Смачні заготовки з баклажанів: покроковий кулінарний рецепт з фото

Як приготувати смачні заготовки з баклажанів на зиму


Смачні заготовки з баклажанів: рецепти з фото

 

Смачні заготовки з баклажанів: покроковий кулінарний рецепт з фото

 

Гострі і пікантні закуски з баклажанів не тільки смачні, але і корисні. Низькокалорійний овоч багатий калієм, а тому рекомендований до вживання при хворобах серця. Апетитні заготовки з баклажанів відрізняються різноманіттям і прості в приготуванні.

Сучасні господині все більше намагаються заготовляти на зиму овочі не в банках у вигляді солінь, маринадів, салатів, а в замороженому вигляді. Цей вид заготовки більш простий і швидкий, у порівнянні з консервацією, займає менше місця, овочі зберігають свій первісний смак і корисні речовини. Заморожується практично все, тому сьогодні в нашій статті ми розповімо, як заморозити баклажани на зиму свіжими.

Молдавський гівеч — рецепт приготування на зиму

Гівеч — досить гостре блюдо, яке відмінно підійде як гарнір. Закуску можуть взяти на замітку вегетаріанці.

Молдавський гівеч

Інгредієнти:

  • баклажани — 1 кг;
  • перець болгарський — 500 г;
  • томати — 1,3 кг;
  • морква — 300 г;
  • цибуля ріпчаста — 300 г;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • петрушка свіжа — 1/2 пучка;
  • сіль, перець чорний мелений — за смаком;
  • олія рослинна — для смаження.

Баклажани помити, нарізати кубиками і помістити в підсолену воду на третину години. Болгарський перець очистити від насіння, видалити плодоніжки, нарізати шматочками середніх розмірів. Очищену цибулю нарізати кільцями. Морквину крупно натерти.

У розігріту сковороду або сотейник влити рослинну олію, підсмажити цибулю до рум’яного кольору, а потім додати до нього моркву. Коли овочі будуть готові, їх потрібно викласти в окрему ємність. У сотейник відправити болгарський перець і теж злегка обсмажити.

Далі підсмажити віджаті баклажани. Після в сковороду повернути цибулю, моркву і перець. Томати натерти, попередньо видаливши шкірку. В іншій сковороді хвилин п’ятнадцять загасити томатну масу. Вилити її до овочів.

 

 

Варити суміш протягом 20 хвилин, додавши зелень і подрібнений часник. Гівеч посолити і поперчити. Готову страву розкласти по стерилізованим банкам, закатати кришками.

Баклажани по-грузинськи на зиму

Баклажани по-грузинськи

Для приготування цього овочевого салату з національним колоритом знадобляться:

  • баклажани — 1 кг;
  • цибуля ріпчаста — 2-3 шт .;
  • томати червоні — 300 г;
  • зелень (кінза, петрушка, селера) — 30 г;
  • часник — 10 г;
  • перець гострий свіжий — 4 стручка;
  • сіль — 20 г;
  • цукор — 15 г;
  • гвоздика — 4 г;
  • лавровий лист — 2 шт .;
  • перець чорний — 2 г;
  • оцет 9% — 30 мл;
  • олія рослинна — 150 мл.

Невеликі за розміром баклажани нарізати кільцями товщиною 2 см, підсмажити з двох сторін і скласти у велику емальовану миску. Цибулю порізати кільцями і обсмажити, після чого також відправити в миску. У перцю видалити плодоніжки і насіння, нарізати шматками. Червоні і щільні томати розділити на чотири частини. Подрібнити перець і томати в блендері. Зелень і часник дрібно нарубати.

Просмажити рослинну олію, що залишилася протягом 2 хвилин на повільному вогні. Потім остудити її до 70 градусів. З’єднати всі овочі і спеції, влити прокаленное масло і оцет. Суміш ретельно перемішати. Салат розкласти в невеликі банки. Стерилізувати ємності 15-25 хвилин в каструлі з водою. Закатати і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.

Салат баклажани як грибочки на зиму

Салат «Як грибочки»

На основі цієї заготовки можна приготувати ароматну першу страву. З нею також роблять бутерброди.

Будуть потрібні:

  • баклажани — 5 кг;
  • олія соняшникова — 500 мл;
  • часник — 2-3 головки;
  • перець гіркий свіжий (червоний, зелений) — 2-3 шт .;
  • оцет 9% (за бажанням) — 400 мл;
  • сіль — 220 р

Баклажани помити, видалити плодоніжки, нарізати кубиками зі стороною 1 см. Перець і часник очистити, подрібнити в м’ясорубці або блендері. Баклажани помістити в емальовану посудину з водою, додати сіль і оцет. Важливо не пересолити заготовку. Прокип’ятити 3 хвилини, потім злити воду. У казан з рослинною олією викласти баклажани, пасерувати їх протягом 3 хвилин.

Додати суміш з гіркого перцю і часнику, довести масу до кипіння. Готову страву розподілити по стерилізованих банках і закатати. Залишити остигати при кімнатній температурі.

Смачний салат з баклажанів на зиму — Тещин язик

Тещин язик салат

Гостра заготовка стане прекрасним доповненням до макаронних виробів. Її також можна використовувати в якості основи для соусу.

Інгредієнти:

  • баклажани — 4 кг;
  • помідори — 10 шт .;
  • перець болгарський — 10 шт .;
  • часник — 5 головок;
  • перець гострий — 3-5 шт .;
  • цукор — 1 ст .;
  • сіль — 2 ст. л. для маринаду і 2-3 ст. л. для баклажанів;
  • олія рослинна — 1 ст .;
  • оцет 9% — 150 г.

Вимиті баклажани нарізати кільцями товщиною 1 см. Укласти заготівлі в емальовану миску і посипати крупною сіллю. За півгодини овочі дадуть сік. Потім їх слід промити, щоб прибрати гіркоту, яка властива деяким сортам.

Томати обдати окропом і зняти шкірку. З перців видалити насіння, нарізати шматочками. Почистити часник. Томати, часник, гострий і солодкий перець подрібнити блендером до однорідного стану.

Додати в суміш цукор, сіль, рослинну олію і оцет. Цією масою залити баклажани, тушкувати близько півгодини.

Відео: Найкращі рецепти приготування салатів з баклажанів на зиму

Ще більше цікавих та корисних рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.