Курячі яйця: користь та шкода — як їх правильно вживати

Курячі яйця - користь і шкода для чоловіків і жінок


Курячі яйця: користь та шкода

 

Курячі яйця: користь та шкода - як їх правильно вживати

 

Один з найбільш спірних продуктів в сучасній кулінарії і дієтології — курячі яйця, користь і шкода яких постійно ставляться під сумнів. Знайти зерно істини непросто. Адже яйця бувають різні. Для початку потрібно чітко розділити: домашні і фабричні сильно відрізняються не тільки по органолептиці, але і за складом. Відмінності між вареними і сирими, навіть за умови однакового походження, теж вражають.

Дуже багато власників особистих господарств розводять на ділянках курей. Ці птахи вважаються універсальними і продуктивними. Багато їх містять у себе на присадибних ділянках. Останнім часом все частіше задають питання — чому кури клюють яйця, що робити? Відповімо на це поширене питання в даній статті і розберемо основні причини даного явища. Більше ви можете знайти у нашій статті.

Скільки яєць в день можна їсти

Питання про те, скільки яєць можна з’їсти натщесерце, вареними, сирими, смаженими і, взагалі, чи потрібні вони організму людини, пов’язані з суперечливою інформацією про їхню користь. Незважаючи на це, яйця були і залишаються одним з найбільш універсальних продуктів харчування. Якщо немає алергічної реакції, їх їдять на сніданок, обід і вечерю. Готують для перекусів і навіть використовують в лікувальних і профілактичних цілях.

У деяких країнах традиційний початок дня немислимо без яєць, зварених некруто. Інші, навпаки вважають національною традицією омлет. Це не кажучи про екзотичні азіатські страва з менш звичними способами їх обробки. Величезна кількість рецептів зайвий раз доводить універсальність цього продукту.

Скільки яєць в день можна їсти

Якщо не розглядати детально корисні властивості курячого яйця, то існують медичні норми їх споживання для всіх людей, обґрунтовані серйозними дослідженнями фізіологів і дієтологів.

Для країн пострадянського простору вони становлять близько 260 шт. на рік. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я потрібно з’їдати не менше 291 шт. При цьому реальні показники, в залежності від регіону, значно відрізняються від нормативних. Нерідко в більшу сторону.

При цьому треба розуміти, що харчування виключно яєчними стравами може спровокувати збільшення кількості «поганого» холестерину в організмі людини.

Прихильники різних систем харчування інтерпретують норми споживання по-своєму. Хтось взагалі виключає їх з раціону, інші, навпаки, черпають білок виключно з яєчної продукції, нехтуючи м’ясом, рибою або молоком. Заганяти себе в строгі рамки не варто, але і перекоси чреваті незворотними наслідками для організму людини.

Історично так склалося, що яйця є одним з найбільш доступних джерел тваринного білка для людини. Риба і м’ясо коштують набагато дорожче, а молочні продукти їдять не всі. Звичка починати кожен день з яєчних страв, будь то пашот або звичайна яєчня, навряд чи викличе у когось здивування.

Користь і шкода курячих яєць, склад, калорійність

Інша сторона медалі, які ж вибрати. Як не дивно, походження відіграє величезну роль. Навряд чи корисні властивості курячих яєць від домашніх курочок можна зіставити з аналогічними показниками продукції, виробленої на птахофабриках. Конвеєрне виробництво і мінімізація собівартості — двигун сучасної харчової промисловості, який нічого доброго для організму людини не несе.

 

 

Курtq часто містять в неприродних умовах, стимулюють яйценосність гормонами, а імунну систему — антибіотиками. Здешевлення кормів, веде до накопичення в продукції птахівництва нітратів, що не може не позначитися на її шкоду для організму людини.

Якщо оцінювати такі категорії, як користь і шкоду курячих яєць, отриманих від домашніх курей, то очевидна вигода для людини набагато перевищує можливі проблеми. Адже несучки містяться в природних умовах, вони мають стійкий імунітет, не схильні до гіподинамії, різноманітно харчуються і отримують можливість поніжитися на сонці, при наявності свіжого повітря. При цьому в їх яйцях точно немає слідів гормонів та антибіотиків, а нітрати знаходяться на межі допустимого мінімума.

У чому полягає користь яєць для здоров’я людини

У чому полягає користь яєць

Незалежно від того, в якій формі ви будете використовувати яйця: зварені або сирі, їх користь полягає в першу чергу в унікальних поживних властивостях.

Білок, який становить основу яєчної продукції, стає джерелом енергії і легко засвоюється. Завдяки цьому її в обов’язковому порядку необхідно їсти:

  • дітям. Зростаючий організм потребує в будівельному матеріалі;
  • годуючим і вагітним. Для перших — сприяють утворенню молока і хорошої лактації. Для останніх — забезпечують запас енергії;
  • людям похилого віку та людям, що знаходяться в процесі реабілітації після важких захворювань, пережитих травм і операцій. Відновлюють сили і швидко насичує;
  • спортсменам під час змагань, важких фізичних навантажень і при підготовці до них в якості незамінного джерела енергії.

Регулярне використання в їжу:

  • сприяє прискоренню обмінних процесів і детоксикації;
  • зміцнює імунну систему;
  • стимулює роботу залоз внутрішньої секреції;
  • регулює метаболізм, процеси окислення.

Чому курячі яйця корисні

Безперебійна робота всіх органів, систем і організму людини в цілому безпосередньо залежить від кількості, різноманітності і ступеня засвоюваності споживаної їжі.

Користь яєць полягає в тому, що крім незамінного джерела енергії, вони є джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот, при мінімальній кількості жирів і вуглеводів. Користь яєць і в тому, що вони благотворно впливають на всі системи організму людини: від нервової до серцево-судинної.

Розглядаючи, чим корисні курячі яйця, потрібно відштовхуватися від повноцінного, природного продукту, який в наш час доступний тільки в домашніх умовах або на фермах, що спеціалізуються на виробництві органічної їжі.

Користь і шкода сирих курячих яєць

Багато забобонів пов’язано з формою використання яєць і тим, як їх їсти: сирими або після теплової обробки. Тут немає однозначної відповіді.

Ставлячи питання, чи можна пити сирі яйця, потрібно визначити їх якість, свіжість і походження. Інакше, замість очікуваної користі, можна отримати весь набір супутніх проблем: від сальмонельозу і нетравлення шлунка, до загибелі природної мікрофлори в кишечнику. Щоб не допустити шкоди для організму, експерименти з сирими яйцями краще проводити після ретельного ознайомлення з умовами їх виробництва.

Користь і шкода сирих яєць

Вважається, що сирий білок засвоюються при наявності потреби організму людини в їжі. Якщо ви не голодні, поживні елементи просто не розщепляться в травній системі. Тому їх п’ють натщесерце або вранці. Тоді користь від такого застосування очевидна, адже зберігаються амінокислоти і вітаміни у природному вигляді, що забезпечує максимальне засвоєння і доступність для організму. Інакше надходження в травну систему такої кількості білка викличе нетравлення.

Користь сирих курячих яєць активно експлуатується не тільки в дієтології і кулінарії. Багато косметичних засобів для шкіри і волосся мають в рецептурі цей незамінний інгредієнт. Маски на їх основі сприяють відновленню тонусу і природному харчуванню. Крім того, сирі яйця активно застосовуються в народній медицині.

Наприклад, збитий в піну гоголь-моголь не тільки ласощі, але й відмінний засіб для пом’якшення горла, заспокоєння болю і кашлю.

Нерідко їх використовують і для відновлення чоловічого здоров’я. Цілеспрямовані дослідження ніхто не проводив і навряд чи можна достовірно сказати, наскільки корисні яйця для потенції, проте в народній медицині їх рекомендують пити сирими саме при статевої дисфункції.

Можна довго сперечатися, чим обернеться використання сирих яєць, але користь і шкода для чоловіків знаходиться скоріше на рівні всього організму, а не статевої системи зокрема.

У чому полягає користь і шкода сирих курячих яєць

Тому, якщо ви впевнені в походженні яєчної продукції, спробуйте пити їх сирими. Активні компоненти в складі, які не зруйновані тепловою обробкою, і загальнозміцнюючий ефект від них не принесе шкоди організму.

Яйця для чоловіків можна використовувати як в чистому вигляді, так і в суміші з дріжджами, молоком і медом. Такий напій легше випити, особливо для сучасної людини. Точні пропорції: на 1 яйце і стакан молока по столовій ложці дріжджів і меду.

Користь і шкода варених яєць для здоров’я людини

Після теплової обробки можливу шкоду від використання яєць зводиться нанівець. Зварені круто не несуть загрози у вигляді сальмонельозу та інших інфекцій. Частково руйнуються гормони, нітрати і антибіотики. Повністю вони, звичайно, не зникають, зате не стоїть питання з пошуком домашніх продуктів — можна придбати і фабричні.

Правда, після відварювання зменшуються корисні властивості, зате збільшується ступінь доступності для організму людини: засвоюваність курячих яєць виростає майже до 100%, на відміну від сирих.

Користь і шкода варених яєць

Користь курячих яєць позначається на діяльності:

  1. Серцево-судинної системи. Якщо не перевищувати норму споживання, то шкода від холестерину нівелюється амінокислотами і вітамінами, які надходять в організм людини .
  2. Органів зору і ротової порожнини. Поєднання вітамінів і мікроелементів в легко засвоюваній формі сприяє відновленню тканин і стимулює їх оновлення.
  3. Організму людини в цілому: антиоксидантні властивості запобігають раніше старінні і розвиток патологічних процесів, стимулює метаболізм і імунну систему.

Куряче яйце, користь і шкода якого викликає палкі суперечки, насправді було присутнє в раціоні людини задовго до комплексних медичних і хімічних досліджень. З того моменту мало що змінилося і воно з незмінною регулярністю з’являється на нашому столі.

Єдине, що можна сказати достовірно, курячі яйця є одним з китів збалансованого харчування для людей. Якщо молочну або м’ясну продукцію можна замінити рослинними аналогами без шкоди для здоров’я, то від яєць не відмовляються навіть деякі течії вегетаріанців.

Відео: Чому потрібно щоденно споживати курячі яйця

Ще більше цікавої та корисної інформації ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.