Мариновані маслюки рецепт приготування на зиму з фото та описом
Як замаринувати маслята на зиму | Кулінарні рецепти
Мариновані маслюки полюбилися людям за унікальний смак. Часто гриби також піддають смаженню і варінню, але закатані в банки вони особливо смачні. Маслюки в маринаді можуть виступати в якості одиночної закуски або складових салату.
Підготовка маслюків до маринування
- Не збирайте гриби поруч з жвавими трасами, заводами і фабриками. Продукт повинен виростати в дикій природі з відносно чистою екологією. В іншому випадку маслюки вберуть всі шкідливі речовини в себе.
- Щоб замаринувати гриби, відбирайте маленькі екземпляри, сортуючи їх окремо від великих. Більші маслюки розрубують на кілька частин, не варто повністю відмовлятися від них.
- Перш ніж приступати до миття і нарізки грибів, їх потрібно очистити від плівки. Візьміть невеликий ніж, озбройтеся терпінням і приступайте до видалення верхнього шару на капелюшку. Для полегшення завдання маслюки можна просушити на відкритому сонці.
- Обов’язково надіньте силіконові рукавички перед очищенням плівки, в іншому випадку на шкірі рук залишаться темні плями. Також бажано змастити ніж (лезо) соняшниковою олією. Подібний хід дозволить з легкістю зняти плівку.
- Категорично забороняється вимочувати гриби, оскільки вони вбирають багато вологи через губчасту структуру. Промивайте маслюки в найкоротші терміни маленькими порціями. Після цього просушіть продукт на площині, застеленій тканиною.
Мариновані маслюки: класика жанру
Інгрдієнти:
- вода очищена — 3,5 л.
- свіжі маслюки — 4 кг.
- сіль — 190 гр.
- цукор-пісок — 120 гр.
- коріандр — 25 гр.
- есенція оцтова — 30 мл.
- цибуля — 1 шт.
- лаврове листя — 7 шт.
- горошковий перець — 22 шт.
- бутони гвоздики — 18 шт.
Приготування:
- Уважно огляньте і переберіть гриби, позбудьтеся від зіпсованих екземплярів. Приступайте до видалення плівки, після цього промийте проточною водою підготовлені маслюки. Великі екземпляри слід розрізати на кілька частин.
- Візьміть каструлю відповідного розміру, влийте воду. Киньте в неї гриби і цілу цибулину без лушпиння. Увімкніть конфорку, дочекайтеся появи перших бульбашок, варіть близько 7 хвилин.
- Злийте воду, помістіть маслюки на сито, промийте під проточною водою. Від цибулі можна позбутися. Окремо поставте 3 л. чистої води кип’ятитися. Всипте цукор-пісок і столову сіль, проведіть.
- Далі в тару з рідиною слід помістити гриби. Маслюки варяться чверть години. Слідкуйте за утворенням пінки, періодично позбавляйтеся від неї. Паралельно візьміть скляні банки відповідного розміру.
- Помістіть ємність для маринованих грибів в духову шафу на 15 хвилин. Температура печі повинна становити 110 градусів, але починати прогрівання потрібно з 60. Тепер в кожну ємність потрібно помістити парочку лаврових листів і приправи.
- Дочекайтеся моменту, коли грибочки опадуть на дно під час варіння. Виловіть їх, розподіліть по ємностях. Розсіл слід процідити, а після цього з’єднати з оцтовою есенцією. Розлийте рідину по банкам, заповненими маслятами.
- Візьміть велику каструлю, помістіть в неї ємності з продуктом, влийте воду таким чином, щоб рідина доходила до плічок скляної тари. Увімкніть плиту, стерилізуйте банки третину години.
- Обережно дістаньте ємності з грибами, закатайте чистими кришками. Поставте скляну тару догори денцем, оберніть старою фуфайкою, дочекайтеся охолодження. Потім відправте мариновані маслюки в темне місце.
Маслята в часниково-гірчичному маринаді
Інгредієнти:
- зернова гірчиця — 35 гр.
- маслюки — 2,7 кг.
- цукор-пісок — 30гр.
- вода — 2,6 л.
- сіль — 45 гр.
- часник — 3-4 головки
- столовий оцет — 55 мл.
- перець горошком — 14 шт.
- лаврове листя — 13 шт.
