Для чого потрібне, коли і як проводиться карбування винограду в 2022 році
Як правильно карбувати виноград влітку і восени
Карбування винограду — це важливий етап в догляді за виноградною лозою, що представляє собою обрізку верхній частині пагонів. Правильно проведена процедура допомагає підвищити врожайність, прискорити зростання виноградного куща, а також поліпшити якість стиглих грон.
Якщо ви бажаєте розмножити виноград на своїй дачній ділянці, то ви можете скористатися двома методами: придбати готові саджанці в спеціальних розплідниках або виростити їх самостійно з живців.
Останній спосіб дає безліч переваг: ви виростите саджанець того сорту винограду, якого хочете, а також отримаєте стійкий посадковий матеріал, який набагато перевершує придбаний. Вирощування винограду з живців взимку – це тема нашої статті, яка допоможе вам самостійно отримати якісний посадковий матеріал.
Що являє собою карбування винограду
Багатьох початківців виноградарів цікавить, що це — карбування винограду, адже ця процедура не є обов’язковою при вирощуванні культури. Вона являє собою видалення верхньої частини пагонів з недорозвиненими листами приблизно на 35-40 см.
Виноградні пагони коротшають до перших нормальних листочків. Потрібно враховувати, що занадто коротка обрізка, при якій залишають 4-6 листків, не може повноцінно збагатити виноградне гроно і наситити її поживними речовинами. Це негативно позначається на врожайності культури.
Після проведення процедури на пагін повинно залишитися 13-16 здорових, повноцінно розвинених листочків. Основна мета карбування винограду — на 20-30 днів уповільнити процеси активного зростання, сприяючи перерозподілу поживних елементів між різноманітними органами рослини.
Карбування винограду — основні правила і переваги
Перед тим як карбувати виноград потрібно ознайомитися з основними особливостями і тонкощами проведення процедури, так як допущені помилки негативно позначаються на зростанні лози і врожайності. Техніка карбування схожа з прищипуванням, але на відміну від неї обрізаються гілки значно довше, віддалена частина пагону помітно більше.
Щоб збільшити розмір виноградин в гронах також проводиться карбування — воно допомагає уникнути перевантаження рослини стиглим врожаєм. В результаті цієї процедури на виноградній лозі своєчасно формуються і дозрівають плоди.
Під час процедури видаляються пагони, які виросли на центральному багаторічному стовбурі. Також серед того, на чому роблять карбування — гілки на плодових стрілках і заміщаючих відгалуженнях.
Основні переваги карбування винограду:
- перерозподіл поживних елементів, що надходять до «сплячих» пагонах і грон;
- захист рослини від гнильних утворень і грибкових інфекцій;
- повноцінна вентиляція і рівномірне освітлення виноградної лози сонячними променями;
- прискорене визрівання молодих пагонів;
- підготовка молодих гілок до зимівлі.
У більшості випадків карбування проводиться на винограді із середньою тривалістю дозрівання. Такі сорти відрізняються здатністю швидко нарощувати зелену масу. Максимальна концентрація поживних речовин витрачається саме на нарощування листя, приводячи до уповільненого визріванню грон, яке може розтягнутися до перших заморозків.
Терміни проведення виноградного карбування
Перед тим як робити карбування винограду необхідно визначитися з термінами процедури. Саме від цього залежить отриманий результат. Обрізка проводиться в фазі припинення основного зростання молодої лози.
Основною ознакою уповільнення зростання можна вважати розпрямлення верхній частині пагонів. При активному зростанні пагони починають загинатися і нахилятися вниз, так як з одного боку втечу більш міцний і здоровий.
Терміни карбування залежать від конкретного сорту винограду:
- ранній — з 15 липня по 10 серпня;
- середньостиглий — з 1 по 15 серпня;
- пізній — з 10 по 20 серпня.
Якщо виноградна культура вирощується в умовах теплиці або парника карбувати її краще в середині і наприкінці липня для пагонів висотою більше 90-100 см і тільки в разі потреби.
