Курячі яйця: користь та шкода — як їх правильно вживати
Курячі яйця - користь і шкода для чоловіків і жінок


Один з найбільш спірних продуктів в сучасній кулінарії і дієтології — курячі яйця, користь і шкода яких постійно ставляться під сумнів. Знайти зерно істини непросто. Адже яйця бувають різні. Для початку потрібно чітко розділити: домашні і фабричні сильно відрізняються не тільки по органолептиці, але і за складом. Відмінності між вареними і сирими, навіть за умови однакового походження, теж вражають.
Дуже багато власників особистих господарств розводять на ділянках курей. Ці птахи вважаються універсальними і продуктивними. Багато їх містять у себе на присадибних ділянках. Останнім часом все частіше задають питання — чому кури клюють яйця, що робити? Відповімо на це поширене питання в даній статті і розберемо основні причини даного явища. Більше ви можете знайти у нашій статті.
Скільки яєць в день можна їсти
Питання про те, скільки яєць можна з’їсти натщесерце, вареними, сирими, смаженими і, взагалі, чи потрібні вони організму людини, пов’язані з суперечливою інформацією про їхню користь. Незважаючи на це, яйця були і залишаються одним з найбільш універсальних продуктів харчування. Якщо немає алергічної реакції, їх їдять на сніданок, обід і вечерю. Готують для перекусів і навіть використовують в лікувальних і профілактичних цілях.
У деяких країнах традиційний початок дня немислимо без яєць, зварених некруто. Інші, навпаки вважають національною традицією омлет. Це не кажучи про екзотичні азіатські страва з менш звичними способами їх обробки. Величезна кількість рецептів зайвий раз доводить універсальність цього продукту.
Якщо не розглядати детально корисні властивості курячого яйця, то існують медичні норми їх споживання для всіх людей, обґрунтовані серйозними дослідженнями фізіологів і дієтологів.
Для країн пострадянського простору вони становлять близько 260 шт. на рік. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я потрібно з’їдати не менше 291 шт. При цьому реальні показники, в залежності від регіону, значно відрізняються від нормативних. Нерідко в більшу сторону.
При цьому треба розуміти, що харчування виключно яєчними стравами може спровокувати збільшення кількості «поганого» холестерину в організмі людини.
Прихильники різних систем харчування інтерпретують норми споживання по-своєму. Хтось взагалі виключає їх з раціону, інші, навпаки, черпають білок виключно з яєчної продукції, нехтуючи м’ясом, рибою або молоком. Заганяти себе в строгі рамки не варто, але і перекоси чреваті незворотними наслідками для організму людини.
Історично так склалося, що яйця є одним з найбільш доступних джерел тваринного білка для людини. Риба і м’ясо коштують набагато дорожче, а молочні продукти їдять не всі. Звичка починати кожен день з яєчних страв, будь то пашот або звичайна яєчня, навряд чи викличе у когось здивування.
Інша сторона медалі, які ж вибрати. Як не дивно, походження відіграє величезну роль. Навряд чи корисні властивості курячих яєць від домашніх курочок можна зіставити з аналогічними показниками продукції, виробленої на птахофабриках. Конвеєрне виробництво і мінімізація собівартості — двигун сучасної харчової промисловості, який нічого доброго для організму людини не несе.
Курtq часто містять в неприродних умовах, стимулюють яйценосність гормонами, а імунну систему — антибіотиками. Здешевлення кормів, веде до накопичення в продукції птахівництва нітратів, що не може не позначитися на її шкоду для організму людини.
Якщо оцінювати такі категорії, як користь і шкоду курячих яєць, отриманих від домашніх курей, то очевидна вигода для людини набагато перевищує можливі проблеми. Адже несучки містяться в природних умовах, вони мають стійкий імунітет, не схильні до гіподинамії, різноманітно харчуються і отримують можливість поніжитися на сонці, при наявності свіжого повітря. При цьому в їх яйцях точно немає слідів гормонів та антибіотиків, а нітрати знаходяться на межі допустимого мінімума.
У чому полягає користь яєць для здоров’я людини
Незалежно від того, в якій формі ви будете використовувати яйця: зварені або сирі, їх користь полягає в першу чергу в унікальних поживних властивостях.
Білок, який становить основу яєчної продукції, стає джерелом енергії і легко засвоюється. Завдяки цьому її в обов’язковому порядку необхідно їсти:
- дітям. Зростаючий організм потребує в будівельному матеріалі;
- годуючим і вагітним. Для перших — сприяють утворенню молока і хорошої лактації. Для останніх — забезпечують запас енергії;
- людям похилого віку та людям, що знаходяться в процесі реабілітації після важких захворювань, пережитих травм і операцій. Відновлюють сили і швидко насичує;
- спортсменам під час змагань, важких фізичних навантажень і при підготовці до них в якості незамінного джерела енергії.
Регулярне використання в їжу:
- сприяє прискоренню обмінних процесів і детоксикації;
- зміцнює імунну систему;
- стимулює роботу залоз внутрішньої секреції;
- регулює метаболізм, процеси окислення.
Безперебійна робота всіх органів, систем і організму людини в цілому безпосередньо залежить від кількості, різноманітності і ступеня засвоюваності споживаної їжі.
Користь яєць полягає в тому, що крім незамінного джерела енергії, вони є джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот, при мінімальній кількості жирів і вуглеводів. Користь яєць і в тому, що вони благотворно впливають на всі системи організму людини: від нервової до серцево-судинної.
Розглядаючи, чим корисні курячі яйця, потрібно відштовхуватися від повноцінного, природного продукту, який в наш час доступний тільки в домашніх умовах або на фермах, що спеціалізуються на виробництві органічної їжі.
Користь і шкода сирих курячих яєць
Багато забобонів пов’язано з формою використання яєць і тим, як їх їсти: сирими або після теплової обробки. Тут немає однозначної відповіді.
Ставлячи питання, чи можна пити сирі яйця, потрібно визначити їх якість, свіжість і походження. Інакше, замість очікуваної користі, можна отримати весь набір супутніх проблем: від сальмонельозу і нетравлення шлунка, до загибелі природної мікрофлори в кишечнику. Щоб не допустити шкоди для організму, експерименти з сирими яйцями краще проводити після ретельного ознайомлення з умовами їх виробництва.
Вважається, що сирий білок засвоюються при наявності потреби організму людини в їжі. Якщо ви не голодні, поживні елементи просто не розщепляться в травній системі. Тому їх п’ють натщесерце або вранці. Тоді користь від такого застосування очевидна, адже зберігаються амінокислоти і вітаміни у природному вигляді, що забезпечує максимальне засвоєння і доступність для організму. Інакше надходження в травну систему такої кількості білка викличе нетравлення.
Користь сирих курячих яєць активно експлуатується не тільки в дієтології і кулінарії. Багато косметичних засобів для шкіри і волосся мають в рецептурі цей незамінний інгредієнт. Маски на їх основі сприяють відновленню тонусу і природному харчуванню. Крім того, сирі яйця активно застосовуються в народній медицині.
Наприклад, збитий в піну гоголь-моголь не тільки ласощі, але й відмінний засіб для пом’якшення горла, заспокоєння болю і кашлю.
Нерідко їх використовують і для відновлення чоловічого здоров’я. Цілеспрямовані дослідження ніхто не проводив і навряд чи можна достовірно сказати, наскільки корисні яйця для потенції, проте в народній медицині їх рекомендують пити сирими саме при статевої дисфункції.
Можна довго сперечатися, чим обернеться використання сирих яєць, але користь і шкода для чоловіків знаходиться скоріше на рівні всього організму, а не статевої системи зокрема.
Тому, якщо ви впевнені в походженні яєчної продукції, спробуйте пити їх сирими. Активні компоненти в складі, які не зруйновані тепловою обробкою, і загальнозміцнюючий ефект від них не принесе шкоди організму.
Яйця для чоловіків можна використовувати як в чистому вигляді, так і в суміші з дріжджами, молоком і медом. Такий напій легше випити, особливо для сучасної людини. Точні пропорції: на 1 яйце і стакан молока по столовій ложці дріжджів і меду.
Користь і шкода варених яєць для здоров’я людини
Після теплової обробки можливу шкоду від використання яєць зводиться нанівець. Зварені круто не несуть загрози у вигляді сальмонельозу та інших інфекцій. Частково руйнуються гормони, нітрати і антибіотики. Повністю вони, звичайно, не зникають, зате не стоїть питання з пошуком домашніх продуктів — можна придбати і фабричні.
Правда, після відварювання зменшуються корисні властивості, зате збільшується ступінь доступності для організму людини: засвоюваність курячих яєць виростає майже до 100%, на відміну від сирих.
Користь курячих яєць позначається на діяльності:
- Серцево-судинної системи. Якщо не перевищувати норму споживання, то шкода від холестерину нівелюється амінокислотами і вітамінами, які надходять в організм людини .
- Органів зору і ротової порожнини. Поєднання вітамінів і мікроелементів в легко засвоюваній формі сприяє відновленню тканин і стимулює їх оновлення.
- Організму людини в цілому: антиоксидантні властивості запобігають раніше старінні і розвиток патологічних процесів, стимулює метаболізм і імунну систему.
Куряче яйце, користь і шкода якого викликає палкі суперечки, насправді було присутнє в раціоні людини задовго до комплексних медичних і хімічних досліджень. З того моменту мало що змінилося і воно з незмінною регулярністю з’являється на нашому столі.
Єдине, що можна сказати достовірно, курячі яйця є одним з китів збалансованого харчування для людей. Якщо молочну або м’ясну продукцію можна замінити рослинними аналогами без шкоди для здоров’я, то від яєць не відмовляються навіть деякі течії вегетаріанців.
Відео: Чому потрібно щоденно споживати курячі яйця
Ще більше цікавої та корисної інформації ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.