Як приготувати конфітюр на зиму — покроковий кулінаний рецепт
Заготовки з ягід, фруктів і овочів на зиму: рецепти, способи приготування з фото та відео


Виявляється, конфітюр на зиму можна зробити не тільки з фруктів і ягід, а й використовувати для цих солодких заготовок овочі (наприклад, помідори і огірки) або баштанні культури. У класичній рецептурі при промисловому виробництві для приготування конфітюру використовують желюючі речовини — пектин, желатин або агар-агар. Але в домашніх умовах без цих компонентів можна цілком обійтися.
Рецепти приготування в домашніх умовах конфітюра з фруктів
Яблучний конфітюр з родзинками
Складові:
- 1 кг яблук
- 500 г цукру
- сік 1/2 лимона
- 15 г родзинок
- 500 мл води
Спосіб приготування:
Яблука вимити, очистити, нарізати на шматочки. Викласти в каструлю, залити водою і варити приблизно 30 хвилин з моменту закипання. Потім масу віджати. В отриманий сік додати цукор, довести до кипіння і варити, помішуючи, на слабкому вогні до готовності. Додати лимонний сік і попередньо замочені і віджаті родзинки. Приготований за цим рецептом десерт розкласти в банки в гарячому стані, закатати і поставити в прохолодне місце.
Конфітюр з айви — рецепт приготування на зиму
Складові:
- 1,5 кг айви
- 1 кг цукру
- 300 мл відвару
- 8 г лимонної кислоти
Спосіб приготування:
Щоб приготувати конфітюр на зиму за цим рецептом, дозрілі плоди потрібно вимити, очистити від шкірки, розрізати на 4 частини, очистити від серцевини і покласти в підкислену воду (на 1 л води 2,5 г лимонної кислоти). Окремо приготувати відвар зі зрізаної з плодів шкірки і насіннєвих коробочок. З відвару приготувати сироп, довести його до кипіння, додати терту айву. Варити, поки шматочки не стануть прозорими, а сироп не загусне. За кілька хвилин до готовності покласти в нього лимонну кислоту, розкласти в банки, закрити.
Конфітюр з айви з ваніллю
Складові:
- 1 кг айви
- 500 г цукру
- 300 мл води
- 5 г лимонної кислоти
- стручок ванілі
Спосіб приготування:
Перед тим, як зробити такий конфітюр, айву потрібно вимити, очистити, нарізати невеликими кубиками. З води і цукру приготувати сироп, додати лимонну кислоту, викласти в сироп айву. Довести до кипіння і варити на середньому вогні 20 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою. Потім зняти з вогню, залишити на 6 годин, після чого проварити ще раз. Розкласти гарячий десерт з фруктів в банки і закатати.
Як ще можна зробити фруктовий конфітюр в домашніх умовах
Конфітюр з яблук і абрикосів
Складові:
- 500 г абрикосів
- 2 зелені яблука
- 400 г цукру
- 12 паличок кориці
Спосіб приготування:
Для цього рецепта приготування фруктового конфітюру, яблука потрібно очистити і нарізати на шматочки. Потім викласти в каструлю, наполовину залити водою, на слабкому вогні довести до кипіння, варити 5 хвилин. Віджати через марлю, в отриманий сік додати цукор, корицю, кип’ятити 30 хв. У киплячий сироп додати подрібнені абрикоси, довести до кипіння, проварити до потрібної густоти, вийняти корицю. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Конфітюр з абрикосів і бананів
Складові:
- 750 г абрикосів
- 250 г бананів
- цедра 1/2 лимона
- 1 кг цукру
- 150 мл води
Спосіб приготування:
До того, як зварити цю заготовку на зиму, абрикоси і банани потрібно нарізати невеликими шматочками. Потім викласти в каструлю, додати лимонну цедру, цукор, воду, довести до кипіння і варити 5-7 хвилин. Зняти з вогню, видалити піну. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Конфітюр з персиків із коньяком
Складові:
- 1 кг персиків
- сік 2 лимонів
- 1 кг цукру
- 100 мл коньяку
Спосіб приготування:
Персики промити, обсушити, нарізати кубиками, полити лимонним соком і коньяком, всипати 200 г цукру, струснути або обережно перемішати дерев’яною лопаткою, щоб всі скибочки буди вкриті сумішшю. Поставити в холодильник на 10-12 годин. Вранці персики довести до кипіння і варити на повільному вогні 15-20 хв. Додати цукор, що залишився і варити до загустіння, знімаючи пінку. Розкласти приготовану за цим рецептом гарячу масу в банки і закатати.
