Квашені огірки на зиму в банках, рецепт приготування
Рецепт квашених огірків на 3-х літрову банку


Дбайливі господині намагаються влітку законсервувати запас всіх доступних овочів, фруктів та ягід. Огірки серед всього цього різноманіття займають чи не найголовніше місце. Можна обійтися без будь-якого екзотичного салату на зиму, але без огірків — ні в якому разі.
У магазинах круглий рік на полицях ми спостерігаємо чудову пишність різних огірочків від великих до самих крихітних, але квашені огірки в банках в магазині не знайдеш. Квашені огірки можна купити хіба що на ринку, де їх продають з бочок або відер. Це, мабуть, найстаріший рецепт, який нам дістався від наших батьків, а їм від своїх.
У цьому рецепті ми приготуємо квашені огірки на зиму в банках, дані огірочки по своєму смаку не відрізняються від бочкових, а приготувати їх зуміє будь-яка господиня.
Цей рецепт по праву вважається традиційним, в ньому присутні і листя хрону, та часник з кропом. Квашені огірки готують без консервантів, вони прекрасно почуваються у міській коморі протягом усього довгого і холодного осінньо-зимового періоду.
Інгредієнти на банку обсягом 3 л:
- огірки -2 кг (приблизно),
- лист хрону — 1,
- зубчики часнику — 3,
- лавровий лист — 1,
- лист смородини — 3-5,
- лист вишні — 3-4,
- кріп зрілий — кілька парасольок,
- перець духмяний — 3 горошини,
- перець горошком — 6 шт.,
- сіль — 3 ст. ложки,
- вода — 1,2 літра (приблизно).
Як квасити огірки на зиму в банці щоб були хрумкі
Якщо огірочки зібрані кілька днів тому, то потрібно повернути їм свіжість і покласти на кілька годин в холодну воду. Зазвичай ми не знаємо, коли були зібрані огірочки, куплені на ринку, тому ця процедура буде не зайвою. Банки підготуємо, добре вимиємо і простерелізуємо. На дно кожної банки укладемо зернятка перчика, лавровий лист, листя смородини, вишні, запашний перець.
Почнемо укладати огірочки, максимально заповнюючи банку. Великі огірочки кладемо вниз, дрібненькі — ближче до верху. Перемежовуються овочі листочками хрону, гілочками кропу і нарізаними зубчиками часнику.
Заздалегідь приготуємо розсіл: на трилітрову банку нам знадобиться приблизно 1,2 літра води, може, трохи більше в залежності від щільності наповнення. Солі беремо з розрахунком 3 столових ложки на трилітрову банку. Розсіл кип’ятимо і охолоджуємо.
Читайте також: Квашені помідори в банках — рецепт приготування
Наповнюємо банки холодним розсолом і залишаємо на 2-3 дні для бродіння. Температура приміщення, де стоять банки, не повинна перевищувати 25 градусів, інакше огірки можуть вийти м’якими. Вода поступово буде мутніти, а на поверхні банки буде утворюватися піна. На цей період рекомендуємо банку накрити шаром марлі, так щоб повітря потрапляло, а пил ні.
Через 3 дні розсіл зіллємо. Як бачите процес бродіння пройшов успішно, вода каламутна.
Прокип’ятимо розсіл і заллємо їм банку на 15 хвилин, проціджуючи через марлю.
Потім зіллємо і ще раз прокип’ятити. Потрібно буде додати трохи води, так як при кипінні частина випарується. Наповнимо банку гарячим розсолом і закручуємо. Перевернемо, залишимо до охолодження.
Ідеальна закуска на зиму готова, радимо Вам приготувати смачні квашені огірочки на зиму, навіть якщо у Вас немає дубової бочки, не варто відмовляти собі в задоволенні випробувати домашні огірочки, приготуйте їх в банках.
Відео: Смачні та хрусткі квашені огірки, як бочкові
На цьому ми будемо прощатися сподіваємося рецепт квашених огірочків в 3-х літрових банках Вам зрозумілий і Ви зможете з легкістю впоратися з цим. З вами був ваш улюблений сайт Корисні поради садоводам та городникам.