Прості і доступні рецепти приготування грибів зеленушок на зиму — опис з фото

Як засолить на зиму гриби зеленушки в банках - покрокові рецепти з фото


Прості і доступні рецепти приготування зеленушок на зиму

Зеленушки, або як їх ще називають любителі «тихого полювання» зеленухи, є умовно-їстівними грибами. Їх назва обумовлена незвичайним зеленим забарвленням плодового тіла. Завдяки багатому і корисного хімічним складом, ці гриби досить часто стають головним інгредієнтом багатьох кулінарних страв, а також нерідко прикрашають святковий стіл.

Цих лісових жителів використовують для приготування супу, маринування, засолювання або сушіння. Рецепти приготування зеленушок знає практично кожен досвідчений грибник.

Як підготувати гриби зеленушки до консервування

Перед тим, як приступати до подальшої кулінарної обробки, зеленушки необхідно підготувати. Плодове тіло вкрай важливо ретельно очистити від листя, сміття і піску, в якому росте гриб. Для більш швидкого очищення слід замочити зібраний урожай в теплій воді на півгодини.

Рецепти приготування зеленушок на зиму

Цього часу буде достатньо для того, щоб пластинки встигли розкритися і можна було легко очистити гриби від піску. Після цього необхідно зрізати ножем зіпсовані та пошкоджені ділянки. Далі залишається тільки ще раз промити проточною водою, а капелюшок і ніжку протерти кухонною губкою.

Відео: Консервація грибів зеленушок на зиму

Рецепти приготування зеленушок на зиму

Ми підібрали для вас кілька цікавих і простих рецептів приготування грибів. Вашій родині дуже подобаються страви з сушених грибів: їх тонкий і ароматний смак не порівняти ні з чим! Але як зберігати сушені гриби, адже вони в домашніх умовах насичуються сторонніми запахами і вологою, іноді навіть пліснявіють і псуються! Більше читайте в нашій статті.

Рецепти приготування зеленушок фото

Солоні хрусткі зеленушки на зиму в банках

Зеленушки заготовляють на зиму двома способами: холодним методом з вимочуванням або гарячим способом.

Для 1 кг зеленушок знадобиться наступний список інгредієнтів:

  • вода — 200 мл;
  • сіль — 30 г .;
  •  оцет — 100 г;
  •  запашний перець горошком;
  • лимонна кислота — щіпка;
  • часник — пару зубчиків;
  • цукор — 1 чайна ложка.

Солоні хрусткі зеленки на зиму в банках

 

 

Рецепт приготування:

  1.  Підготовлені і вимочені грибочки необхідно помістити в скляні ємності, пересипати кожен шар сіллю. Пропорції на даному етапі такі: 1 шар зеленушок — 1 столова ложка солі.
  2. Після цього гриби поміщаються в барила або глибокі широкі каструлі і придавлюються гнітом (кладеться гурток, марля і вантаж). Далі необхідно дочекатися появи соку. Після цього ускладнення можна прибирати, а в якості ущільнення використовувати листя смородини або хрону .
  3. Ємність необхідно щільно закрити капроновою кришкою і залишити для соління. Потім можна приступати до приготування маринаду.
  4. Далі засолені зеленушки потрібно помістити в стерильні банки. Тару обробити на водяній бані, в мікрохвильовій печі або духовці. Залишається тільки залити наповнені ємності гарячим маринадом, додати невелику кількість рослинної олії і закупорити капроновими кришками.

Маринад для зеленушок фото

Готовий продукт підлягає зберіганню виключно в прохолодному місці: погребі, холодильнику або на балконі.

Через деякий час після засолювання необхідно перевіряти, чи присутній розсіл в грибах — він обов’язково повинен виступати вище на пару сантиметрів. Якщо розсолу в банках немає, тоді його необхідно долити. Заготовки з грибочків допоможуть урізноманітнити повсякденний раціон або прикрасити святковий стіл. Для кулінарної обробки не потрібно занадто багато часу, а за допомогою рецептів приготування зеленушок можна заготовити апетитну страву на зиму.

Солити зеленушки рекомендується виключно гарячим способом. Це пояснюється тим, що зелені грибочки через своє специфічне забарвлення містить деяку кількість токсичних речовин.

Саме з цієї причини їх слід бланшувати перед засолкою. Крім цього, термічна обробка необхідна через те, що зеленушки, як і будь-які інші гриби, здатні поглинати шкідливі речовини з навколишнього середовища.

Як приготувати маринад для зеленушок

Схема приготування зеленушок

Грибочки на зиму закриваються із запашним маринадом, завдяки якому розкривається смак зібраних лісових дарів.

Що потрібно для приготування маринаду:

  • сіль — 1,5 ст. л;
  •  чорний перець горошком — 10 шт .;
  •  гвоздика — 2 бутончики;
  •  кориця — щіпка;
  • цукор — 2 ч. л.

Приготування:

  1. Для початку необхідно закип’ятити воду, додати сіль, цукор і ретельно перемішати.
  2. Після закипання додати необхідні спеції. Оцет слід додати з розрахунку одну чайну ложку на літрову ємність.
  3. Після того, як суміш закипить, дати їй кілька хвилин настоятися.

Приготований маринад додасть грибам додатковий аромат.

Мариновані зеленушки фото

Якщо зверху з’явилися ознаки плісняви, її необхідно періодично знімати, а марлю і вантаж промивати в гарячій підсоленій воді.

Після все протирається і знову накривається вантажем, кружечком і марлею.

Мариновані зеленушки на зиму в банках — покроковий рецепт з фото

Рецепти маринованих зеленушок обов’язково включають використання оцту і всіляких прянощів, які здатні посилити і без того сильний аромат грибочків.

Складові:

  •  зеленушки — 9 кг;
  •  вода для маринаду — 4 л;
  •  лаврушка — 6 шт .;
  •  чорний запашний перець горошком — 10 шт .;
  •  сіль — 500 г;
  •  оцет — 300 м

Інструкція по приготуванню:

  • Підготувати гриби, як описано вище і помістити їх у велику ємність (таз або каструлю). В окремому посуді змішати п’ять літрів води і 300 г солі. Залити підготовлені інгредієнти і залишити на 12 годин. Через зазначений час дістати гриби, ретельно промити під проточною водою.
  •  У глибокій і широкій каструлі закип’ятити 3 л води, помістити в посуд зеленушки і прикрити кришкою. Як тільки суміш закипить, необхідно зменшити газ і проварити грибочки одну годину. Далі за допомогою шумівки вилучити з ємності відварені плоди.

Рецепти приготування зеленушок на зиму

  •  Потім приступити до приготування маринаду: в іншому посуді закип’ятити 4 літри води, помістити лавровий лист, перець, сіль і добре перемішати. Для підсилення смаку і аромату нерідко додають вишневі, смородинові листя, зубчики часнику, кріп або хрін.
  • Помістити в киплячий маринад грибочки і проварити протягом десяти хвилин. Після додати в каструлю оцет і ретельно перемішати. Проварити інгредієнти ще п’ять хвилин, а потім загасити вогонь.
  •  Помістити підготовлений продукт в стерильні скляні баночки, наповнити доверху, залити маринадом і закупорити. Тару для зберігання можна обробити на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі.

Щоб мариновані гриби не втратили свій смак і аромат, їх потрібно зберігати при температурі + 5 градусів.

Відео: Рецепти приготування зеленушок на зиму

Ще більше цікавої та корисної інформації про рецепти і консервацію ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua