Прополіс. Унікальні властивості бджолиного клею для здоров’я людей
Чим корисний прополіс унікальний природний антибіотик


У цієї речовини, виробленого бджолами, є кілька назв, але найбільш популярні: уз, смілка і бджолиний клей.
Прополіс являє собою бурштинового або темно-коричневого кольору клейку і смолисту речовину, що виробляється робочими бджолами з метою замазування щілин всередині вулика. Таким чином, комахи позбуваються від протягів і зберігають комфортний для життя мікроклімат. Також за допомогою прополісу комахи регулюють прохідність вічка і полірують бджолині стільники перед тим, як матка відкладе в них яйця.
Якщо у вулик пробираються, а потім гинуть дрібні тварини, наприклад, миші або великі комахи, то за допомогою прополісу бджоли ізолюють їх трупи, використовуючи цю речовину в якості засобу для муміфікації, і тим самим запобігаючи їх подальше розкладання.
Бджоли починають збирати прополіс з настанням весняного періоду, і з цією метою знімають клейку речовину з нирок на таких деревах, як береза бородавчаста, вільха, верба, чорна тополя та інші, а потім модифікують його за допомогою власних ферментів.
Пилок рослин призначений для їх розмноження. За правилами матінки природи все, що пов’язане із зародженням нового життя містить у собі мікроелементи, здатні дати енергію для поділу. Більше про бджолиний пилок, його лікувальні та корисні властивості ви можете знайти в нашій статті.
Щоб відрізнити справжній прополіс від звичайної вощини, шматочок прополісу слід покласти в рот. Якісний продукт матиме гіркуватий присмак, викликати злегка відчутне печіння і легке оніміння мови.
Свіжий прополіс спочатку має м’яку консистенцію, але з часом твердне і за зовнішнім виглядом нагадує шматочки каніфолі. При зниженні температури повітря до + 15 C він стає крихким і легко кришиться.
При підвищенні температури до + 80 С прополіс починає плавитися. Але навіть при тривалому впливі високої температури, включаючи процес кип’ятіння, ця речовина повністю зберігає свої природні цілющі властивості.
Здобуваючи прополіс, бджолярі соскабливают його зі стінок вулика спеціальними пристосуваннями у вигляді решітки. При цьому протягом одного сезону з одного вулика можна добути від 50 до 150 грам цієї речовини.
Прополіс — унікальний природний антибіотик
Вчені виявили в прополісі більше 200 різних компонентів і з’єднань, в тому числі органічні кислоти, флавоноїди, ефірні масла і мінеральні солі. Прополіс містить також велику кількість вітамінів групи В1, В2, В6, А, С, Е, Р і Н, амінокислоти, цукру і безліч макро- і мікроелементів. Особливо багатий прополіс кальцієм.
На лікувальні властивості продукту також впливають бджолині ферменти, які містять антибіотичні і протигрибкові речовини.
Корисні властивості прополісу
Лікувальні якості прополісу відомі людству з давніх-давен. Особливо цінувався це продукт в Стародавньому Єгипті, оскільки з його допомогою муміфікували трупи, загоювали рани, гнійники, екземи та боролися з різного роду інфекціями.
Прополіс володіє потужною імуномодулюючою, протигрибковою, протимікробною і протибактеріальною дією, пригнічуючи при цьому патологічні клітини.
Сучасна фармакологія широко застосовує прополіс при виготовленні лікарських засобів і мазей, призначених для швидкого загоєння опіків і травм, оскільки ця речовина добре очищає клітинні мембрани і швидко відновлює уражені тканини.
У народній медицині прополіс зазвичай використовуються для приготування спиртової настоянки, яка добре зміцнює імунну систему, сприяє відновленню обмінних процесів, знімає спазми.
Відео: Як приготувати настоянку з прополісу
Спосіб приготування спиртової настоянки нескладний. Для цього необхідно взяти кілька невеликих шматочків очищеного від домішок прополісу розміром близько 4 міліметрів (близько 20 грам), подрібнити і залити чистим спиртом (80 міліграм). Після цього розчин бажано щільно закрити і настояти протягом тижня в темному місці при кімнатній температурі, після чого профільтрувати через тонкий шар вати.
В результаті виходить 20% спиртова настоянка. Готовий розчин зберігає свої цілющі властивості протягом 10 місяців.
Очищення прополісу від домішок в домашніх умовах
Щоб позбавити прополіс від домішок, слід взяти невеликі шматочки цієї речовини і опустити в ємність з холодною водою. У воді домішки спливуть на поверхню, а прополіс осяде на дно посуду.
Багато бджолярів переплавляють прополіс на водяній бані, щоб таким нехитрим способом відокремити його від домішок і отримати чистий продукт.
Перед приготуванням спиртового настою очищений прополіс бажано попередньо висушити.
Застосування спиртової настоянки з прополісу
Спиртовий настій з прополісу можна застосовувати як зовнішньо, так і вживати всередину.
Для зовнішнього використання готовий настій попередньо розводять водою, а потім, змащують пошкоджені місця, травми і ранки 3% розчином. При запаленнях, застудах, бронхітах і інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів засіб приймають всередину.
Настій прополісу також вживається при хронічних болях в шлунку, захворюваннях кишечника, коліках, а також для нормалізації артеріального тиску.
Крім того, прополіс застосовується при гастритах, кардіологічних розладах і як профілактичний протираковий засобу, оскільки містить велику кількість антиоксидантів. Разова доза для вживання всередину становить від 20 до 60 крапель, які слід попередньо розвести в 100 грамах води. Курс лікування становить від 5 до 30 днів.
Прополіс є природною і нешкідливою речовиною, але перед його застосуванням бажано отримати рекомендацію лікаря, оскільки ця речовина може викликати алергічні реакції.
Зберігання прополісу в домашніх умовах
Найбільшу цінність представляє свіжий і м’який на дотик прополіс. Однак ця речовина добре зберігає цілющі якості при температурі, яка не перевищує + 25 С. Місце зберігання продукту повинно бути сухим і затемненим. При цьому бажано, щоб поруч не перебували речовини, що мають сильний запах.
Ще більше цікавої та корисної інформації ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua
