Підготовка насіння до посіву — готуємо культури до сівби перед посадкою
Індивідуальний підхід до підготовки насіння до сівби
Підготовка насіння до посіву значно збільшує шанси кожної насінини на проростання. З підготовленого посадкового матеріалу, як правило, виростають більш сильні і більш врожайні рослини. Залишається тільки дізнатися, як правильно облаштувати підготовчу частину.
Радимо прочитати: Підготовка насіння до сівби
Підготовка насіння до посадки — від сортування до яровизації
Без хорошого насіннєвого матеріалу, що пройшов ретельну підготовку, робити на городі просто нічого. Підготовка насіння до посіву включає кілька етапів. Спочатку матеріал проходить скрупульозне сортування та відбір, потім починається процес прогрівання насіння і обробка за допомогою мікроелементів. Крім цього вам буде необхідно зміцнити насіння. Для цього його пророщують, а також загартовують. На окрему увагу заслуговує яровизація посадкового матеріалу. Тепер поговоримо про все докладно.
Для початку насіння, яке ви зібрали у себе на грядках, потрібно ретельно відсортувати. Як ви розумієте, для відмінного врожаю знадобляться лише здорові, великі насінинки. Відкриємо простий секрет — сортування найлегше проводити за допомогою розчину кухонної солі. Для цього вам знадобитися розчинити в 100 мл води 3 грами кухонної солі. Саме цією рідиною заливають ємність (краще скляну) з насінням і струшують її. Ті насінини, які спливуть, видаляють, а ті, що залишилися на дні — промивають у воді і підсушують. Звичайно, далеко не весь посадковий матеріал можна впорядкувати таким чином — насіння тютюну, наприклад, настільки дрібне, що його ледве можна побачити неозброєним оком. Тверезо оцінюйте свої можливості.
Не менш важливим є і процес прогрівання. Він допоможе впоратися з вірусними захворюваннями. Цю профілактику насіння проводять у такий спосіб: матеріал складають у мішечки і відправляють на час в більш тепле місце. Так, наприклад, для насіння цибулі досить буде 9 годин, які воно проведе в теплі за 12-15 днів до посадки. А ось насіння томатів, а також огірків протримати на радіаторі опалення потрібно приблизно 3 доби. Спочатку температура повинна бути приблизно 50оС, а потім протягом доби насіння повинно знаходитися в теплому місці з температурою +80 оС. І важливий ще один момент — після того, як вищевказаним способом насіння було прогріте, його треба охолодити. Це можна зробити за допомогою снігу буквально за кілька хвилин.
Відео: Основні правила підготовки насіння до посіву
Як правильно підготувати насіння до посіву в домашніх умовах
Посадковий матеріал необхідно обов’язково захищати від інфекцій і бактерій. А для цього вам буде потрібно провести спеціальний процес протруювання, для чого часто використовують добре відомий розчин перманганату калію (марганцівки). Досить витримати насіння в цьому розчині 25-30 хвилин. Як варіант використовують і сухе протруювання — в цьому випадку матеріал для посіву разом з препаратом засипають в скляну банку, а потім, закривши кришкою, добре струшують. Оптимально зайнятися цим за півтора-два місяці до посіву.
Загартування — ефективний спосіб підвищити витривалість рослин до холоду. Для загартовування насіння витримують при нульовій температурі. Для насіння баклажанів, огірків, перцю і томатів час проведення процедури становить 12 годин, а ось для гарбузового — в 2 рази менше.
Далі йде етап замочування. Саме цей процес допомагає прискорити проростання. А проводити його слід уже перед посівом. Цієї процедури, перш за все, потребують ті культури, які проростають повільно, наприклад, насіння моркви, кропу, петрушки, цибулі та селери. Для цього посадковий матеріал розподіляють між мокрими шарами тканини, яка накривається звичайним поліетиленовим пакетиком, щоб уникнути висихання. У такому стані його витримують до тих пір, поки не проклюнутся паростки. При висіванні будьте дуже обережні, щоб не пошкодити ніжні рослини. Замочувати можна практично всі культури, крім коренеплодів — їх не замочуємо, так як це призведе до зворотного ефекту.
Відео: Як провести підготовку насіння перцю і баклажанів до сівби
Передпосівна підготовка насіння — збагачуємо мікроелементами і проводимо яровизацію
Способи підготовки насіння до сівби включають і збагачення мікроелементами. Процедура схожа на замочування, тільки воду в цьому випадку збагачують спеціальними розчинами або деревним попелом. Завдяки цьому посадковий матеріал отримає безліч мікроелементів, необхідних для росту. Ефективним прийнято вважати замочування в розчині попелу, яке триває не менше двох діб. Розчин для цієї процедури готують наступним чином — на дві столові ложки попелу додають 100мл води. Після того, як матеріал для посіву настоїться в цьому розчині, його проціджують і готують до висадки.
Збагачувати насіння можна і розчином мікроелементів, в якому насіння витримують близько чотирьох годин при температурі +20оС. Майте на увазі, що посадковий матеріал треба залити великою кількістю розчину. Крім того, використовувати для цього можна лише неметалевий посуд. Передпосівна підготовка насіння може бути доповнена яровизацією.
Саме вона прискорює процес пророщування і збільшує стійкість паростків до низьких температур, що призводить в подальшому до хорошого урожаю.
При яровизації посадковий матеріал замочують до стану повного набухання і початку проростання. Після чого 2 тижні тримають при нульовій температурі. Для цибулі, моркви, а також капусти і петрушки знадобиться в середньому 12-14 днів, а буряку потрібно трохи менше — 8-9 діб. Насіння огірків проростає дуже швидко, тому яровизацію проводити у такому випадку ризиковано. Якщо ви зробите всі процедури з урахуванням наших порад, то будьте впевнені — проблем з урожайністю на вашому городі не буде!
Відео: Коли починати підготовку насіння до посадки
На цьому наша стаття «Підготовка насіння до посіву» підійшла до кінця. Сподіваємося, що за допомогою наших порад ви отримаєте хороший урожай. Ще більше корисних порад для свого городу ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!