Смачні помідори без оцту на зиму в банках
Консервація помідорів без оцту, інгредієнти та як готувати
Окрім яскравого смаку, помідори без оцту на зиму зберігають ряд вітамінів. Вони стануть хорошою закускою до будь-якого свята і доповнять скромні сімейні вечері. Саме тому відповідальні господині намагаються консервувати їх щороку.
Помідори без оцту на зиму — пошаговий кулінарний рецепт з фото
Існує багато способів приготування помідорів на зиму без оцту, шляхом додавання деяких спецій і приправ можна змінити смак і навіть продовжити термін зберігання.
Консервацію без оцту зробити легко, адже готується вона без складного процесу стерилізації та інших хитрощів. Досить зварити маринад, розкласти стиглі помідори по банкам, залити і закатати банки спеціальним ключем. Ось і всі хитрощі, але ж як це смачно взимку!
Читайте також: Смачні помідори у власному соку на зиму
Звичайно ж, багато що залежить від рецепта. З додаванням таких продуктів як алича, яблука, гірчиця та інших, смак помідор кардинально змінюється. Закривати помідори можна цілими або шматочками — як вам більше подобається. Чим довше вони будуть настоюватися, тим соковитіше і смачніше вийдуть. Готуйте в сезон дозрівання, коли овочі недорогі і стиглі.
Важливе правило для всіх рецептів: перед тим, як банки загорнути в простирадло, їх потрібно перевернути догори дном — вони повинні охолонути в такому положенні.
Класичний рецепт помідорів на зиму без оцту в банках
Цей рецепт не відноситься до розряду конкурсних, але в цьому його перевага: він простий і зрозумілий навіть тим господиням, хто консервує помідори без оцту на зиму вперше. Легкість полягає в тому, що не потрібно багато разів зливати воду. За смаком вони нагадують томатний сік з сіллю. Та й набір інгредієнтів невеликий, а значить все вийде!
Список інгредієнтів найкоротший з усіх представлених рецептів, оскільки нам знадобиться тільки сіль, вода і помідори.
Важливо дотримуватися пропорцій: на літрову банку покладіть чайну ложку солі, прокип’ятіть півгодини. Для дволітрової банки знадобиться столова ложка солі без верху, кип’ятити 40 хвилин, і відповідно, для трилітрової банки — столова ложка солі з верхом і 50 хвилин кип`ятіння.
Спосіб приготування заготовки помідор без оцту:
- Промиваємо помідори під струменем проточної води, обсушуємо.
- Складаємо в вимиті і сухі банки, зверху насипаємо сіль, кількість визначаємо за вищеописаною пропорції.
- Розміщуємо банки в каструлю, щоб вони не лопнули при кип’ятінні, на дно каструлі застелите ганчірочку. Води наливаємо на дві третини висоти банок.
- Помідори заливаємо некип’яченої холодною водою і накриваємо кришками. Після закипання кип’ятимо на середньому вогні півгодини.
- Ще через 30 хвилин дістаємо і закочує банки, перевертаємо верх дном, охолоджуємо. Зберігаються добре, перед вживанням повинні настоятися протягом місяця.
Помідори на зиму без оцту з листям фруктових дерев і часником
Інгредієнти (кількість розраховане на трилітрову банку або 3 літрових):
- Червоні помідори середнього розміру (краще сорт сливка) — 3 кг.
- По 6 штук смородинового і вишневого листя.
- Перець горошком — 9 штук.
- Цукор — 2,5 ст. л.
- Сіль — 1,5 ст. л.
- Кріп — половину чайної ложки насіння і кілька гілочок.
- Вода — скільки увійде в банки.
- Для більш яскравого смаку можна додати один зубчик часнику на одну літрову банку.
Спосіб приготування:
Томати потрібно вимити, обсушити. Тим часом можна почистити часник, вимити смородинове і вишневе листя, підготувати спеції. Банки також вимагають підготовки: їх потрібно вимити в содовому розчині і простерилізувати у киплячій воді. Багато господинь використовують для цих цілей мікрохвильовку, витримуючи банки по десять хвилин при температурі сто градусів. Тим часом закип’ятіть приблизно дві літри води.
У банки (в нашому випадку їх три) кладемо часник, вимиту зелень і помідори до горлечка. Заливаємо до самого верху окропом. Накриті кришками банки залишаємо хвилин на двадцять — цей час необхідний для прогрівання овочів. Після охолодження води в банках, злийте її в каструлю і ще раз доведіть до кипіння. Банки в цей час повинні бути прикриті кришками. У гарячу воду додаємо необхідну кількість цукру та солі і залишаємо ще на двадцять хвилин. Потім знову переливаємо воду в каструлю і варимо на її основі розсіл. Для цього рецепта його потрібно кип’ятити кілька разів, залити ним помідори, закатати ключем. Після того як банки повністю охололи, відправте їх на зберігання в льох.
Помідори без оцту на зиму з лимонною кислотою
Ви витратите всього півгодини часу, а пікантні томати будуть радувати домочадців всі зимові місяці! Вам сподобається солодкуватий смак помідорів, а розсіл можна пити нескінченно.
Інгредієнти (на одну трилітрову банку томатів вам знадобиться):
- близько двох кілограмів помідорів;
- 2 чайні ложки лимонної кислоти;
- 3 чайні ложки солі без верху;
- 4 столові ложки цукру з гіркою;
- кілька горошин чорного перцю, лаврового листа, часнику, гілочок петрушки.
Спосіб приготування:
Готуємо помідорчики і банки (як в попередніх рецептах). На дно трилітрової банки розкладаємо спеції. Утрамбовуємо помідори, заливаємо окропом. Чекаємо 15 хвилин, потім зливаємо воду в каструлю, доливаємо ще трохи води (приблизно 90 мл на трилітрову банку) і кладемо лимонну кислоту, а також цукор і сіль і доводимо розсіл до кипіння. Розливаємо закипівший розсіл так, щоб він переливався через краї банки — це ще раз простерилізує шийку. Закочені банки перевертаємо, накриваємо пледом до повного охолодження.
Радимо прочитати: Смачні помідори у власному соку на зиму
Рецепт помідорів на зиму без оцту з яблуками
Аромат таких помідорів без оцту на зиму відмінний на смак. Для реалізації рецепта вибирайте яблука кислих сортів, ідеальний варіант — Антонівка.
Інгредієнти:
- 2 яблука з розрахунку на 1 трилітрову банку;
- спеції: гілочки кропу, запашний перець, шматочок гіркого перцю, листя вишні;
- розсіл: на півтора літра води взяти по три столовіложки цукру і солі.
Спосіб приготування:
На дно ретельно підготовленої банки (як у вищеописаних рецептах) кладемо спеції. Яблука потрібно розрізати на чотири частини, вийняти серцевину і укласти в банки. Розсіл варимо з води, солі і цукру. Заливати помідори в банках потрібно киплячим розсолом, після чого закатати.
Томати з часточками яблук неймовірно смачні, та й сік з банки не шкодить здоров’ю, адже він без оцту!
Помідори без оцту на зиму з аспірином
Можливо, ви здивуєтеся, але аспірин допоможе не тільки збити температуру, але і заквасити помідори. Він користується популярністю ще й тому, що багато хто вважає його меншою шкодою для організму, ніж оцет.
Інгредієнти (на 5 трилітрових банок):
- 7 літрів не кип’яченої води.
- 2 ст. л. цукру і 1 ст. л. солі.
- 2 середні цибулини, нарізані півкільцями.
- 40 горошин перцю.
- 10 лаврових листів і стільки ж парасольок кропу.
- 15 зубчиків очищеного часнику
- 15 таблеток ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) по 0,5 м
Спосіб приготування:
Після підготовки банок і помідорів, зваріть розсіл з перцем, сіллю, цукром, лавровим листям. Дайте йому покипіти кілька хвилин і знімайте з вогню. Головне правило — не заливати теплим маринадом, тільки повністю охолонувшим.
Тепер можна розкладати помідори по банкам, в кожну покладіть таблетки аспірину, з розрахунку одна таблетка на літр рідини. Отже, на трилітрову банку консервації потрібно три таблетки. Не забудьте також відправити в банку цибулю, часник, залийте охолодженим розсолом. Особливість цього рецепта в тому, що томати можна закривати капроновими кришками. Скуштувати таку консервацію можна вже через сім днів, але краще почекати два тижні, щоб вони стали ще смачнішими.
Помідори без уксуса на зиму — хитрощі і корисні поради з приготування
Насамперед, зверніть увагу на якість закуповуваних овочів. Вони повинні бути стиглими в міру, щільними, без цвілі і інших дефектів. З м’яких перестиглих плодів краще зробити салат, відрізаючи частини, які вам не подобаються.
Якщо ви хочете заготовити помідори на зиму без оцту та інших консервантів, необхідно добре стерилізувати банки, в процесі роботи не брати їх за шийку і, як кажуть наші бабусі, не займатися консервацією під час критичних днів. Швидше за все, це пов’язано з гормональним фоном, що змінюється в ці дні. Якщо заливати томати холодним маринадом, вони збережуть твердість і свіжий смак.
Читайте також: Квашені помідори на зиму
В помідори можна додавати цибулю, шматочки солодкого перцю, винограду, лимона. Оригінальності набирають томати, законсервовані з перцем папероні або корнішонами.
Відео: Як зробити помідори без уксусу на зиму по маминому рецепту
На цьому наша стаття «Помідори без оцту на зиму» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів на зиму. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!