Рецепт огірків на зиму з горілкою
Як приготувати огірки з горілкою в домашніх умовах
Щоб приготувати смачні мариновані овочі, зовсім не обов’язково вдаватися до консервації оцтом. Сьогодні ми пропонуємо Вам інший спосіб — огірки з горілкою, рецепт яких Ви знайдете в цій статті, порадує і Вас, і ваших близьких соковитими хрусткими плодами. Їх смак не розчарує навіть найвибагливіших гурманів, так як вийде гострим, пікантним і в міру сильним, а що ще потрібно хорошій закусці!
З усіх рецептів консервування огірків з горілкою, ми обрали самі перевірені і тепер ділимося ними з Вами.
Огірки з горілкою без стерилізації: покроковий рецепт
Такі огірки готуємо без оцту, стерилізації та пастеризації, а під час кип’ятіння алкоголь повністю випарується, тому можна не хвилюватися і спокійно пропонувати готову закрутку навіть дітям.
Всі пропорції дані на 3 літрові банки.
Складові:
- Огірки молоді — 1,5-2 кг.
- Лавровий лист — 6 шт.
- Хрін (корінь) — 3 см.
- Кріп — 6 парасольок
- Чорний перець — 8-10 шт.
- Запашний перець — 6 шт.
- Смородинове листя — 6 шт.
- Перець чилі — 1 шт.
Для розсолу:
- Вода — 1,5 л.
- Горілка — 100 мл.
- Сіль велика — 2 ст.л
- Цукор пісок — 3 ст.л
Як приготувати огірки з горілкою на зиму:
- Обираємо молоді соковиті огірочки, добре миємо їх, але не замочуємо і носики не зрізаємо. Ми залишаємо їх обсохнути.
- Також промиваємо і даємо висохнути зелені.
Червоний перець ділимо на 3 частини по 1-ій в кожну банку. - Хрін шаткуємо і розкладаємо на 3 рівні купки.
- Банки миємо разом з кришками і витираємо або даємо стекти, поставивши шийками вниз на рушник.
Тим часом розводимо розсіл. У літрі відстояної води розчиняємо сіль і цукор. Важливо, щоб вона була холодна і не кип’ячена, тому про це варто подбати заздалегідь. - Складаємо в банки зелень, перець, спеції і закладаємо огірки. Коли все буде готово, заливаємо холодний розсіл, не доходячи до плічок приблизно 1-1,5 см. Місце потрібно, щоб було куди додати горілку.
- Доливаємо алкоголь порівну в кожну банку і прикриваємо кришками. Закручувати не потрібно, щоб був доступ кисню. Прибираємо все в холодильник на 3-4 дні.
- Періодично потрібно заглядати під кришки і перевіряти, чи з’явилася піна. Її ми знімаємо ложкою.
- Після закінчення часу банки дістаємо, розсіл з них обережно зливаємо в загальну каструлю і ставимо його на вогонь.
- Даємо покипіти 5 хвилинок і заливаємо огірки. Щоб скло не лопнуло, воно повинно вже досягти кімнатної температури, а наливати окріп можна за ножа або ложці так, щоб він не торкався стінок.
Важливо! Кришки також повинні бути простерилізовані в окропі!
Закручуємо банки, перевертаємо їх, вкутуємо і залишаємо остигати. Як тільки температура зрівняється, прибираємо огірки в підвал або льох до зими — вони готові!
Нічого складного, як бачите, але такий рецепт вимагає декількох днів. Існує ще один — більш швидкий варіант.
Огірки з горілкою бланшіровані:
Складові:
- Огірки — 2 кг.
- Кріп — 3 парасольки
- Листя хрону — 6 шт.
- Насіння гірчиці — 3 ч.л.
- Лавровий лист — 6 шт.
- Чорний перець — 6-9 горошин
- Листя смородини — 6 шт.
Для розсолу:
- Вода — 1,5 л.
- Лимонна кислота — 10 г.
- Сіль — 2 ст.л.
- Цукор — 2 ст.л.
- Горілка — 50 мл.
Приготування огірків з горілкою:
Виходять не менше хрусткими, ніж в попередньому рецепті, але робляться за один день.
Продукти вказані з розрахунком на 3 літрові банки.
- Молоді невеликі огірки добре промиваємо і відставляємо в сторону в загальній посуді.
- Ставимо на вогонь воду і, коли вона закипить, обдаємо огірки окропом. Тут же зливаємо їх і заливаємо крижаною водою так, щоб вона покрила овочі.
- Через 4-5 хвилин дістаємо огірочки і розкладаємо їх разом із зеленню по приготованим банкам. Найкраще чергувати зелень і огірки — так вийде смачніше. Перець і спеції поки не додаємо.
- Тепер займемося розсолом. Доводимо до кипіння 1,5 л фільтрованої води і, коли вона закипить, насипаємо сіль, цукор, лавровий лист, гірчицю і перець.
- Прогріваємо 3 хвилини і насипаємо лимонну кислоту. Чекаємо її розчинення і заливаємо готовим розсолом огірки в банках.
- Витримуємо 5 хвилин. Після цього зливаємо маринад в каструлю і знову доводимо до кипіння. Коли з’являться бульбашки, заливаємо в банки, додаємо в кожну 1/3 частина від зазначеного обсягу горілки, щоб було порівну і закручуємо.
Готові банки охолоджуємо, не перегортаючи, і прибираємо в льох або підвал.
Цей же рецепт можна виконати і з дворазовим бланшуванням, залишивши розсіл в огірках тільки на 3-ий раз. На смакових якостях це відіб’ється не сильно, але такий спосіб може вважатися більш надійним.
Відео: Рецепт смачних хрустких огірків з горілкою
Як бачите, рецепт огірків на зиму з горілкою нетакий вже й складний! Головне спробувати і бути впевненим, що результат буде надихаючим!