Приготування:
- Звичним способом видаліть плівку з грибів, ретельно промийте і поріжте за необхідності. У відповідну каструлю потрібно влити 1,5 л. чистої води. Покладіть маслюки в каструлю та варіть третину години, при цьому не забувайте прибирати пінку при необхідності.
- Звичним способом відкиньте маслюки на друшляк, промийте під проточною водою. Від зайвої води потрібно позбутися. Далі приступайте до приготування маринаду. З часнику видаліть лушпиння і відправте в каструлю.
- Влийте в тару воду, додайте решту складових. Варіть суміш 10 хвилин, після закипання всипте гриби. Томіть все ще 7 хвилин. Розкладіть приготовані маслюки по заздалегідь простерилізованим банкам.
- Влийте гарячий розсіл, закатайте стерильними кришками. Переверніть банки, встановіть на площину, оберніть теплою ковдрою. Дочекайтеся охолодження банок, приберіть в прохолодне темне місце для тривалого зберігання.
Маслята в кисло-солодкому маринаді
Інгредієнти:
- питна вода — 1 л.
- маслюки — 1,9 кг.
- сіль — 35 гр.
- оцет — 22 мл.
- цукор — 45 гр.
- лавровий лист — 5 шт.
- часник — 6 зубчиків
- перець горошком — 18 шт.
Приготування:
- Звичайним способом очистіть гриби від плівки і стороннього сміття. Ретельно вимийте продукт, відправте в кипляче воду на чверть години. Після закінчення відведеного терміну маслюки слід помістити в сито.
- В іншу каструлю влийте 1 л. чистої води. До рідини додайте перець горошком, цукор-пісок, сіль, лаврове листя.
- Дочекайтеся появи перших бульбашок, додайте маслюки. Варіть гриби протягом 8 хвилин. Після закінчення 4-5 хвилин додайте оцет з часником.
- Порційно розподіліть гриби по невеликим стерилізованим банкам. Влийте необхідну кількість розсолу, закатайте кришками.
Як приготувати мариновані маслюки з морквою
Інгредієнти:
- цибуля — 1 шт.
- маслюки — 950 гр.
- сіль — 6 гр.
- цукор — 7 гр.
- морква — 1 шт.
- лаврове листя — 5 шт.
- столовий оцет — 50 гр.
- кислота лимонна — 3 гр.
- гвоздика — 5 бутонів
- перець горошком — 15 шт.
Приготування:
- Ретельно переберіть маслюки, видаліть плівку, при необхідності розріжте великі екземпляри. Покладіть гриби в окріп на 8-10 хвилин, після цього відкиньте на друшляк. Промийте прохолодною водою.
- Далі приступайте до приготування маринаду. Очистіть, дрібно поріжте моркву і цибулю. Покладіть в каструлю з очищеною водою, додайте перець, лаврове листя, столовий оцет, цукор, лимонну кислоту, гвоздику, сіль.
- Дочекайтеся закипання маринаду, додайте маслюки, ще раз ретельно перемішайте компоненти. Варити гриби потрібно 15 хвилин, після цього продукт розкладається по стерилізованих банках і заливається гарячим маринадом. Далі тара закручується простерилізованими кришками.
Консервація маслюків з корицею — покроковий рецепт з фото
Інгредієнти:
- маслюки свіжі — 900 гр.
- вода питна — 1 л.
- лимонна кислота — 4 гр.
- сіль — 17 гр.
- лаврове листя — 4 шт.
- цукор — 25 гр.
- гвоздика — 2 бутона
- кориця — 3 гр.
- перець горошком — 6 шт.
Приготування:
- Звичним способом очистіть гриби, промийте. У термостійкий посуд влийте воду, відправте на плиту. З появою перших бульбашок додайте інші компоненти, крім лимонної кислоти і маслюків.
- Томіть склад в киплячій рідині 7 хвилин. Через цей час всипте грибочки, варіть продукт третину години. За 2-3 хвилини до закінчення процедури всипте лимонну кислоту.
- Розкладіть варені гриби по чистим ємностям, влийте маринад. Заскатайте скляну тару, переверніть догори дном і обгорніть рушником.
Як зробити мариновані маслюки з хроном
Інгредієнти:
- хрін — 25 гр.
- маслюки — 900 гр.
- вода очищена — 2 л.
- кріп сухий (парасольки) — 4 шт.
- цибуля зелена — 480 гр.
- часник — 6 зубчиків
- сіль — 65 гр.
- оцет 9% — 55 мл.
- цукор-пісок — 25 гр.
