Маринована капуста з яблуками на зиму: кулінарний рецепт приготування з фото
Як замаринувати капусту з яблуками | Кулінарні рецепти
Рясні дощі завжди обіцяють хороший врожай овочів, а це значить, що доведеться неабияк поклопотатися, роблячи з них смачні заготовки про запас. Маринована капуста з яблуками домашнього приготування виходить настільки чудовою, що виявиться до речі на будь-якому столі — і буденному, і святковому.
Готується вона швидко, і якщо додати в неї улюблені спеції, отримаємо багатий смак і стільки вітамінів, скільки немає ні в лимоні, ні в смородині.
Як вибрати капусту для маринування з яблуками
Головний секрет вдалого засолювання капустяної нарізки — вибрати «правильну» сировину. Ідеальний варіант — сорти середньопізнього дозрівання. У них ще достатньо соку, що відрізняє ранні сорти, у той же час їх можна зберігати так довго, як вам це потрібно.
Звичайно, тільки досвідчений агроном здатний за зовнішнім виглядом безпомилково визначити сорт капусти, а питати у незнайомих продавців марно — все одно правди не скажуть.
Залишається два головних орієнтира — соковитість листя і їх забарвлення.
- Якщо вони хрусткі, але сухуваті, такі «голови» краще цілком закладати в льох — це пізній сорт, який не жахається випробування часом.
- Якщо ж капустяні листки яскраво-салатового кольору, то це, швидше за все, ранній сорт. Його краще витратити на літні салати, а на засолювання краще не залишати.
- Зеленуватий відтінок (не дуже світлий, але і не темний) має капуста середньостигла, яка і буде ідеальною сировиною для засолювання.
Маринована капуста з яблуками: класичний рецепт
Інгредієнти:
- Капуста — 2 штуки по 2-3 кг
- Яблуко з кислинкою — 2 шт.
- Морквина — 2 середніх коренеплоду
- Сіль — близько 1,5 ст.л.
Як приготувати смачну мариновану капусту з яблуками по-домашньому:
Щоб готова капустка приємно хрустіла, робити її треба тільки зі свіжої сировини — щойно з грядки. Яблука зроблять її надзвичайно ароматною і збагатять залізом.
- Обмивши капусту і видаливши підсохлі або злегка зіпсовані верхні листки, беремося за нарізку.
- Спочатку ділимо капусту надвоє, потім — ще навпіл і січемо окремо кожну капустяну чверть. Можна — так, як робили наші бабусі, тобто просто озброївшись гострим ножем з довгим і гострим лезом. Але найкраще скористатися спеціальною теркою для капусти.
- Щоб отримати довгу тонку соломку, яка добре просолюється і в тарілці виглядає досить естетично, знімаємо з головки капусти по 3-4 листка, скручуємо в трубочку і тоненько ріжемо.
- Сікти овоч потрібно максимально дрібно, щоб він швидше просолів, але частину листя слід порізати побільше — це додасть закусці бажану хрумкість.
- Морквину чистимо і тремо на тертці з великими вічками.
- Яблука звільняємо від кісточок і внутрішніх жорстких перетинок, знімаємо з них шкірку і ріжемо не дуже тонкими часточками.
- Все складаємо, солимо. Якщо є бажання, можна заготовку злегка поперчити.
- Дуже важливо капусту перем`яти руками, не лінуючись, але і не занадто стараючись. Необхідно, щоб вона не втратила хрумкості, але при цьому пустила сік.
- Гарненько трамбуємо нарізку, накриваємо марлевою серветкою, зверху ставимо тарілку, а на неї — гніт, наприклад, банку з водою.
Щоб отримати хрустку, з легкою кислинкою, закуску, щодня потрібно протикати капустяну товщу в декількох місцях дерев’яною паличкою, даючи тим самим вихід вуглекислоті. Вона завжди виділяється в процесі бродіння при кімнатній температурі.
Через 3-4 дні соління вже можна буде подавати на стіл. Іншу частину заготовки складемо в банки, накриємо і відправимо в холод на тривале зберігання.
Читайте також: Маринована капуста з буряком
Як зробити мариновану капусту з яблуками: найсмачніша заготовка на зиму
За цим рецептом соління виходить досить пікантним, з легкою гостротою — саме те для збудження апетиту. При бажанні, вказану кількість оцту можна абсолютно безболісно замінити такою ж порцією лимонного соку.
Інгредієнти:
- Капуста — близько 1 кг;
- Морквина велика — 1 шт .;
- Яблуко кисле (типу Антонівки) — 5 шт .;
- Оцет (9%) — 3 ст.л .;
- Вода фільтрована — 1 л;
- Сіль — 2 ст.л .;
- Цукор — 1-1,5 ст.л .;
- Лавровий лист — 3 шт .;
- Перець чорний — до 10 горошин;
- Запашний перець — 2-3 зернятка.
Як зробити своїми руками капусту з яблуками на зиму:
- Щоб отримати маринад, в окріп кладемо всі спеції, солимо його, підсолоджуємо, накриваємо і залишаємо настоятися.
- Овочі миємо і ріжемо як зазвичай. Яблука, видаливши серцевину (чистити не потрібно), ріжемо так, як душа забажає, тільки не дуже дрібно. Тепер складаємо в засолювальну ємність.
- У остиглий маринад додаємо оцет і заливаємо капустяну нарізку, ще раз, перемішавши, ущільнюємо, зверху поміщаємо гніт і залишаємо при кімнатній температурі на добу, а потім відправляємо напівфабрикат в холодильник на добове усамітнення, а ще краще — на три доби. Після цього можна сміливо пригощатися — капустка готова!
Медова маринована капуста з яблуками
Справжнім гурманам пропонуємо абсолютно незрівнянний варіант приготування знаменитої закуски — з ніжним медово-пряним присмаком.
Інгредієнти:
- Капустяна головка — близько 1 кг;
- Морква — 1 коренеплід;
- Яблуко — 2-3 фрукта з кислинкою;
- Часник — 2-3 зубчика;
- Вода — 0,5 л;
- Оцет (столовий) – 1/2 ст .;
- Сіль — 1 ст.л .;
- Цукор — 3 ст.л .;
- Мед — 1 ст.л .;
- Олія (без запаху) — 0,5 ст .;
- Лаврове листя — 1 шт.;
- Перець (чорний) — 8-10 горошин;
- Запашний перець (горошок) — 3-4 зерна;
- Гвоздика сушена — 1-2 суцвіття.
Як зробити вдома смачну мариновану капусту з яблуками:
- Кидаємо спеції в окріп (без солі і цукру) і настоюємо кілька годин.
- Капустяну головку ділимо на частини і січемо якомога тонше.
- Морквину подрібнюємо за допомогою терки для овочів по-корейськи.
- Яблука розрізаємо на тонкі скибочки.
- У ароматну воду сиплемо цукор, солимо її, вливаємо олію, оцет. Вона повинна закипіти, а потім трохи охолонути.
- В кінці кладемо мед і заливаємо овочі, перемішуємо, трамбуємо і залишаємо маринуватися.
- Остигнувшу закуску ще раз перемішуємо і відправляємо на стіл для дегустації.
Впевнені, що сьогоднішня добірка оригінальних і простих варіантів приготування популярної закуски зробить її ще більш бажаною. Кожен з рецептів маринованої капусти з яблуками заслуговує на окрему увагу і апробацію.
Відео: Як замаринувати капусту з яблуками на зиму
На цьому наша стаття «Маринована капуста з яблуками рецепт на зиму. Як приготувати в домашніх умовах» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів і фруктів для себе та своїх рідних. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!