Смачні заготовки з баклажанів: покроковий кулінарний рецепт з фото
Як приготувати смачні заготовки з баклажанів на зиму
Заготовки з баклажанів на зиму — найкраще з того, що можна заготовити про запас. Кращі рецепти заготовок з баклажанів, які актуальні для кожного, хто вирощує цей чудовий овоч або просто любить його.
Гострі і пікантні закуски з баклажанів не тільки смачні, але і корисні. Низькокалорійний овоч багатий калієм, а тому рекомендований до вживання при хворобах серця. Апетитні заготовки з баклажанів відрізняються різноманіттям і прості в приготуванні.
Сучасні господині все більше намагаються заготовляти на зиму овочі не в банках у вигляді солінь, маринадів, салатів, а в замороженому вигляді. Цей вид заготовки більш простий і швидкий, у порівнянні з консервацією, займає менше місця, овочі зберігають свій первісний смак і корисні речовини. Заморожується практично все, тому сьогодні в нашій статті ми розповімо, як заморозити баклажани на зиму свіжими.
Молдавський гівеч — рецепт приготування на зиму
Гівеч — досить гостре блюдо, яке відмінно підійде як гарнір. Закуску можуть взяти на замітку вегетаріанці.
Інгредієнти:
- баклажани — 1 кг;
- перець болгарський — 500 г;
- томати — 1,3 кг;
- морква — 300 г;
- цибуля ріпчаста — 300 г;
- часник — 2-3 зубчики;
- петрушка свіжа — 1/2 пучка;
- сіль, перець чорний мелений — за смаком;
- олія рослинна — для смаження.
Баклажани помити, нарізати кубиками і помістити в підсолену воду на третину години. Болгарський перець очистити від насіння, видалити плодоніжки, нарізати шматочками середніх розмірів. Очищену цибулю нарізати кільцями. Морквину крупно натерти.
У розігріту сковороду або сотейник влити рослинну олію, підсмажити цибулю до рум’яного кольору, а потім додати до нього моркву. Коли овочі будуть готові, їх потрібно викласти в окрему ємність. У сотейник відправити болгарський перець і теж злегка обсмажити.
Далі підсмажити віджаті баклажани. Після в сковороду повернути цибулю, моркву і перець. Томати натерти, попередньо видаливши шкірку. В іншій сковороді хвилин п’ятнадцять загасити томатну масу. Вилити її до овочів.
Варити суміш протягом 20 хвилин, додавши зелень і подрібнений часник. Гівеч посолити і поперчити. Готову страву розкласти по стерилізованим банкам, закатати кришками.
Баклажани по-грузинськи на зиму — рецепт з фото
Для приготування цього овочевого салату з національним колоритом знадобляться:
- баклажани — 1 кг;
- цибуля ріпчаста — 2-3 шт .;
- томати червоні — 300 г;
- зелень (кінза, петрушка, селера) — 30 г;
- часник — 10 г;
- перець гострий свіжий — 4 стручка;
- сіль — 20 г;
- цукор — 15 г;
- гвоздика — 4 г;
- лавровий лист — 2 шт .;
- перець чорний — 2 г;
- оцет 9% — 30 мл;
- олія рослинна — 150 мл.
Невеликі за розміром баклажани нарізати кільцями товщиною 2 см, підсмажити з двох сторін і скласти у велику емальовану миску. Цибулю порізати кільцями і обсмажити, після чого також відправити в миску. У перцю видалити плодоніжки і насіння, нарізати шматками. Червоні і щільні томати розділити на чотири частини. Подрібнити перець і томати в блендері. Зелень і часник дрібно нарубати.
Просмажити рослинну олію, що залишилася протягом 2 хвилин на повільному вогні. Потім остудити її до 70 градусів. З’єднати всі овочі і спеції, влити прокаленное масло і оцет. Суміш ретельно перемішати. Салат розкласти в невеликі банки. Стерилізувати ємності 15-25 хвилин в каструлі з водою. Закатати і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.
Салат баклажани як грибочки на зиму
На основі цієї заготовки можна приготувати ароматну першу страву. З нею також роблять бутерброди.
Будуть потрібні:
- баклажани — 5 кг;
- олія соняшникова — 500 мл;
- часник — 2-3 головки;
- перець гіркий свіжий (червоний, зелений) — 2-3 шт .;
- оцет 9% (за бажанням) — 400 мл;
- сіль — 220 р
Баклажани помити, видалити плодоніжки, нарізати кубиками зі стороною 1 см. Перець і часник очистити, подрібнити в м’ясорубці або блендері. Баклажани помістити в емальовану посудину з водою, додати сіль і оцет. Важливо не пересолити заготовку. Прокип’ятити 3 хвилини, потім злити воду. У казан з рослинною олією викласти баклажани, пасерувати їх протягом 3 хвилин.
Додати суміш з гіркого перцю і часнику, довести масу до кипіння. Готову страву розподілити по стерилізованих банках і закатати. Залишити остигати при кімнатній температурі.
Смачний салат з баклажанів на зиму — Тещин язик
Гостра заготовка стане прекрасним доповненням до макаронних виробів. Її також можна використовувати в якості основи для соусу.
Інгредієнти:
- баклажани — 4 кг;
- помідори — 10 шт .;
- перець болгарський — 10 шт .;
- часник — 5 головок;
- перець гострий — 3-5 шт .;
- цукор — 1 ст .;
- сіль — 2 ст. л. для маринаду і 2-3 ст. л. для баклажанів;
- олія рослинна — 1 ст .;
- оцет 9% — 150 г.
Вимиті баклажани нарізати кільцями товщиною 1 см. Укласти заготівлі в емальовану миску і посипати крупною сіллю. За півгодини овочі дадуть сік. Потім їх слід промити, щоб прибрати гіркоту, яка властива деяким сортам.
Томати обдати окропом і зняти шкірку. З перців видалити насіння, нарізати шматочками. Почистити часник. Томати, часник, гострий і солодкий перець подрібнити блендером до однорідного стану.
Додати в суміш цукор, сіль, рослинну олію і оцет. Цією масою залити баклажани, тушкувати близько півгодини.
Відео: Найкращі рецепти приготування салатів з баклажанів на зиму
Ще більше цікавих та корисних рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.