Морквяні котлети: рецепти приготування смачних котлет з моркви
Корисні котлети з моркви - рецепти морквяних котлет з сиром


Котлети з моркви дуже корисні, оскільки в цьому овочі багато вітаміну А, який знижує холестерин, налагоджує обмін речовин, захищає від застуд і виробляє колаген. Головний продукт — морква, її потрібно натерти або подрібнити, інші добавки домішують, в залежності від рецепту і смаків господарки. Щоб зробити смачні морквяні котлети, потрібно дотримуватися простих правил.
Радимо також прочитати нашу статтю на тему: найкращі рецепти приготування домашнього майонезу.
Класичний рецепт морквяних котлет
Інгредієнти:
- 3-4 середні моркви (орієнтовно півкіло);
- 80-90 грам борошна (3 столові ложки з гіркою);
- 2 яйця;
- сіль;
- соняшникова олія;
- за бажанням манка або панірувальні сухарі.
Кроки приготування морквяних котлет:
- Коренеплоди старанно промийте, очистіть. Натріть на тертці з дрібними гратами, перекладіть в зручну об’ємну миску.
- Масу посоліть, вбийте до неї яйця, перемішайте. Поступово введіть борошно. Ретельно вимішайте фарш лопаткою.
- Змочуючи руки водою, сформуйте котлети. За бажанням запаніруйте їх в манці або сухарях.
- Биточки смажте на середньому вогні по 5-6 хвилин з кожного боку до приємної золотистої скоринки. У холодному вигляді вони не менш смачні, ніж в гарячому.
Важливо! Якщо овочі попалися дуже соковиті, їх краще трохи віджати, щоб фарш не вийшов рідким.
Морквяні котлети в духовці — цецепт з фото
Якщо хочеться звести до мінімуму кількість використовуваного масла і тим самим знизити калорійність страви, рецепт приготування морквяних котлет виконують в духовці. Вироби запікають просто на аркуші пергаменту, виклавши порції овочевого фаршу ложкою або за допомогою формувального кільця. Як варіант, можна використовувати для запікання котлет силіконові формочки.
Інгредієнти:
- морква — 450 г;
- яйце — 1 шт .;
- цибуля — 170 г;
- манка — 6 ст. ложок;
- сир — 80 г;
- часник — 2 зубки;
- сіль, перець, олія.
Приготування:
- Натирають на терці моркву, нарізають цибулю і припускають з невеликою порцією олії до м’якості.
- Пюрирують овочі блендером.
- Додають яйце, сіль, перець, часник, манку і тертий сир.
- Залишають масу настоятися на 30 хв.
- Формують з основи котлети, викладають на пергамент.
- Запікають морквяні котлети в духовці 25 хв. при 180 ° С.
Морквяні котлети з гірчичним соусом
Інгредієнти:
- Вода — 6 склянок
- Морква подрібнена — 2,5 склянки
- Борошно пшеничне — 0,25 склянки
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Яйце — 2 шт.
- Молоко — 3 ст. ложки
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.
- Петрушка (зелень) — 2 ст. ложки
- Масло рослинне для смаження
Для соусу:
- Зелень петрушки
- Червоний винний оцет — 1 ст. ложка
- Гірчиця діжонська — 1 ст. ложка
- Цибуля зелена (подрібнений) — 1 ч. Ложка
- Оливкова олія — 0,25 склянки
Спосіб приготування:
- Довести до кипіння воду в сотейнику. Перекласти в киплячу воду моркву, натерту на тертці. Сотейник закрити кришкою і варити моркву протягом 3 хвилин. Готову моркву швидко відкинути на друшляк і перекласти в холодну воду, зупинивши процес варіння. Моркву відкинути на друшляк ще раз, почекати поки стече вода, після чого перекласти на паперовий рушник і злегка віджати.
- В окремій мисці з’єднати разом борошно, перець і сіль. В окремій мисці збити яєчні жовтки з молоком.
- З’єднати борошно з яйцями, все добре перемішати. Додати в тісто подрібнену зелень, варену моркву і цибулю.
- Решту білків збити до утворення піни, ввести в тісто і добре перемішати.
- Розігріти велику сковороду, влити на неї масло. Тісто з миски вилити склянкою на сковороду, утворюючи на сковороді коржі.
