Як приготувати ароматне варення з мандаринів: 20 покрокових рецептів
Як зварити мандаринове варення на зиму в домашніх умовах
У багатьох з нас запах цитрусових асоціюється з Новим роком. Продовжити святковий настрій на весь рік допоможе варення з мандаринів. Щоб полегшити вам завдання, ми підібрали 20 докладних рецептів цих ароматних солодощів. Дивіться рецепти з фото і робіть смачні заготовки на зиму своїми руками.
Особливості приготування варення з мандаринів
«Новорічне» варення роблять з м’якоті або всього фрукта цілком. На відміну від інших цитрусових, мандарини солодші, ніжні, легко чистяться, а також є низькокалорійним продуктом.
Солодкість і густоту можна регулювати в процесі приготування. Для того щоб домогтися невеликої кислинки, на 1 кг фруктів беруть всього 300-350 г цукру. У свою чергу, класичний рецепт передбачає стандартну пропорцію — 1: 1. Як правило, заготівлю доводять до кипіння двічі. Однак якщо потрібно зварити густе варення, то процедуру повторюють до отримання необхідної консистенції.
Вибір і підготовка основного інгредієнта
Для варіння часточками або цілими плодами господині рекомендують брати не особливо великі, злегка недозрілі фрукти з пружною м’якоттю. Так вони збережуть форму і не розваряться. Переспілі цитрусові краще використовувати для джему, де вони переробляються в однорідну масу.
Великий вплив на смак надає місце зростання. Фрукти з Іспанії або Ізраїлю солодкі, майже без кислинки, легко очищається шкірка. Маленькі, жовто-оранжеві плоди без кісточок — це турецькі мандарини. Абхазія і Грузія славляться кисло-солодкими сортами з яскраво вираженим ароматом.
Читайте також: Королівське варення з агрусу та апельсином
Фрукти для варення повинні бути свіжими, однакового розміру, з гладкою шкіркою без ознак псування. Перед приготуванням їх ретельно миють щіткою, щоб зняти шар воску, а потім обдають окропом. Якщо варення варять з цілих часточок, то з них видаляють прожилки, а за бажанням прибирають плівку.
Відео «Мандаринове варення з лимоном в домашніх умовах»
У цьому відеосюжеті представлений майстер-клас приготування смачного і корисного десерту.
Рецепти мандаринового варення
Мандаринове варення можна приготувати різними способами. Найчастіше варять за традиційними рецептами, проте деякі господині вважають за краще використовувати мультиварку або хлібопіч.
Класичний рецепт приготування варення з мандарин
- 1 кг цитрусових дольок засипають 1 кг цукрового піску.
- Витримують 12 годин.
- Обережно перемішують і доводять до кипіння.
- Варять 20 хвилин при слабкому вогні.
- Знявши з плити, настоюють 1 годину.
Якщо в процесі варіння на поверхні утворюється пінка, її необхідно регулярно знімати.
«П’ятихвилинка»
- 1 кг часточок заливають 100 мл очищеної води, засипають 0,5 кг цукрового піску і витримують 5 годин.
- Довівши до кипіння, дають покипіти 5 хвилин.
- Повністю остуджують.
- Двічі повторюють останні два кроки.
З мандаринів з шкіркою
- 1 кг фруктів заливають окропом.
- Через 15 хвилин вимочують цитруси в холодній воді протягом 24 годин.
- Варять сироп (0,5 кг цукрового піску / стакан води).
- Заливають їм розрізані навпіл плоди.
- Витримують 8 годин під вантажем при температурі + 3 … + 6 С.
- Довівши до кипіння, залишають тихо проварюватися ще 5 хвилин. Забирають на 12 годину в холодильник.
- Тричі повторюють два останні кроки, кожен раз вводячи по 250 г цукру.
З мандаринових часточок
- 1 кг цитрусових дольок ставлять на плиту, попередньо засипавши зверху 500 г цукрового піску.
