Смачні помідори без оцту на зиму в банках

Консервація помідорів без оцту, інгредієнти та як готувати


Помідори без оцту на зиму

 

Смачні помідори без оцту на зиму в банках

 

Окрім яскравого смаку, помідори без оцту на зиму зберігають ряд вітамінів. Вони стануть хорошою закускою до будь-якого свята і доповнять скромні сімейні вечері. Саме тому відповідальні господині намагаються консервувати їх щороку.

Помідори без оцту на зиму — пошаговий кулінарний рецепт з фото

Рецепти помідорів без оцту

Існує багато способів приготування помідорів на зиму без оцту, шляхом додавання деяких спецій і приправ можна змінити смак і навіть продовжити термін зберігання.

Консервацію без оцту зробити легко, адже готується вона без складного процесу стерилізації та інших хитрощів. Досить зварити маринад,  розкласти стиглі помідори по банкам, залити і закатати банки спеціальним ключем. Ось і всі хитрощі, але ж як це смачно взимку!

Читайте також: Смачні помідори у власному соку на зиму

Звичайно ж, багато що залежить від рецепта. З додаванням таких продуктів як алича, яблука, гірчиця та інших, смак помідор кардинально змінюється. Закривати помідори можна цілими або шматочками — як вам більше подобається. Чим довше вони будуть настоюватися, тим соковитіше і смачніше вийдуть. Готуйте в сезон дозрівання, коли овочі недорогі і стиглі.

Важливе правило для всіх рецептів: перед тим, як банки загорнути в простирадло, їх потрібно перевернути догори дном — вони повинні охолонути в такому положенні.

Класичний рецепт помідорів на зиму без оцту в банках

Класичний рецепт помідорів на зиму без оцту

Цей рецепт не відноситься до розряду конкурсних, але в цьому його перевага: він простий і зрозумілий навіть тим господиням, хто консервує помідори  без оцту на зиму вперше. Легкість полягає в тому, що не потрібно багато разів зливати воду. За смаком вони нагадують томатний сік з сіллю. Та й набір інгредієнтів невеликий, а значить все вийде!

Список інгредієнтів найкоротший з усіх представлених рецептів, оскільки нам знадобиться тільки сіль, вода і помідори.

Важливо дотримуватися пропорцій: на літрову банку покладіть чайну ложку солі, прокип’ятіть півгодини. Для дволітрової банки знадобиться столова ложка солі без верху, кип’ятити 40 хвилин, і відповідно, для трилітрової банки — столова ложка солі з верхом і 50 хвилин кип`ятіння.

Спосіб приготування заготовки помідор без оцту:

  1. Промиваємо помідори під струменем проточної води, обсушуємо.
  2. Складаємо в вимиті і сухі банки, зверху насипаємо сіль, кількість визначаємо за вищеописаною пропорції.
  3. Розміщуємо банки в каструлю, щоб вони не лопнули при кип’ятінні, на дно каструлі застелите ганчірочку. Води наливаємо на дві третини висоти банок.
  4. Помідори заливаємо некип’яченої холодною водою і накриваємо кришками. Після закипання кип’ятимо на середньому вогні півгодини.
  5. Ще через 30 хвилин дістаємо і закочує банки, перевертаємо верх дном, охолоджуємо. Зберігаються добре, перед вживанням повинні настоятися протягом місяця.

Помідори на зиму без оцту з листям фруктових дерев і часником

Помідори на зиму без оцту з листям фруктових дерев і часником

 

 

Інгредієнти (кількість розраховане на трилітрову банку або 3 літрових):

  • Червоні помідори середнього розміру (краще сорт сливка) — 3 кг.
  • По 6 штук смородинового і вишневого листя.
  • Перець горошком — 9 штук.
  • Цукор — 2,5 ст. л.
  • Сіль — 1,5 ст. л.
  • Кріп — половину чайної ложки насіння і кілька гілочок.
  • Вода — скільки увійде в банки.
  • Для більш яскравого смаку можна додати один зубчик часнику на одну літрову банку.

Спосіб приготування:

Томати потрібно вимити, обсушити. Тим часом можна почистити часник, вимити смородинове і вишневе листя, підготувати спеції. Банки також вимагають підготовки: їх потрібно вимити в содовому розчині і простерилізувати у киплячій воді. Багато господинь використовують для цих цілей мікрохвильовку, витримуючи банки по десять хвилин при температурі сто градусів. Тим часом закип’ятіть приблизно дві літри води.

У банки (в нашому випадку їх три) кладемо часник, вимиту зелень і помідори до горлечка. Заливаємо до самого верху окропом. Накриті кришками банки залишаємо хвилин на двадцять — цей час необхідний для прогрівання овочів. Після охолодження води в банках, злийте її в каструлю і ще раз доведіть до кипіння. Банки в цей час повинні бути прикриті кришками. У гарячу воду додаємо необхідну кількість цукру та солі і залишаємо ще на двадцять хвилин. Потім знову переливаємо воду в каструлю і варимо на її основі розсіл. Для цього рецепта його потрібно кип’ятити кілька разів, залити ним помідори, закатати ключем. Після того як банки повністю охололи, відправте їх на зберігання в льох.