Смачний сливовий конфітюр
Складові:
- 1,5 кг слив
- 30 г кореня імбиру
- 3-5 г меленої гвоздики
- 500 г цукру
Спосіб приготування:
Для приготування сливового конфітюру в домашніх умовах, плоди потрібно добре промити, нарізати невеликими шматочками. Додати дрібно натертий імбир, цукор і гвоздику, довести до кипіння і варити 5-10 хв. Розкласти гарячий конфітюр в банки і одразу закрутити. Зберігати в прохолодному місці.
Конфітюри з ягід на зиму: домашні рецепти
Конфітюр з полуниці на зиму
Складові:
- 1 кг полуниці
- 500 г цукру
- сік і цедра 1 лимона
- 30 мл лікеру
Спосіб приготування:
Перед тим, як приготувати такий конфітюр в домашніх умовах, ягоди потрібно вимити, видалити плодоніжки, нарізати невеликими шматочками. Додати цедру і сік лимона, поставити на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння, після чого варити 3-4 хв. Влити лікер, добре перемішати. Розложіть гарячу масу в банки і закатайте.
Полунично-імбирний конфітюр
Складові:
- 1,5 кг полуниці
- 500 г цукру
- 50-70 г кореня імбиру
Спосіб приготування:
Полуницю нарізати шматочками, імбир натерти. Додати цукор, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Розкласти гарячу масу з ягід, приготований на зиму, в банки і закатати.
Малиновий конфітюр з лимоном
Складові:
- 1 кг малини
- 1 кг цукру
- сік і цедра 1 лимона
- 5 г желатину
Спосіб приготування:
Малину перебрати, викласти у велику каструлю, додати сік і цедру лимона, цукор, желатин, добре перемішати. Масу поставити на вогонь і при постійному помішуванні довести до кипіння. Проварити 3-4 хвилини на маленькому вогні, обережно перемішуючи і знімаючи пінку. Гарячий джем розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути на 30 хвилин вверх дном. Зберігати в темному і прохолодному місці.
Смачний конфітюр з дині
Складові:
- 1 кг м’якоті дині
- 1 кг цукру
- 5 г лимонної кислоти
Спосіб приготування:
М’якоть дині нарізати кубиками, викласти в каструлю, пересипаючи цукром, добре струснути і залишити на ніч. Вранці обережно перемішати, залишити ще на 6-7 годин. Потім добре перемішати, поставити на вогонь, дати прокипіти 5-7 хвилин і відставити на 8 годин. Повторити процедуру ще 2 рази. В кінці варіння додати лимонну кислоту. Розкласти гарячу масу в банки і закатати. Зберігати в темному прохолодному місці.
Радимо прочитати: Варення з дині покроковий рецепт на зиму з фото
Виноградний конфітюр на зиму
Складові:
- 1 кг винограду без кісточок
- 1 апельсин
- 500 г цукру
- 10г пектину
Спосіб приготування:
Перед тим, як зробити такий конфітюр в домашніх умовах, виноград потрібно промити, викласти в ємність, засипати цукром і залишити на 2 години, щоб виділився сік. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння, проварити 2 хвилини і відставити до повного охолодження. Процедуру повторити 3-4 рази. Під час останнього варіння додати м’якоть апельсина, всипати пектин і кип’ятити не більше 3 хв. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Конфітюр з червоної смородини
Складові:
- 1 кг червоної смородини
- 1 кг цукру
- сік 1/2 апельсина
Спосіб приготування:
Червону смородину промити, обсушити, відокремити плодоніжки. Ягоди пропустити через м’ясорубку, потім протерти через сито, щоб видалити дрібні кісточки. В отриманий сік додати цукор, поставити на вогонь і варити близько 30 хвилин, постійно помішуючи. В кінці варіння додати апельсиновий сік, проварити до потрібної густоти. Розкласти приготований за цим рецептом гарячий конфітюр з ягід в банки, закатати, залишити на деякий час в холодному місці.
