Капуста броколі: користь і шкода, лікувальні властивості та склад

Як правильно їсти брокколі, щоб отримати максимальну користь для здоров'я


Капуста броколі: користь і шкода, лікувальні властивості, склад

 

Капуста броколі: користь і шкода, лікувальні властивості та склад

 

Користь і шкода капусти броколі залежать від стану здоров’я і від кількості споживання. Щоб овоч пішов на благо організму, потрібно вивчити особливості і правила застосування броколі.

Хімічний склад капусти броколі

У незвичайних зелених суцвіттях капусти міститься велика кількість корисних речовин. Зокрема, в складі присутні:

  • вітамін К — близько 85% від добової норми;
  • вітаміни підгрупи В — від В1 до В9, відсутні в капусті тільки В12;
  • аскорбінова кислота — майже 100% від денної норми;
  • вітамін А і бета-каротин;
  • речовина холін;
  • вітаміни Е, РР і Н;
  • кремній — понад 260% від добової дози;
  • харчові волокна і природні цукри;
  • амінокислоти;

Хімічний склад капусти броколі

  • калій, фосфор і марганець;
  • йод, селен і цинк;
  • магній і залізо;
  • кальцій;
  • жирні кислоти.

У броколі міститься багато аскорбінової кислоти і кремнію

Найбільше в капусті міститься вуглеводів — близько 4 г в загальному обсязі продукту. На частку білків припадає 2,8 г, а жири займають всього 0,4 м.

Калорійність свіжої капусти становить 34 калорії в 100 гр. Високо цінується користь броколі для жінок при дієті, набрати зайві кілограми на продукті неможливо.

Чим корисні броколі для організму

Завдяки насиченому складу, броколі приносить організму значну користь. При регулярному вживанні капуста:

Чим корисні броколі для організму

  • захищає від захворювань органів зору;
  • зміцнює стінки судин і благотворно впливає на роботу серця;
  • підвищує імунну опірність організму;
  • допомагає швидше впоратися з простудними захворюваннями;
  • бореться із запальними процесами будь-якого характеру;
  • очищає тканини і сприяє виведенню з організму токсинів;
  • допомагає здоровій роботі печінки;
  • прискорює обмінні процеси і перешкоджає запорам;
  • може служити профілактикою онкологічних недуг.

Корисними властивостями володіють не тільки дорослі суцвіття, а й проростки. Користь насіння брокколі знаходить застосування в програмах детоксикації організму, оскільки проростки особливо ефективно позбавляють організм від шлаків, що накопичилися. Капустяні проростки дуже добре очищають організм.

Чим корисні броколі для організму жінки

Чим корисні броколі для організму жінки фото

Капуста присутня в складі багатьох дієт, вона володіє низькою калорійністю, приємним смаком і м’яко впливає на кишечник. Цінується жінками і користь капусти броколі для волосся — вітаміни і мінерали в складі суцвіть позитивно сприяють на красу локонів і допомагають зберігати молодість шкіри.

Вживати броколі можна в період клімаксу або при хворобливих місячних. Капуста сприяє нормалізації гормонального фону і покращує загальний стан.

Чим корисні броколі для організму чоловіків

Для чоловічого організму особливо цінними є протионкологічні властивості суцвіть. Капуста при регулярному застосуванні знижує ризик розвитку раку простати після 40-50 років.

Крім того, продукт добре впливає на судини, перешкоджає виникненню атеросклерозу і серцевих недуг. Капуста покращує кровообіг, що благотворно позначається не тільки на загальному стані, але і на потенції чоловіків. Протиракові властивості овочу особливо корисні для чоловіків середнього віку.

Чим корисні броколі для дітей

Капуста брокколі виступає цінним елементом дитячого харчування. Вона дуже рідко викликає алергічні реакції, а користь полягає в тому, що суцвіття підтримують здорову перистатику і перешкоджають дитячим запорам.

Чим корисні броколі для дітей - фото.

Давати капусту дитині можна вже після півроку життя у вигляді м’якого пюре. Початкова порція повинна становити не більше 1 маленької ложки, подрібнювати потрібно попередньо відварену капусту. Якщо негативної реакції не буде, то поступово дозування можна збільшити.

Увага! Користь і шкода капусти броколі для немовлят не завжди однакові — у капусти є певні протипоказання. Потрібно обов’язково проконсультуватися з педіатром перед тим, як додати овоч в дитяче меню.

В якому вигляді капуста броколі найбільш корисна

Капустяні суцвіття можна вживати в їжу як свіжими, так і після термічної обробки. Але користь броколі при цьому буде неоднаковою.