- Котлети обсмажувати з двох боків до утворення золотистої скоринки.
- Для приготування соусу змішати оцет, петрушку, зелену цибулю і гірчицю, добре перемішати всі компоненти.
- Котлети з моркви подавати до столу з гірчичним соусом.
Морквяні котлети на пару — рецепт з фото
Котлетки з моркви і буряка виглядають яскраво, мають приємний смак і структуру. Готуються просто, швидко, з доступних продуктів.
Етапи приготування дієтичних котлет:
- Подрібніть 1/2 цибулі, тушкуйте на оливковій олії з водою (1: 2).
- Перетріть 300 г буряка, 100 г моркви.
- Посоліть, поперчіть, додайте 0.5 зубці часнику, перемішайте, злийте сік.
- Додайте в овочевий фарш тушковану цибулю, 2 ст. л. манки або вівсяної муки.
- Сформуйте котлетки, обваляйте їх в сухарях, готуйте в пароварці 20 хвилин.
- Подавайте з соусом, який складається зі сметани, подрібненого кропу і базиліку. Це ідеальний пісний обід для вегетаріанців.
Як приготувати дитячі морквяні котлети
Якщо малюки відмовляються їсти корисну морквину, то слід скористатися запропонованим рецептом і приготувати дивовижно смачні та ароматні котлетки, від яких не відмовиться жодна дитина.
Інгредієнти:
- манка — 45 г;
- морквина — 570 г;
- оливкова олія;
- молоко — 60 мл;
- цукор — 10 г;
- панірувальні сухарі;
- вершкове масло — 45 г;
- яйце — 1 шт.
Що робити:
- Натерти підготовлену моркву, використовуючи крупну тертку, в каструлю і залити киплячим молоком.
- Додати масло, порубане на шматочки. Підсолодити і тушкувати до повної готовності овоча.
- Насипати манку і варити до густого стану, постійно перемішуючи. Прибрати з вогню і остудити.
- Вбити яйце і підсолити. Перемішати. Сформувати котлетки невеликого розміру. Вмочити в панірувальні сухарі.
- Зформувати в сковорідку з гарячою оливковою олією і обсмажити до золотистої скоринки.
Морквяні котлети з яблуками — рецепт з фото
Склад:
- ½ кг яблук;
- 4-5 ст.л. води;
- 1,5 ст.л. манної крупи;
- 1,5 ст.л. цукрового піску;
- 5 ст.л. панірувальних сухарів;
- 1 сире яйце;
- дрібка солі;
- 3-4 ст.л. рослинної олії.
Порядок приготування наступний:
- Яблука очистити від шкірки і серцевини, натерти разом з морквою на тертці.
- Викласти їх в сковороду, залити водою і тушкувати на слабкому вогні 10-12 хвилин. У процесі готування висипати в масу сіль, цукор і манку.
- Викласти охолоджену размягчену суміш в ємність і перемішати з яйцем.
- Виліпити котлетки, обваляти в паніровці і обсмажити на рослинному маслі.
Морквяні котлети з манкою — рецепт з фото
Продукти, необхідні для приготування:
- 500 г моркви;
- щіпка соди і солі;
- 100 мл води;
- по 50 грам манки і борошна;
- велика ложка цукру.
Спосіб приготування:
- Моркву промиваємо і натираємо на тертці. Перекладаємо овоч в сковороду, додаємо воду, сіль і цукор, після чого тушкуємо масу на мінімальному вогні до м’якості коренеплоду. Як правило, вода в цей час повинна повністю випаруватися.
- Викладаємо масу в тарілку і даємо їй трохи охолонути, після чого додаємо манку і борошно, добре перемішуємо і даємо трохи настоятися для набухання крупи. Через 40 хвилин починаємо ліпити невеликі котлетки, після чого обвалюють їх у борошні і викладаємо на розігріту сковороду (якщо покласти на холодну сковороду, вони в процесі смаження втратять соковитість і вийдуть сухими).
- Смажити блюдо потрібно на середньому вогні до утворення легкої апетитною скоринки, після чого рекомендується трохи потомити в духовій шафі, щоб вони стали більш м’якими і ніжними.