- Коли фрукти пустять сік, роблять менше вогонь, а в каструлю до смаку додають корицю, ваніль або бадьян.
- Після закипання зменшують потужність і проварюють ще 20 хвилин.
З мандаринових корок
- 350 г дрібно нарізаної шкірки вимочують 10 хвилин.
- Помінявши воду, додають 1,5 ч. л. солі.
- Повільно томлять 1 годину.
- Добре промивають цедру.
- Готують сироп з розрахунком 0,5 кг цукрового піску на 1 л води.
- Засипають в нього кірки і варять 2 години.
- В остигле варення вводять 50 мл мандаринового соку.
- Проварюють 15 хвилин.
- Додають 1⁄2 ч. Л. лимонної кислоти.
- Варять ще 10 хвилин.
Мандаринове варення з ваніллю
- 1 кг мандаринових часточок розрізають на половинки.
- Засипають 0,5 кг цукрового піску. Тихо млять до появи соку.
- Додають 2 ч. Л. ванільного цукру.
- Млять при мінімальній потужності чверть години, періодично помішуючи.
Щоб додати трохи пряних ноток, в варення можна покласти пару зірочок бадьяна або паличку кориці.
Варення з мандаринів та лимону
- До 300 г мандаринових часточок додають подрібнений блендером лимон.
- Витримують 1 годину до появи соку.
- Довівши до кипіння, млоять протягом 20 хвилин.
- Вводять розведений желатин (5 г / 2 ст. Л. Води).
- Проварюють ще 30 секунд.
Мандаринове варення з яблуками
- 1 кг цитрусів розбирають на часточки.
- Цедру дрібно натирають.
- 1 кг подрібнених очищених яблук проварюють до стану пюре.
- Холодну масу ретельно перетирають через сито.
- Додають мандаринові дольки, цедру, 1 кг цукрового піску.
- Заливають 400 мл очищеної води і варять 20 хвилин, постійно помішуючи.
Варення з мандаринів та гарбуза
- Перебивають блендером 0,5 кг очищених мандарин.
- З 1 кг вареного гарбуза роблять пюре.
- Інгредієнти з’єднують і доводять до кипіння.
- Додають 500 г цукрового піску.
- Млять ще 20 хвилин.
З бананом
- 1 кг цитрусових очищають від кірки і нарізають невеликими кубиками.
- Засипають 1 кг цукрового піску.
- Коли фрукти пустять сік, їх заливають склянкою води.
- Довівши до кипіння, млять ще чверть години.
- Заготівлю остуджують, а через 3 години заново проварюють.
- Нарізають кружечками 2 банана, вичавлюють сік з 1 лимона.
- З’єднують з мандариновою масою.
- Варять чверть години, постійно помішуючи.
- Дають варення охолонути, потім знову повторюють попередній крок.
- За банкам розкладають вже застиглий, загуслий джем.
Мандаринове варення з імбиром
- 1 кг мандарин і 1 апельсин очищають від шкірки.
- Засипають 0,5 кг цукрового піску.
- Витримують 8 годин.
- Вводять 2 ч. л. меленого імбиру.
- Довівши до кипіння, млять протягом 60 хвилин.
- Дають заготівлі повністю охолонути. Додають 0,5 кг цукру, змішаного з пакетиком ваніліну.
- Перш ніж розкласти варення по банкам, його ще раз проварюють протягом 1 години.
З ківі
- Беруть 1 кг плодів.
- Одну половину ділять на часточки, іншу — нарізають шматочками разом з шкіркою.
- Нарізають тонкими смужками цедру лимона.
- Заварюють сироп (1 кг цукрового піску / 300 мл води).
- Після закипання закидають лимонну кірку.
- Через 2 хвилини додають цитруси, давши їм прокипіти не більш 60 секунд.
- Остуджують заготовку і повторюють процедуру ще раз.
- Нарізають кружечками 200 г ківі.
- Вичавлюють сік з 1 лимона. Вводять фрукти в кипляче мандаринову масу. Через 3 хвилини знімають з плити.
Варення з мандаринів та хурмою
- 1 кг цитрусових обдають окропом.
- Заливають холодною водою і залишають на ніч.
- Перебивають блендером разом з цедрою.
- Знімають з хурми шкірку, видаляють кісточки.
- Додають до цитрусів.
- Вводять 1 кг цукру.
- Довівши до кипіння, млять при малій потужності півгодини.
- Остуджують і знову проварюють 30 хвилин.
З апельсинами
- 1 кг апельсин, 0,5 кг мандарин ділять на часточки.
- Заварюють сироп (1,5 кг цукрового піску / півсклянки води).
- Заливши фрукти, доводять заготовку до кипіння.
- Тихо млять протягом години.
- Додають дрібно натерту апельсинову цедру.
- Варять ще 10 хвилин.
З коньяком
- 0,5 кг часточок засипають 500 г цукрового піску.
- Додають 50 мл коньяку і витримують 8 годин.
- Доводять до кипіння.
- Дають протоміться 40 хвилин, періодично помішуючи.
Мандаринове варення з кардамоном і кедровими горішками
- 1 кг чищених цитрусових нарізають невеликими кубиками.
- Засипають фрукти в каструлю, заливши залишками мандаринового соку.
- Дають заготівлі закипіти.
- Додають 1 зернятко кардамону, 10 г порошку кориці, пакетик ваніліну, 160 г цукрового піску.
- Варять 30 хвилин на повільному вогні.
- Перед тим як знімати варення з плити, додають 50 г кедрових горішків.
В мультиварці
- Нарізають невеликими шматочками 1 кг мандаринів і 1 лимон.
- Вимочують протягом 24 годин.
- Закладають в мультиварку, додають 3,5 склянки цукрового піску, 1 пакетик ваніліну, 1 л води.
- Встановлюють режим «Варіння» на 20 хвилин.
У хлібопічці
- 0,5 кг мандаринових часточок перебивають блендером до однорідної консистенції.
- Завантажують в хлібопічку, додають 120 г цукрового піску, щіпку лимонної кислоти, прянощі або коньяк за смаком.
- Встановлюють режим «Джем» або «Варення».
- Після закінчення часу дають заготівлі настоятися ще 10 хвилин.
По — Абхазскі
- 1 кг цитрусових дольок проколюють зубочисткою.
- Опускають в окріп і проварюють 20 хвилин.
- Додають 0,5 кг цукрового піску.
- Млоять півгодини при малій потужності.
- Перед тим як зняти заготовку з плити, вводять лимонний сік за смаком.
Для додання варення оригінальних ноток і красивого рубінового відтінку в нього можна додати трохи ожини.
Рецепт від Юлії Висоцької
- 1 кг цитрусових наколюють зубочисткою.
- Проварюють 10 хвилин на слабкому вогні.
- В очищену воду засипають 1 кг цукрового піску і роблять густий сироп.
- Заливають їм мандарини.
- Дають прокипіть ще 10 хвилин.
- Вимикають плиту, наполягають заготовку протягом 2 годин.
- Повторюють останні два кроки кілька разів, поки варення не придбає потрібну консистенцію і прозорий помаранчевий колір.
Правила зберігання і подачі мандаринового варення до столу
Без втрати своїх корисних властивостей мандаринове варення може зберігатися 2 роки. Найкраще місце для консервації на зиму — це льох, підвал або балкон. Відкриту банку краще тримати в холодильнику.
«Новорічну» солодкість, як правило, подають на десерт, до чаю або кави. Перед подачею джем можна викласти в красиву піалку, а зверху прикрасити горішками або прянощами.
Мандаринове варення — це не тільки святковий настрій. Завдяки високому вмісту вітаміну С, ефірних масел і мікроелементів воно здатне зміцнити імунітет, а також заповнити недостачу корисних речовин в організмі.