 

 

Серед величезної кількості рослинних масел, амарантове — найбільш амінокислотно збалансоване, а також має в своєму складі досить рідкісну, але дуже цінну і важливу речовину — сквален. Більше читайте в нашій статті.

Чи корисно їсти броколі в сирому вигляді

Щодо свіжої капусти думки дієтологів розходяться. З одного боку, сирі суцвіття зберігають максимальну кількість вітамінів, тому приносять найбільшу користь для здоров’я.

Чи корисно їсти броколі в сирому вигляді

У сирому вигляді користь і шкода овочу неоднозначні

Але при цьому саме сира капуста дає найвище навантаження на шлунок і кишечник. У надмірних кількостях суцвіття можуть викликати метеоризм і болі в животі. Є й інша небезпека — через особливості будови суцвіть їх дуже важко як слід промити. Тому при вживанні капусти в сирому вигляді завжди зберігається ризик заразитися кишковою інфекцією.

Чи корисна заморожена капуста броколі

Для довгого зберігання капусту часто заморожують — в морозилці вона може утримувати корисні властивості до півроку. Після заморозки незвичайна капуста залишається все такою ж корисною, вітаміни і мікроелементи в ній від низьких температур не руйнуються. При цьому заморожувати броколі повторно заборонено, використовувати капусту потрібно відразу. Після заморозки продукт зберігає всі властивості.

Чим корисна варена броколі

Відварені капустяні суцвіття мають більш м’яку структуру і дбайливо впливають на травневу систему. При вживанні вареної капусти рідше спостерігаються метеоризм і інші неприємні відчуття в кишечнику. Крім того, відварювання дозволяє як слід продезінфікувати продукт і усунути можливу кишкову паличку.

Чим корисна варена капуста броколі

Калорійність у вареної капусти ще нижче, ніж у свіжій — всього 28 ккал на 100 г. Тому оброблені суцвіття часто додають в дієтичний раціон. Відварені суцвіття м’якше і смачніше, ніж свіжі.

Важливо! Варити незвичайну капусту рекомендується не довше 3 хвилин, в такому випадку суцвіття встигнуть розм’якшити, але збережуть більшу частину вітамінів і мінералів.

Шкода від капусти броколі

При певних умовах броколі може не тільки принести користь, але і зашкодити організму:

  1. Негативний вплив суцвіття нададуть на кишечник в період загострення травних недуг. Броколі стимулює перистатику і сприяє газоутворення, тому при діареї і метеоризмі її вживати не варто.
  2. Броколі може принести шкоду, якщо вживати суцвіття в занадто великих кількостях. Рекомендована добова доза становить всього 200 г.
  3. Як і будь-яку капусту, броколі не радять їсти на ніч. Оскільки капустяні суцвіття запускають активні травні процеси, це може перешкодити нічного сну і призвести до болів в животі і газоутворення.

Користь мікрозелені капусти броколі, або насіння, проявиться лише при обмеженому вживанні, не більше половини склянки проростків в день. Вживати овоч не рекомендують перед сном.

Шкода від капусти броколі - фоото.

Протипоказання до застосування капусти броколі

При окремих недугах зелені капустяні суцвіття рекомендується повністю прибрати з меню. У список протипоказань потрапляють:

  • алергія на продукт;
  • гострий панкреатит або виразка шлунка;
  • гастрит з підвищеною кислотністю у фазі загострення;
  • схильність до діареї і газоутворення.

Вживати капустяні суцвіття не рекомендують в післяопераційний період. Якщо втручання проводилося на черевній порожнині, посилення перистатики може піти на шкоду.

Правила вживання броколі

У кулінарії броколі використовують в основному в обробленому вигляді. Сира капуста досить корисна, але її важко якісно промити, і до того ж в смаку залишається легка гірчинка:

  • Найчастіше броколі відварюють на середньому вогні протягом 3-5 хвилин. При цьому в капусті зберігається максимум користі, гіркота йде, а суцвіття стають м’якими по консистенції.

У кулінарії продукт використовують в основному в відварному вигляді

  •  Після відварювання капусту можна злегка обсмажити. Суцвіття кладуть на сковороду з невеликою кількістю масла і тримають всього пару хвилин. При подачі на стіл суцвіття можна посипати сиром або збризнути лимонним соком, прикрасити зеленню, горішками або родзинками.

Правила вживання броколі в кулінарії фото.

Дуже смачна страва — смажена  капуста броколі

  • Користь і шкода супу з броколі залежать від способу приготування. У перші страви капустяні суцвіття рекомендують додавати вже в готовому обробленому вигляді. Справа в тому, що в бульйоні з-під овочевих суцвіть містяться речовини аденін і гуанін, здатні зашкодити організму.

У суп броколі краще додавати у вже відвареному вигляді!