Смачні котлети з моркви та сиром
Необхідні продукти:
- 300 грамів моркви;
- 100 г сиру;
- пара яєць;
- 2 ст. л. манки;
- пара ст. л. сухарів (для панірування).
Приготування:
- Очистити і вимити морквину, після чого її потрібно порізати на кружечки.
- Далі нарізаний коренеплід слід подрібнити за допомогою блендера або натерти на тертці (терти краще овоч цілком не нарізаючи).
- Потім в чашу додати шматочки сиру, знову включити техніку.
- Отриману суміш перекласти в посуд, засипати сухарі і манку. Ретельно змішати інгредієнти.
- Потім додати яйця, посолити. Всі продукти потрібно добре розмішати.
- Морквяно-сирний фарш рекомендується залишити на 1/3 ч для набухання манної крупи.
- Після закінчення часу з отриманої маси необхідно сформувати котлети, які слід помістити в добре прогріту сковорідку з олією.
- Обсмажити продукт з кожної зі сторін до золотистого на слабкому вогні (близько 10 — 15 хв.).
- По готовності блюдо рекомендується викласти на паперову поверхню для видалення зайвого жиру.
Сирно-морквяні котлети
Необхідні продукти:
- помаранчевий коренеплід середнього розміру (3 шт.);
- яйце;
- 150 грамів сиру;
- борошно або сухарі (для панірування);
- 60 мл молока;
- по дві великі л. манки і цукру;
- 70 г слив. масла.
Приготування:
- Спочатку слід очистити, вимити і дрібно натерти овоч.
- Потім отриману масу потрібно помістити в добре прогріту сковороду з розтопленим шматком масла. Гасити 2 — 3 хв.
- Після цього залити молоко, розмішати.
- Гасити ще 5 — 7 хв. в закритому посуді при мінімальному підігріві.
- Далі всипати цукровий пісок, перешкодити.
- Готувати до появи м’якості.
- Потім всипати манку, розмішати, тушкувати ще близько трьох хвилин.
- По готовності морквяну заготовку слід перекласти в посуд і остудити.
- У остигнуту суміш розбити яйце, добре перешкодити продукти.
- Далі додати сирну масу.
- Потім можна приступити до формування акуратних котлеток, які необхідно запанірувати і розкласти в розігрітій ємності для обсмажування з додаванням олії.
- Підсмажити до рум’яності.
- По готовності блюдо можна подавати до столу з варенням або сметаною.
Морквяно-гарбузові котлети
Легкі і корисні котлети з гарбуза і моркви — знахідка для дієтичного та правильного харчування, особливо, якщо приготувати вироби на пару або в духовці. Замість яєць в даному випадку додають подрібнене насіння льону, які не тільки додадуть основі необхідну в’язкість, а й стануть додатковим джерелом цінних вітамінів, мінералів.
Інгредієнти:
- морква — 3 шт .;
- гарбуз — 300 г;
- селера — 1 шт .;
- крохмаль — 3 ст. ложки;
- мелене насіння льону — 0,5 ст .;
- борошно і манка — по 0,5 ст .;
- молоко — 2/3 ст .;
- сіль, перець, рослинна олія.
Приготування:
- Перетирають на тертці підготовлену моркву, гарбуз і селеру.
- Заливають овочі молоком, приправляють сіллю, перцем і припускають 15 хв.
- Додають подрібнене насіння льону, манку, крохмаль, перець, розмішують масу.
- Формують з основи котлети, панірують у борошні, обсмажують в олії з двох сторін.
Капустяно-морквяні котлети
Інгредієнти:
- морква — 0,5 кг;
- капуста — 0,5 кг;
- цибуля — 1 шт .;
- манка — 100 г;
- вода — 100 мл;
- сіль, перець сухарі для панірування, рослинне масло.
Приготування:
- Шаткують капусту, цибулю, натирають моркву.
- Додають до овочів воду, сіль, перець, тушкують до м’якості.
- Додають манку, припускають масу 10 хв., помішуючи.
- З теплою основи формуйте котлети, паніруйте у сухарях і обсмажуйте в розігрітій олії.
Відео: Як швидко і смачно приготувати котлети з моркви
Надіємось вам сподобалась наша стаття. Ще більше про рецепти і консервацію читайте на нашому сайті.