Відео: Конфітюрка з червоної смородини — рецепт приготування
Рецепти смачного ягідного конфітюру
Журавлинний конфітюр
Складові:
- 1 кг журавлини
- 1,5 кг цукру
- 300 мл води
Спосіб приготування:
Для приготування такого конфітюра в домашніх умовах, ягоди потрібно промити, обсушити, протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. До отриманої маси додати воду, довести до кипіння і варити 10- 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додати цукор і варити до готовності. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Радимо прочитати: Варення з агрусу рецепти приготування на зиму
Брусничний конфітюр
Складові:
- 1 кг брусниці
- 1,2 кг цукру
- сік і цедра 1/2 лимона
Спосіб приготування:
Брусницю перебрати, ошпарити окропом, відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Потім ягоди викласти в каструлю, засипати цукром, додати лимонний сік і цедру, поставити на повільний вогонь і варити, постійно помішуючи, приблизно 40 хв. Коли конфітюр охолоне, розкласти його в банки і поставити на деякий час в прохолодне місце.
Конфітюр з чорниці — найкращій кулінарний рецепт
Складові:
- 1 кг чорниці
- 200 мл сидру
- 1 кг цукру
- 60 мл лимонного соку
- 1 щіпка мускатного горіха
Спосіб приготування:
Чорницю перебрати, промити, обсушити. Злегка розім’яти ягоди виделкою, викласти в каструлю, влити сидр, лимонний сік, додати мускатний горіх і цукор. Помішуючи, довести масу до кипіння і варити 2 хвилини на сильному вогні. Відразу вимкнути вогонь, зняти з поверхні маси піну. Розкласти приготований за цим рецептом гарячий ягідний мармелад в банки і закатати.
Конфітюр з полуниці з м’ятою
Складові:
- 1 кг полуниці
- 1,2 кг цукру
- сік і цедра 1 лимона
- 3 гілочки м’яти
Спосіб приготування:
Полуницю нарізати скибочками, додати лимонний сік і цедру, гілочки м’яти, засипати цукром, і залишити на кілька годин до виділення соку. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння і проварити до 10 хв. Зняти з вогню, залишити на 5 годин. Повторити процедуру ще раз. Видалити з маси м’яту. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Конфітюр з барбарису на зиму
Складові:
- 1 кг барбарису
- 1 кг цукру
- 250 мл води
Спосіб приготування:
Ягоди барбарису вимити, перебрати, обсушити і видалити насіння. Приготувати цукровий сироп, залити підготовлені ягоди. Через кілька годин сироп обережно злити, знову довести до кипіння і залити ним ягоди. Процедуру повторити ще 2 рази, поки ягоди не стануть прозорими. Розкласти смачний домашній конфітюр в банки і закатати.
Як приготувати в домашніх умовах конфітюр з овочів
Солодкий конфітюр з помідорів
Складові:
- 600 г помідорів
- цедра і сік 1 лимона
- 300 г цукру
- 1 дрібка солі
- 1 паличка кориці
Спосіб приготування:
Цедру лимона перетерти з сіллю, а потім з’єднати з лимонним соком. Помідори ошпарити окропом, занурити в крижану воду і очистити від шкірки. Очищені помідори нарізати на великі шматки, викласти в каструлю, додати цукор і паличку кориці, варити на середньому вогні 5 хв. Потім додати лимонну суміш, варити ще 2 хв. Паличку кориці видалити. Розкласти гарячий конфітюр в банки і закатати. Зберігати в прохолодному місці.
Огірковий конфітюр на зиму
Складові:
- 1 кг огірків
- 500 г цукру
- 100 мл соку червоної смородини
Спосіб приготування:
Для того, як приготувати такий конфітюр, огірки потрібно ретельно помити, очистити, видалити насіння. М’якоть нарізати скибочками, викласти в каструлю, посипаючи цукром, залишити на 12 годин при кімнатній температурі. Потім поставити на вогонь і варити, перемішуючи, 20 хв. Коли маса стане однорідною, влити сік червоної смородини і проварити до потрібної густоти. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.
Відео: Смачна полунична конфітюрка з м’ятою
І на завершення. Пропонуємо вам переглянути нашу рубрику рецепти і консервація. В ній ви знайдете багато цікавих та незвичайних рецептів. До нових зустрічей!