Рецепти смачного полуничного компоту на зиму

Компот з клубники - покроковий рецепт з фото


Рецепти смачного полуничного компоту на зиму

Компот з полуниці — це не тільки смачний і ароматний напій. У полуниці містятиться велика кількість вітамінів B9, C, корисних речовин і амінокислот. Ягідний сезон протікає швидко. Щоб встигнути насолодитися ароматною ягідкою в холодний період, більшість господинь із задоволенням готують зимові закрутки з червоної ягоди.

Способи приготування компоту з клубники

Давайте розглянемо, як зварити смачний компот з полуниці за традиційними рецептами.

Для приготування напою знадобляться такі інгредієнти:

  • 6 кг полуниці;
  • 1-1,5 кг цукрового піску;
  • 4 л води.

Класичний рецепт розрахований на 20 банок місткістю 0,5 л, які вимагають обов’язкової стерилізації. Ягоди слід вибирати стиглі, без гілочок.

Заготовки на зиму Компот из клубники на зиму

Покрокова інструкція приготування компоту:

  1. Обов’язково промийте плоди, очистіть і акуратно покладіть їх у друшляк, щоб повністю стекла вода.
  2. У підготовлені банки додайте інгредієнти, заповнивши скляну ємність на ⅔.
  3. Зваріть сироп — для цього закип’ятіть воду в каструлі і поступово засинайте цукор до повного його розчинення.
  4. Залийте банки гарячим сиропом і готуйте посуд до стерилізації, прикривши металевою кришкою.
  5. На дно ємності рекомендується покласти дерев’яну дошку або рушник, щоб банки не лопалися під час нагрівання.
  6. Простерилізуйте відвар близько 10 хвилин.
  7. Засукайте банки, накрийте ковдрою, дайте охолонути в темному місці до 3 годин.

Відео «Компот з полуниці на зиму»

З цього відео ви дізнаєтеся, як зробити смачний компот з полуниці на зиму.

Смачний полуничний компот без стерилізації

На жаль, під час обробки ягід частина необхідних речовин в полуниці випаровуються. Щоб вийшов корисний компот з рясним змістом вітамінів, існує рецепт напою без термічної обробки.

Для приготування домашнього компоту об’ємом 3 л знадобляться такі інгредієнти:

  • 800 г ягід;
  • 1-1,5 склянки цукру;
  • 2,5 л води.

Смачний полуничний компот без стерилізації

Спосіб без термічної обробки практично не відрізняється від класичного рецепту і складається з наступних кроків:

  1. Відсортуйте полуницю, залишивши цілі ягоди.
  2. Ретельно і акуратно промийте плоди в друшляку.
  3. Покладіть ягідки в банку, заповнивши обсяг до середини.
  4. Залийте їх окропом, залиште на хвилин 15 і прикривши кришкою.
  5. У пластиковій кришці зробіть отвір і злийте в окрему каструлю отриману рожеву воду.
  6. Відокремлений сік закип’ятити на вогні, насипте цукор.
  7. Після розчинення цукрового піску в напої прокип’ятіть ще 2-3 хвилини.
  8. Отриманим гарячим сиропом залийте полуницю і закатати банку кришкою.
  9. Після повного охолодження приберіть все в темне місце.

Як приготувати компот з клубники в мультиварці

компот з клубники в мультиварці

Компот з полуниці, приготований в мультиварці, освіжить краще магазинних соків. Мультиварка для напою підійде будь-яка.

Для домашнього рецепта компоту візьміть стандартні інгредієнти:

  • 300 г полуниці;
  • цукор за смаком;
  • 1,5 л води.

Смачний напій вийде, якщо його приготувати з додаванням фільтрованої води. А ягідки краще розділити на кілька частин.

Дотримуйтеся наступного алгоритму дій:

 

 

  1. На дно мультиварки викладіть підготовлені плоди.
  2. Засипте їх цукром і налийте потрібну кількість води.
  3. Щільно закрийте кришкою і виберіть режим «Суп».
  4. Варіть напій в мультиварці близько 1 години.
  5. Готовий відвар процідіть, охолодіть і можна подавати до столу.

Компот із заморожених ягід

Компот із заморожених ягід

Якщо ви хочете поласувати ягодами в будь-який сезон, зверніть увагу на рецепти компотів із заморожених плодів. Класичний рецепт таких напоїв настільки простий, що він виходить у кожної господині.

Для його приготування вам знадобляться:

  • 200 г заморожених плодів;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 0,5 л очищеної води.

Перед приготуванням компоту слід трохи розморозити і добре промити в проточній воді полуничну заготовку. Ягід може бути як більше, так і менше. Також можна додатково додати сухофрукти, спеції.

Ароматний компот з полуниці на зиму - покрокові рецепти з фото

За основу будь-якого компоту з заморожених ягід можна взяти звичайний рецепт:

  1. Доведіть до кипіння воду з цукром.
  2. Закиньте до киплячого сиропу підготовлені ягідки.
  3. На невеликому вогні прокип’ятіть до 7 хвилин.

Розварені плоди з відвару можна прибрати, процідивши їх ситечком. Після завершення варіння розлийте напій в підходящу ємність і дайте йому охолонути.

Цікаві поєднання для незвичайного смаку

Полуничний компот добре поєднується з іншими ягодами і фруктами. Щоб додати більше ароматних ноток і необхідних вітамінів для холодного періоду, давайте розглянемо які ще існують смачні рецепти з полуницею.