Капусту не тільки відварюють, а й обробляють на пару, жарять і запікають. У всіх випадках температурна обробка потрібна дуже коротка — не довше 5 хвилин. Капустяні суцвіття добре поєднуються з більшістю продуктів — з сиром, яйцями, м’ясом, вершками, овочами і сметаною.

Застосування капусти броколі в народній медицині

Численні корисні властивості незвичайної капусти роблять її цінним лікувальним продуктом. Зелені суцвіття використовують для терапії багатьох захворювань.

Броколі при цукровому діабеті

Броколі при цукровому діабеті - фото.

У складі капустяних суцвіть присутня цінна речовина сульфорафан. Найбільше він відомий як протираковий компонент, однак у сульфорафана є й інша корисна властивість — речовина знижує глюкозу в крові. Капустяні суцвіття також підтримують рівень цукру в крові.

Глікемічний індекс капусти складає всього 15 одиниць, тому броколі при цукровому діабеті дозволена в більшості випадків. Вживають її в відвареному вигляді не більше 200 г в день. Овоч використовують для нормалізації рівня цукру при діабеті.

Користь капусти броколі для кишечника

Суцвіття капусти містять в собі велику кількість клітковини. Вживати броколі в вареному вигляді дуже корисно при запорах — продукт підсилює перистатику і сприяє нормалізації стільця.

Щоб позбутися від проблем з випорожненням кишечника, досить ввести овочеві суцвіття в свій раціон на щотижневій основі. При запорі капуста має м’який, але сильний вплив зазвичай вже на другий день, а при регулярному вживанні суцвіть проблеми зі стільцем зникають.Продукт сприяє позбавленню від закрепів.

Застосування капусти броколі при подагрі

На відміну від інших видів капусти, броколі містить дуже мало пуринів в своєму складі і тому дозволена до вживання при подагрі. На тлі застосування овочу сечова кислота в суглобах не накопичується, навпаки, незвичайна капуста допомагає вивести шкідливі солі з організму і полегшити стан.

Застосування капусти броколі при подагрі.

Вживають суцвіття в лікувальних цілях після короткого відварювання, також приносить користь сік броколі, його можна пити в кількості 1-2 склянок на день. Суцвіття і сік капусти броколі можна вживати при подагрі.

Користь капусти броколі для печінки

Використовувати броколі можна для лікування захворювань печінки. Корисні властивості капустяних суцвіть перешкоджають відкладенню зайвого жиру і покращують засвоюваність їжі, що поступає. Брокколі виводить з організму токсини і тим самим полегшує роботу печінки, сприяючи її відновленню. Продукт сприяє очищенню печінки від шкідливих речовин.

Користь капусти броколі при геморою

Неприємне захворювання виникає головним чином при нестачі рухливості і на тлі неправильного харчування. У лікуванні геморою важливу роль відіграють не тільки ліки, а й раціон. Їжа повинна бути багатою харчовими волокнами і досить м’якою — за цих умов спорожнення кишечника буде відбуватися легко, і геморой відступить.

У суцвіттях капусти броколі міститься багато клітковини, а за структурою овоч після відварювання дуже м’який і легко перетравлюється. Тому включати суцвіття в раціон при геморою просто необхідно, продукт позитивно впливає. До того ж вітаміни і мікроелементи броколі покращують склад крові і зміцнюють стінки судин, що також сприяє лікуванню геморою. При геморої дуже корисно включити овоч в раціон.

Чи можна вагітним броколі

Чи можна вагітним броколі

У складі капустяних суцвіть є багато вітамінів групи В, тому в період виношування дитини продукт дуже рекомендований до вживання. Фолієва кислота в суцвіттях позитивно впливає на плід і сприяє правильному формуванню нервової системи немовляти. Аскорбінова кислота в складі овоча зміцнює імунітет вагітної жінки і захищає її від вірусів і простуд.

Броколі в період вагітності рідко викликає нудоту, а на пізніх термінах допомагає боротися з запорами. Перед вживанням капусту необхідно відварювати — свіжими суцвіттями в невдалих обставинах можна отруїтися, до того ж варена капуста краще засвоюється організмом.

При грудному вигодовуванні повернути продукт в раціон можна вже на 5 тижні після пологів. Негативні реакції у немовлят продукт викликає рідко. Вагітним жінкам продукт дозволяє уникнути запорів.

Користь і шкода капусти броколі тісно пов’язані один з одним. Щоб капустяні суцвіття справили благотворний вплив на організм, необхідно вживати їх в невеликих дозах і після правильної обробки.

Відео: Корисні властивості капусти броколі — поради 1+1

Ще більше цікавої та корисної інформації про корисні властивості овочів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua