Смачний компот з винограду на зиму: покроковий рецепт приготування з фото
Як закривати виноградний компот в домашніх умовах


В даний час можна придбати практично будь-які напої фабричного виробництва, проте дуже складно знайти серед них продукти високої якості і смаку, а виноградні напої і зовсім зустрічаються нечасто. Тому напої власного приготування завжди користуються увагою сім’ї. Домашні компоти — не надто клопітка справа, при цьому позитивних сторін — маса. Головне — натуральні інгредієнти, консервування без промислової хімії, можливість зберегти ягоди і фрукти для зимового часу.
Компот з винограду смаком схожий на сік, це один з найбільш концентрованих і смачних компотів. Він підійде і для святкового столу і для повсякденного вжитку. Його дуже люблять діти! В умовах наявності винограду в саду заготовлювати ягоди таким способом — ознака хорошого тону!
Рецепт приготування компоту з винограду в банках
Варять компот з винограду за різними рецептами, використовуючи знання деяких технологічних нюансів:
- готують напій як зі стерилізацією банок, так і без неї;
- кладуть в банку виноград окремими ягодами або цілими гронами (гілка надає терпкість), проте гілочки частіше обривають, так як з ними можуть потрапити бруд або комахи;
- в ряді випадків ягоди очищають від кісточок;
- виноград може бути самостійним інгредієнтом напою або в поєднанні з іншими фруктами (сливи, яблука, груші, абрикоси, персики, малина і інші сезонні плоди);
- вариться компот як з сортів чорного, так і світлого винограду (для насиченого кольору зелених ягід кладуть вишневе листя і чорноплідну горобину);
- для появи пряного смаку додають корицю, гвоздику, кардамон, ванілін (0,5 чайної ложки на 1 кг ягід) або лимонну (апельсинову) цедру;
- використовується цей продукт не тільки для пиття, але і для виготовлення желе, мусів;
- для поліпшення смаку на 1 кг ягід додають 30 мл мадери або портвейну;
- лимонну кислоту кладуть не тільки для появи кислинки, вона робить колір яскравішим і більш насиченим, багато хто кладе замість неї часточку лимона;
- сорти винограду для приготування компоту підходять фактично всі — солодкі або з кислинкою (є думка, що має значення навіть не сорт, а … краса виноградної гілочки), з утилітарної точки зору найкраще синій дрібний виноград: для їжі він не підходить, а для компоту ідеальний! Зазвичай використовують сорти, які йдуть для виготовлення вин ( «Ізабелла», «Голубок», «Лідія», «Кишмиш», «Молдова»).
Як приготувати виноградний сок в домашніх умовах
- незалежно від способу консервації, компот зберігається всю зиму при кімнатній температурі;
- середня калорійність цього напою — 77 ккал на 100 грамів;
- перевага компоту по відношенню до соку: сік — продукт прямого віджиму, може викликати алергію, як і
- сам виноград, компот — продукт «варення», це більш м’який і збалансований напій.
Рецепти приготування компоту з винограду на зиму:
Компот з винограду без консервації
Рецепт досить простий, приготувати такий компот може навіть дитина.
Інгредієнти:
- 700 гр. винограду,
- 200 мл. цукру,
- 2 л. води,
- 2 гр. лимонної кислоти (за бажанням).
Рецепт приготування виноградного компоту в домашніх умовах:
Налити в каструлю воду, покласти в неї промиті ягоди, довести компот до кипіння, після чого залишити на повільному вогні до півгодини (або кип’ятити 8 хвилин, після чого поставити остигати). Варять компот із закритою кришкою. Що стосується цукру, можливі варіанти: можна покласти його при варінні або пізніше, в кожну кружку. Якщо покласти цукор відразу і не випити компот за два дні, напій може зіпсуватися; відсутність цукру уповільнює цей процес.
Компот з винограду без стерилізації
Інгредієнти на трилітрову банку:
- 1 кг винограду,
- 150-200 гр. цукру,
- 2,5-2,8 л. води,
- 2 гр. лимонної кислоти.
Рецепт приготування компоту з винограду без стерелізації:
Ягоди винограду обривають з грони, прибирають зіпсовані ягоди, ретельно промивають, поміщають в простерилізовані банки. Ягоди повинні займати близько половини обсягу банки, для трилітрової банки досить 1/3. Далі засипають цукром; якщо ягоди солодкі, для трилітрової банки кладемо 4 ложки цукру і лимонну кислоту, якщо ж обраний виноград кислий, кладемо цукру 5-6 ложок, а лимонну кислоту можна не додавати.
Читайте також: Домашнє вино з винограду Ізабелла
Заливають банку окропом (щоб він трохи вилився через край), закручують кришками, дістаючи їх з окропу, струшують банку для розчинення цукру і ставлять кришкою вниз. Зазвичай банки до охолодження «загортають», наприклад, в ковдру.
Варіант з «дворазовою заливкою».
Інгредієнти на трилітрову банку:
- виноград — третина ємності (1 кг),
- склянка цукру,
- чайна ложка лимонної кислоти (за бажанням),
- вода — 2,5 л.
Хід роботи: виноград очищають від гілок і зіпсованих ягід, миють, дають йому підсохнути, розкладають в простерилізовані банки.
Далі думки про приготування розходяться. Одні заливають банки простим окропом, інші — вже готовим сиропом. Прикривають кришкою і настоюють 10-15 хв. (Стерилізація).
Потім окріп (сироп) зливають назад у каструлю і знову доводять до кипіння, додаючи лимонну кислоту; якщо це був окріп, то додають цукор. Для зливання зазвичай використовують капронову кришку з отворами.
Читайте також: Вино з винограду в домашніх умовах
Знову розливають сироп по банкам до самого верху (щоб трошки рідини витекло назовні), закручують прокип’яченими металевими кришками, перевертають, вкривають до охолодження.
Можливий третій варіант: цукор всипають після первинної стерилізації в банку і заливають вдруге перевареною водою.
Компот з винограду зі стерилізацією
При стерилізації зберігається технологія, яка використовується для будь-яких домашніх заготовок (миють і стерилізують банки, кип’ятять кришки).
Інгредієнти на трилітрову банку:
- 1 кг винограду,
- 150-350 гр. цукру (на любителя),
- 2,5 л. води.
Хід роботи: виноград очищають від зіпсованих ягід, миють, дають стекти воді. Розкладають ягоди по банкам, вони займають третину обсягу.
Читайте також: Як зробити вино з винограду
У каструлю наливають воду, засипають цукор, перемішують. Після закипання варять сироп 10 хвилин, помішуючи (щоб не пригорів).
Готовим сиропом наповнюють банки, стерилізують 30 хвилин, після чого закручують кришками. Стерилізація можлива в духовці або в ємкості з водою — на розсуд господині.
Відео: Як зробити виноградний компот на зиму
У будь-якому випадку, представлені рецепти не є істиною останньої інстанції. Кожна господиня з часом приходить до власних способів приготування найкрасивішого і смачного компоту. Індустріалізація харчової промисловості призвела до того, що багато хто відмовився від домашніх заготовок на зиму. Тому вміння консервувати в домашніх умовах сьогодні безцінне! Компот з винограду — це просто, а взимку — чарівно!