Помідори без оцту на зиму з лимонною кислотою

Помідори без оцту на зиму з лимонною кислотою

Ви витратите всього півгодини часу, а пікантні томати будуть радувати домочадців всі зимові місяці! Вам сподобається солодкуватий смак помідорів, а розсіл можна пити нескінченно.

Інгредієнти (на одну трилітрову банку томатів вам знадобиться):

  • близько двох кілограмів помідорів;
  • 2 чайні ложки лимонної кислоти;
  • 3 чайні ложки солі без верху;
  • 4 столові ложки цукру з гіркою;
  • кілька горошин чорного перцю, лаврового листа, часнику, гілочок петрушки.

Спосіб приготування:

Готуємо помідорчики і банки (як в попередніх рецептах). На дно трилітрової банки розкладаємо спеції. Утрамбовуємо помідори, заливаємо окропом. Чекаємо 15 хвилин, потім зливаємо воду в каструлю, доливаємо ще трохи води (приблизно 90 мл на трилітрову банку) і кладемо лимонну кислоту, а також цукор і сіль і доводимо розсіл до кипіння. Розливаємо закипівший розсіл так, щоб він переливався через краї банки — це ще раз простерилізує шийку. Закочені банки перевертаємо, накриваємо пледом до повного охолодження.

Радимо прочитати: Смачні помідори у власному соку на зиму

Рецепт помідорів на зиму без оцту з яблуками

Рецепт помідорів на зиму без оцту з яблуками

Аромат таких помідорів без оцту на зиму відмінний на смак. Для реалізації рецепта вибирайте яблука кислих сортів, ідеальний варіант — Антонівка.

Інгредієнти:

  • 2 яблука з розрахунку на 1 трилітрову банку;
  • спеції: гілочки кропу, запашний перець, шматочок гіркого перцю, листя вишні;
  • розсіл: на півтора літра води взяти по три столовіложки цукру і солі.

Спосіб приготування:

На дно ретельно підготовленої банки (як у вищеописаних рецептах) кладемо спеції. Яблука потрібно розрізати на чотири частини, вийняти серцевину і укласти в банки. Розсіл варимо з води, солі і цукру. Заливати помідори в банках потрібно киплячим розсолом, після чого закатати.

Томати з часточками яблук неймовірно смачні, та й сік з банки не шкодить здоров’ю, адже він без оцту!

Помідори без оцту на зиму з аспірином

Помідори без оцту на зиму з аспірином

Можливо, ви здивуєтеся, але аспірин допоможе не тільки збити температуру, але і заквасити помідори. Він користується популярністю ще й тому, що багато хто вважає його меншою шкодою для організму, ніж оцет.

Інгредієнти (на 5 трилітрових банок):

  • 7 літрів не кип’яченої води.
  • 2 ст. л. цукру і 1 ст. л. солі.
  • 2 середні цибулини, нарізані півкільцями.
  • 40 горошин перцю.
  • 10 лаврових листів і стільки ж парасольок кропу.
  • 15 зубчиків очищеного часнику
  • 15 таблеток ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) по 0,5 м

Спосіб приготування:

Після підготовки банок і помідорів, зваріть розсіл з перцем, сіллю, цукром, лавровим листям. Дайте йому покипіти кілька хвилин і знімайте з вогню. Головне правило — не заливати теплим маринадом, тільки повністю охолонувшим.

Тепер можна розкладати помідори по банкам, в кожну покладіть таблетки аспірину, з розрахунку одна таблетка на літр рідини. Отже, на трилітрову банку консервації потрібно три таблетки. Не забудьте також відправити в банку цибулю, часник, залийте охолодженим розсолом. Особливість цього рецепта в тому, що томати можна закривати капроновими кришками. Скуштувати таку консервацію можна вже через сім днів, але краще почекати два тижні, щоб вони стали ще смачнішими.

Помідори без уксуса на зиму — хитрощі і корисні поради з приготування

Насамперед, зверніть увагу на якість закуповуваних овочів. Вони повинні бути стиглими в міру, щільними, без цвілі і інших дефектів. З м’яких перестиглих плодів краще зробити салат, відрізаючи частини, які вам не подобаються.

Якщо ви хочете заготовити помідори на зиму без оцту та інших консервантів, необхідно добре стерилізувати банки, в процесі роботи не брати їх за шийку і, як кажуть наші бабусі, не займатися консервацією під час критичних днів. Швидше за все, це пов’язано з гормональним фоном, що змінюється в ці дні. Якщо заливати томати холодним маринадом, вони збережуть твердість і свіжий смак.

Читайте також: Квашені помідори на зиму

В помідори можна додавати цибулю, шматочки солодкого перцю, винограду, лимона. Оригінальності набирають томати, законсервовані з перцем папероні або корнішонами.

Відео: Як зробити помідори без уксусу на зиму по маминому рецепту

На цьому наша стаття «Помідори без оцту на зиму» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів на зиму. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!