Приготування:
- Після підготовки грибів, слід відправити їх в термостійку ємність, потім влити воду. При необхідності розрізати великі екземпляри. Після появи бурління томіть на маленькому вогні маслюки ще 10 хвилин.
- Окремо приготуйте маринад: з’єднайте 1,8 л. води, лаврове листя, сіль з цукром. Поставте ємність на вогонь. Коли склад закипить, в нього слід додати парасольки кропу, змішані з часником.
- Після закінчення 4 хвилин позбудьтеся від кропу. Тепер перемістіть в маринад маслюки. Відварюйте їх 12 хвилин, через цей час додайте оцет, цибулю і корінь хрону (попередньо промитий і очищений).
- Розмішайте компоненти, вимкніть конфорку. Звичайним способом розфасуйте гриби по стерильним банкам, влийте розсіл, закупорьте. Утепліть рушником, остудіть, відправте в холод.
Як закрутити мариновані маслюки з прянощами
Інгредієнти:
- питна вода — 2,5 л.
- маслюки свіжі — 1,7 кг.
- бутони гвоздики — 4 шт.
- кислота лимонна — 7 гр.
- паличка кориці — 1 шт.
- пісок цукровий — 65 гр.
- оцет (концентрація 9%) — 125 мл.
- сіль — 55 гр.
- перець горошком — 22 шт.
Приготування:
- Вже підготовлені гриби відправте в термостійкий посуд. Влийте 1,2 л. чистої води, дочекайтеся закипання, потім додайте лимонну кислоту. Варіть продукт близько 12 хвилин, потім викладіть на друшляк для стікання рідини.
- В окремому посуді з’єднайте залишки води, перець, сіль, корицю, цукор-пісок і бутони гвоздики. Дочекайтеся закипання, далі додайте маслюки. Варіть склад ще 3 хвилини.
- Помістіть готові гриби порційно до стерилізованих ємностей. Заправте оцтом і гарячим маринадом, закатайте тару стерилізованими кришками.
- Банки з грибами слід перевернути, а також обмотати теплим рушником. Після охолодження тари відправте маслюки в місце для тривалого збереження (темрява і холод — головні умови).
Консервація маслюків з паприкою
Інгредієнти:
- часник — 7 зубчиків
- маслюки — 1,2 кг.
- цукор — 12 гр.
- вода — 1,1 л.
- приправа для салатів по-корейськи — 25 гр.
- олія — 265 мл.
- сіль кухонна — 12 гр.
- ріпчаста цибуля — 1 шт.
- столовий оцет — 25 мл.
- паприка — 7 гр.
Приготування:
- Почистіть маслюки і обполосніть їх, при необхідності поріжте. Покладіть гриби в каструлю, влийте 800 мл. води, всипте 6 гр. харчової солі, перемішайте.
- Поставте тару на вогонь, дочекайтеся закипання, варіть 8 хвилин. Злийте рідину з допомогою друшляка. Зніміть лушпиння з цибулі, дрібно поріжте, пропасеруйте до золотистого кольору в олії.
- Влийте воду, що залишилася, в термостійкий посуд, додайте цукор, сіль, оцет і приправи. Доведіть склад до перших бульбашок. З’єднайте маринад і цибулю в олії. Гарненько перемішайте.
- Влийте отриману суміш в маслюки. Надішліть гриби маринуватися в холодильник на 20 годин. Після цього розфасуйте маслюки по банкам, закрийте капроновими кришками.
Важлива інформація
Якщо ви самостійно збираєте гриби, їх потрібно зрізати гострим ножем або ножицями. Забороняється виривати маслюки, вони можуть бути заражені ботулізмом. Подібний паразит гине при кип’ятінні протягом 5-6 хвилин. Також варто ретельно стерилізувати тару і кришки для закрутки. Гриби маринуються в кислому середовищі, подібні маніпуляції допомагають вбити всі хвороботворні бактерії. Банки рекомендується стерилізувати в солоній воді.
Читайте також: Мариновані печериці в домашніх умовах
Скляні банки з маринованими грибами потрібно зберігати в темному місці при температурі не більше 12 градусів. Тривалість витримки маслюків не перевищує 1 року. Настійно рекомендується вжити продукт за цей термін, після закінчення заданого часу від них потрібно позбавитися.
Відео: Смачні мариновані гриби маслюки на зиму
На цьому наша стаття «Мариновані маслюки на зиму» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі консервації для себе та своїх рідних. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!