при слабкому вогні.
  • Знявши з плити, настоюють 1 годину.

Якщо в процесі варіння на поверхні утворюється пінка, її необхідно регулярно знімати.

«П’ятихвилинка»

  • 1 кг часточок заливають 100 мл очищеної води, засипають 0,5 кг цукрового піску і витримують 5 годин.
  • Довівши до кипіння, дають покипіти 5 хвилин.
  • Повністю остуджують.
  • Двічі повторюють останні два кроки.

З мандаринів з шкіркою

  • 1 кг фруктів заливають окропом.
  • Через 15 хвилин вимочують цитруси в холодній воді протягом 24 годин.
  • Варять сироп (0,5 кг цукрового піску / стакан води).
  • Заливають їм розрізані навпіл плоди.
  • Витримують 8 годин під вантажем при температурі + 3 … + 6 С.
  • Довівши до кипіння, залишають тихо проварюватися ще 5 хвилин. Забирають на 12 годину в холодильник.
  • Тричі повторюють два останні кроки, кожен раз вводячи по 250 г цукру.
Варення з мандаринів з шкіркою

Варення з мандаринів з шкіркою — смачний і привабливий на вигляд десерт

З мандаринових часточок

  • 1 кг цитрусових дольок ставлять на плиту, попередньо засипавши зверху 500 г цукрового піску.
  • Коли фрукти пустять сік, роблять менше вогонь, а в каструлю до смаку додають корицю, ваніль або бадьян.
  • Після закипання зменшують потужність і проварюють ще 20 хвилин.

З мандаринових корок

  • 350 г дрібно нарізаної шкірки вимочують 10 хвилин.
  • Помінявши воду, додають 1,5 ч. л. солі.
  • Повільно томлять 1 годину.
  • Добре промивають цедру.
  • Готують сироп з розрахунком 0,5 кг цукрового піску на 1 л води.
  • Засипають в нього кірки і варять 2 години.
  • В остигле варення вводять 50 мл мандаринового соку.
  • Проварюють 15 хвилин.
  • Додають 1⁄2 ч. Л. лимонної кислоти.
  • Варять ще 10 хвилин.

 

 

Рецепт варення з мандаринів покроково з фото

Підготовка інгредієнтів

Варення з мандаринів - як зварити за простими рецептами

Настоювання корок в сиропі

Варення з мандаринів - пошаговий кулінарний рецепт з фото

Етап варіння в сиропі

Варення з мандаринів

Готовий десерт

Мандаринове варення з ваніллю

  • 1 кг мандаринових часточок розрізають на половинки.
  • Засипають 0,5 кг цукрового піску. Тихо млять до появи соку.
  • Додають 2 ч. Л. ванільного цукру.
  • Млять при мінімальній потужності чверть години, періодично помішуючи.

Щоб додати трохи пряних ноток, в варення можна покласти пару зірочок бадьяна або паличку кориці.

Варення з мандаринів та лимону

  • До 300 г мандаринових часточок додають подрібнений блендером лимон.
  • Витримують 1 годину до появи соку.
  • Довівши до кипіння, млоять протягом 20 хвилин.
  • Вводять розведений желатин (5 г / 2 ст. Л. Води).
  • Проварюють ще 30 секунд.
Кращі рецепти приготування варення з мандаринів

Мандаринове варення можна розбавити смаком лимону

Мандаринове варення з яблуками

  • 1 кг цитрусів розбирають на часточки.
  • Цедру дрібно натирають.
  • 1 кг подрібнених очищених яблук проварюють до стану пюре.
  • Холодну масу ретельно перетирають через сито.
  • Додають мандаринові дольки, цедру, 1 кг цукрового піску.
  • Заливають 400 мл очищеної води і варять 20 хвилин, постійно помішуючи.

Варення з мандаринів та гарбуза

  • Перебивають блендером 0,5 кг очищених мандарин.
  • З 1 кг вареного гарбуза роблять пюре.
  • Інгредієнти з’єднують і доводять до кипіння.
  • Додають 500 г цукрового піску.
  • Млять ще 20 хвилин.

З бананом

  • 1 кг цитрусових очищають від кірки і нарізають невеликими кубиками.
  • Засипають 1 кг цукрового піску.
  • Коли фрукти пустять сік, їх заливають склянкою води.
  • Довівши до кипіння, млять ще чверть години.
  • Заготівлю остуджують, а через 3 години заново проварюють.
  • Нарізають кружечками 2 банана, вичавлюють сік з 1 лимона.
  • З’єднують з мандариновою масою.
  • Варять чверть години, постійно помішуючи.
  • Дають варення охолонути, потім знову повторюють попередній крок.
  • За банкам розкладають вже застиглий, загуслий джем.

Мандаринове варення з імбиром

  • 1 кг мандарин і 1 апельсин очищають від шкірки.
  • Засипають 0,5 кг цукрового піску.
  • Витримують 8 годин.
  • Вводять 2 ч. л. меленого імбиру.
  • Довівши до кипіння, млять протягом 60 хвилин.
  • Дають заготівлі повністю охолонути. Додають 0,5 кг цукру, змішаного з пакетиком ваніліну.
  • Перш ніж розкласти варення по банкам, його ще раз проварюють протягом 1 години.