Компот з полуниці та черешні 

Компот з полуниці та черешні 

Домашнє ягідне асорті може зберігатися тривалий період і радувати своїм ароматним смаком, а рецепт його готування не викликає складнощів у господинь.

Щоб зварити корисний компот із черешні, вам знадобляться:

  • 0,5 кг полуниці;
  • 0,5 кг черешні;
  • 350 г цукру;
  • 2 л води.

Для приготування домашнього компоту бажано вибрати плоди черешні темних сортів. Такий напій вийде насиченим. Перед початком готування слід обірвати всі хвостики з ягід, добре промити в проточній воді і дати висохнути.

Тепер що стосується покрокової інструкції:

  1. Перекладіть підготовлені плоди в скляну тару.
  2. Залийте окропом, накрийте кришечками для закрутки на 15 хвилин.
  3. Злийте рожеву воду в каструлю, насипте потрібну кількість цукру.
  4. Прокип’ятіть сироп хвилин 5, щоб цукровий пісок повністю розчинився.
  5. Залийте отриманим сиропом баночки з черешнею і полуницею, закатати кришками і залиште остигати.

Вишневий компот з полуницею

З черешнею

Не менш насиченим виходить напій, якщо варити компот з вишнею. Найчастіше час дозрівання цих ягід не збігається. Щоб зварити компот з даного рецептом, візьміть заморожені плоди полуниці.

Для приготування напою ємністю 3 л знадобляться:

  • 300 г полуниці;
  • 300 г вишні;
  • 300 г цукру;
  • 1,5-2 л води.

Як правильно приготувати компот з вишні на зиму:

  1. Очистіть ягоди від гілочок, гарненько промийте.
  2. Викладіть інгредієнти в банку.
  3. Засипте цукром і залийте окропом.
  4. Зачекайте до 15 хвилин, щоб сік настоявся, а потім злийте його в каструлю.
  5. Поваріть рожевий напій 5 хвилин і знову залийте його в банки.
  6. Закрийте металевими кришками і залиште остигати в темне місце.

Компот з м’ятою та клубникою на зиму

З м'ятою

У різні часові сезони тонізуючий компот з додаванням м’яти буде радувати своїм ароматом і насичувати вітамінами. Гілочки м’яти додають напою заспокійливі властивості і приємний аромат.

Для приготування ароматного узвару з м’ятою візьміть:

  • 0,5 кг полуниці;
  • 300 г цукрового піску;
  • пару гілочок м’яти;
  • необхідну кількість води.

Покрокова інструкція щодо того, як правильно зварити домашній напій:

  1. Очистіть ягоди від вусиків і ретельно промийте в воді.
  2. Додайте трохи окропу, щоб добре очистити ягоди від пилу.
  3. Викладіть ягідки в чисті банки і залийте окропом.
  4. Накрийте скляну тару кришкою, дайте настоятися соку 15 хвилин.
  5. Злийте рожеву рідину в каструлю, засипте цукром, додайте м’яту і прокип’ятіть сироп хвилини 3.
  6. Отриманим сиропом залийте полуницю і закрутіть банки кришками.
  7. Готовий компот в банках переверніть, закутайте ковдрою і дайте охолонути.

Компот на зиму з апельсинами та полуницею

Компот на зиму з апельсинами та полуницею

Щоб зміцнити здоров’я і імунітет, додайте до компоту з ягід корисні цитрусові фрукти. Взимку особливо добре пити напої з вмістом апельсина.

У багатьох з нас запах цитрусових асоціюється з Новим роком. Продовжити святковий настрій на весь рік допоможе варення з мандаринів. Щоб полегшити вам завдання, ми підібрали 20 докладних рецептів цих ароматних солодощів. Більше читайте в нашій статті.

Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 г полуниці;
  • 1 великий апельсин;
  • 300 г цукру;
  • 2,5 л води.

Перед початком готування відсортуйте і очистіть ягоди. Апельсин слід обдати окропом, добре промити в проточній воді, щоб прибрати всі шари парафіну, яким обробляють плоди цитрусових.

Як приготувати (зварити) компот з полуниці на зиму

Дотримуйтеся наступних етапів готування:

  1. Підготовлений апельсин наріжте півкільцями, не очищаючи сам плід.
  2. Викладіть в приготовлену банку ягоди і апельсинові часточки.
  3.  Залийте окропом інгредієнти і залиште настоюватися в закритому вигляді до 15 хвилин.
  4. Злийте отриманий сік в окрему ємність, насипте цукор і проваріть сироп до 5 хвилин.
  5. Вилийте отриманий відвар знову в банку з плодами і закрутіть кришкою.
  6. Готовий компот в банку переверніть і дайте охолонути в темному місці.

Користь напою

Зима — це час, коли необхідно зміцнювати імунітет компотами, варенням з високим вмістом вітамінів. Полуниця є низькокалорійною ягодою і має всі необхідні елементи для поповнення організму вітамінами С, B9 і корисними речовинами.

Компот з полуниці — це хороші природні ліки від каменів у печінці та нирках, неврастенії, недокрів’ї та атеросклерозу. Дотримуйтесь покроковим інструкціям приготування ароматного напою, і тоді навіть в зимовий час ви зможете поласувати корисними ягодами.

Ще більше цікавої інформації про консервацію на зиму ви можете дізнатися з нашого сайту xpert.com.ua