Особливості збору врожаю перцю у відкритому ґрунті: терміни і правила

Як і коли збирати врожай перцю з городу


Коли та як збирати перець з грядок для довготривалого зберігання на зиму

 

 

На городах і дачах вирощування перцю так само популярне, як і вирощування помідорів. В основному, це солодкий (болгарський) перець, але любителі гостренького часто садять і гіркий. Збір врожаю цих двох різновидів відрізняється. Тому варто розібратися у всіх нюансах. У цій статті ми розкажемо коли та як збирати перець з грядок для довготривалого зберігання на зиму.

Різні ступені стиглості стручкового овоча

Різні сорти мають різний період дозрівання. Одні ранні, інші — більш пізні. Але і ті, й інші мають два види стиглості: технічну і біологічну. Технічна стиглість настає через 50-60 днів від моменту посадки розсади (в залежності від сорту). Плоди на вигляд великі, соковиті і налиті, але колір ще не інтенсивний і не досяг забарвлення, зазначеного на упаковці. Тобто, в основному зелений або блідо-жовтий.

Радимо прочитати: Коли прибирати часник в 2022 році за місячним календарем?

Ці овочі вже можна (і потрібно) зривати для подальшого вживання в їжу, зберігання або переробки. А ось біологічна стиглість настає приблизно через місяць після технічної. Такі плоди яскраво забарвлені, мають стійкий характерний аромат, наповнені максимальною кількістю вітамінів та інших корисних речовин. Їх зривають для переробки або вживання в їжу. Але такі плоди довго не зберігаються. Їх використовують в першу чергу.

 

 

Коли і як збирати солодкий перець

Коли і як збирати солодкий перець за місячним календарем

Як тільки з’являться перші великі плоди на стеблі, їх вже можна зривати і вживати. Цей момент настає з початку серпня. Господарі починають масово збирати перець в серпні і вересні. Важливі нюанси при зриванні перцю:

  • Збираються плоди з технічною стиглістю з постійною регулярністю.
  • Перчини обережно обрізають ножицями, разом із плодоніжкою, а не зривають руками. Крихке стебло рослини можна легко пошкодити, тому його слід притримувати.
  • Збір повторювати через 5-7 днів, у міру наростання нових плодів. Принцип збирання врожаю схожий, як у огірків.
  • Залишаючи на кущику великі перчини для біологічного дозрівання, нові плоди не зможуть масово розвиватися, і загальна врожайність знизиться.
  • При настанні заморозків, потрібно прибрати весь перець з городу. Так як ця рослина не переносить мінусових показників температур.
  • Можна обірвати всі плоди з рослини, впорядкувати за стадіями стиглості і зберігати в прохолодних приміщеннях.

Коли і як збирати гіркий перець

Гіркий — не завжди противний. Збір врожаю гострого перцю

Любителі гіркуватості і вогняного стану в роті, часто мають справу з гірким перцем, вирощуючи його на своїх ділянках. Цей овоч має ті ж стадії стиглості, що і солодкий представник виду.

Слід пам’ятати, що, обриваючи в технічній стиглості стручки, можна отримати середньої пекучості плоди. Таким чином регулюється необхідна гіркість: обриваючи маленькі зелені перчики — отримуємо слабо гострий овоч. А червоні, стиглі, довгі перчини — це найгостріші і найгіркіші. Саме в біологічній стиглості гіркий перець потрібно зберігати, на відміну від його солодкого родича.

Відео: Вирощування та збір врожаю перцю

Таким чином, при вирощуванні перцю на відкритому ґрунті на дачі, потрібно регулярно проводити збір плодів у технічній стадії дозрівання, для отримання максимальних обсягів врожаю.

На цьому завершено нашу статтю «Коли та як збирати перець з грядок для довготривалого зберігання на зиму». Бажаємо вам вдалого вирощування та збору врожаю болгарського та гіркого перцю. Ще більше порад для заготівлі овочів на зиму можна знайти в нашій рубриці про город. Нехай щастить!

 

Особливості збору врожаю перцю у відкритому ґрунті: терміни і правила