З ківі

  • Беруть 1 кг плодів.
  • Одну половину ділять на часточки, іншу — нарізають шматочками разом з шкіркою.
  • Нарізають тонкими смужками цедру лимона.
  • Заварюють сироп (1 кг цукрового піску / 300 мл води).
  • Після закипання закидають лимонну кірку.
  • Через 2 хвилини додають цитруси, давши їм прокипіти не більш 60 секунд.
  • Остуджують заготовку і повторюють процедуру ще раз.
  • Нарізають кружечками 200 г ківі.
  • Вичавлюють сік з 1 лимона. Вводять фрукти в кипляче мандаринову масу. Через 3 хвилини знімають з плити.
Варення з мандаринів та ківі

Ківі додасть десерту цікавий смак і приємний аромат

Варення з мандаринів та хурмою

  • 1 кг цитрусових обдають окропом.
  • Заливають холодною водою і залишають на ніч.
  • Перебивають блендером разом з цедрою.
  • Знімають з хурми шкірку, видаляють кісточки.
  • Додають до цитрусів.
  • Вводять 1 кг цукру.
  • Довівши до кипіння, млять при малій потужності півгодини.
  • Остуджують і знову проварюють 30 хвилин.

З апельсинами

  • 1 кг апельсин, 0,5 кг мандарин ділять на часточки.
  • Заварюють сироп (1,5 кг цукрового піску / півсклянки води).
  • Заливши фрукти, доводять заготовку до кипіння.
  • Тихо млять протягом години.
  • Додають дрібно натерту апельсинову цедру.
  • Варять ще 10 хвилин.

З коньяком

  • 0,5 кг часточок засипають 500 г цукрового піску.
  • Додають 50 мл коньяку і витримують 8 годин.
  • Доводять до кипіння.
  • Дають протоміться 40 хвилин, періодично помішуючи.

Мандаринове варення з кардамоном і кедровими горішками

  • 1 кг чищених цитрусових нарізають невеликими кубиками.
  • Засипають фрукти в каструлю, заливши залишками мандаринового соку.
  • Дають заготівлі закипіти.
  • Додають 1 зернятко кардамону, 10 г порошку кориці, пакетик ваніліну, 160 г цукрового піску.
  • Варять 30 хвилин на повільному вогні.
  • Перед тим як знімати варення з плити, додають 50 г кедрових горішків.

В мультиварці

  • Нарізають невеликими шматочками 1 кг мандаринів і 1 лимон.
  • Вимочують протягом 24 годин.
  • Закладають в мультиварку, додають 3,5 склянки цукрового піску, 1 пакетик ваніліну, 1 л води.
  • Встановлюють режим «Варіння» на 20 хвилин.
Приготоване в мультиварці варення

Приготоване в мультиварці варення має однорідну консистенцію

У хлібопічці

  • 0,5 кг мандаринових часточок перебивають блендером до однорідної консистенції.
  • Завантажують в хлібопічку, додають 120 г цукрового піску, щіпку лимонної кислоти, прянощі або коньяк за смаком.
  • Встановлюють режим «Джем» або «Варення».
  • Після закінчення часу дають заготівлі настоятися ще 10 хвилин.

По — Абхазскі

  • 1 кг цитрусових дольок проколюють зубочисткою.
  • Опускають в окріп і проварюють 20 хвилин.
  • Додають 0,5 кг цукрового піску.
  • Млоять півгодини при малій потужності.
  • Перед тим як зняти заготовку з плити, вводять лимонний сік за смаком.

Для додання варення оригінальних ноток і красивого рубінового відтінку в нього можна додати трохи ожини.

Рецепт від Юлії Висоцької

  • 1 кг цитрусових наколюють зубочисткою.
  • Проварюють 10 хвилин на слабкому вогні.
  • В очищену воду засипають 1 кг цукрового піску і роблять густий сироп.
  • Заливають їм мандарини.
  • Дають прокипіть ще 10 хвилин.
  • Вимикають плиту, наполягають заготовку протягом 2 годин.
  • Повторюють останні два кроки кілька разів, поки варення не придбає потрібну консистенцію і прозорий помаранчевий колір.
мандаринове варення з фото

Виготовлене за рецептом Юлії Висоцької мандаринове варення

Правила зберігання і подачі мандаринового варення до столу

Без втрати своїх корисних властивостей мандаринове варення може зберігатися 2 роки. Найкраще місце для консервації на зиму — це льох, підвал або балкон. Відкриту банку краще тримати в холодильнику.

«Новорічну» солодкість, як правило, подають на десерт, до чаю або кави. Перед подачею джем можна викласти в красиву піалку, а зверху прикрасити горішками або прянощами.

Мандаринове варення — це не тільки святковий настрій. Завдяки високому вмісту вітаміну С, ефірних масел і мікроелементів воно здатне зміцнити імунітет, а також заповнити недостачу корисних речовин в організмі.