Подальша обрізка пагонів проводиться вже в другій половині серпня і першій тижні жовтня. Її мета — ефективне ущільнення виноградного стовпа.
Проведення карбування винограду в домашніх умовах
Перед проведенням обрізки потрібно враховувати, чим роблять карбування виноградних пагонів. Більшість досвідчених садівників і виноградарів використовують сікатор.
Основні етапи обрізки :
- видаліть верхню частину кожного втечі, що має 17-19 справжніх листочків по всій довжині;
- на відрізку пагона, що видаляється повинно міститися до 5-7 листочків;
- після обрізки зірвіть листя над верхньою гроною за кілька підходів — це забезпечить більший розмір і насичений колір ягід.
Через 12-15 діб після карбування починається стадія активного росту пасинків. Це призводить до накопичення поживних речовин і соків, необхідних для активного розвитку і зростання сплячих бруньок, а також формування суцвіть на наступний рік.
У разі занадто раннього проведення карбування винограду пасинки починають рости занадто швидко і до весни використовують весь запас поживних елементів. Це призводить до надмірно раннього розпускання бруньок, ослаблення рослини і зменшення кількості плодових зав’язей.
Коли сформується 5-7 доспілих листочків пасинків необхідно провести прищипування пасинків — це забезпечить контроль їх зростання. На кожному слід залишити 2-4 листочка.
Така кількість вважається оптимальним для того, щоб рослина могла виробляти і накопичувати достатню концентрацію поживних соків і зберегти сплячі бруньки до весни.
Особливості процедури карбування винограду
У деяких випадках при карбуванні деяких сильнорослих виноградних сортів маніпуляцію потрібно проводити 2-4 рази протягом вегетаційного періоду. Перша маніпуляція проводиться перед початком фази цвітіння. В цей час на кожній обрізаній лозі сформується до 10-13 справжніх листочків.
Наступні обрізки винограду не зачіпають пагони, а виключно пасинки, що з’являються з верхніх пагонів, на висоту до 7-8 см. Таке укорочення для швидкозростаючих сортів позитивно впливає на визрівання виноградних грон. Допомагає в підготовці пагонів рослини до заморозків.
Обрізані пагони можна використовувати з користю для присадибної ділянки — спалити, а попелом удобрити плодово-ягідні чагарники і дерева. Якщо ж гілки винограду були заражені грибковими або іншими інфекціями, їх необхідно винести за межі саду і спалити. Це запобіжить подальшому поширенню інфекції.
Протипоказання до проведення карбування
Карбування виноградної лози далеко не завжди позитивно впливає на зростання, розвиток і врожайність рослини. У деяких випадках проведення цієї процедури не рекомендується.
Основні протипоказання:
- Печеня, посушливе літо. Укорочення пагонів в такому випадку може спровокувати поверхневі сонячні опіки листя і грон.
- Винні сорти винограду — найчастіше такі різновиди малорослі, з мінімумом зеленої маси. Для карбування більше підходять столові сорти.
- Молоді виноградні насадження. Пагони такої рослини недостатньо визріли для укорочення. Запасу поживних речовин в них може не вистачити на зиму.
- Виноградна лоза розростається на спеціальній арці або альтанці. Такі рослини не потрібно карбувати. Вони і так мають міцні і сильні пагони. Рівномірно висвітлюються сонячним світлом і дають стабільний урожай.
- Культура ослаблена нападами комах-шкідників, грибковими інфекціями або іншими захворюваннями.
Карбування винограду — це корисна процедура, яка позитивно впливає на ріст рослини, визрівання плодів і загальну врожайність. При її проведенні потрібно враховувати основні нюанси. Серед них сорт винограду, місце і особливості його зростання, а також наявність протипоказань.
Відео: Правильне карбування винограду
Ще більше цікавої та корисної інформації про садівництво ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.