Соус із терна на зиму – покроковий кулінарний рецепт з фото та описом

Гострий ароматний соус до м'яса на основі терну - рецепт приготування


Соус із терна на зиму – покроковий кулінарний рецепт з фото та описом

 

 

Інгредієнти:

  • терен
  • часник
  • цукор
  • сіль
  • масло рослинне
  • коріандр
  • базилік
  • чорний перець

На зиму можна приготувати дуже смачний соус з терну, користуючись кращими простими рецептами з докладним описом і покроковими фото.

На відміну від аджики основними компонентами кетчупу є не гострий перець з часником, а томати. Звичайно, є безліч рецептів смачного кетчупу, де присутні і ці інгредієнти, але все ж головний упор в складі робиться саме на помідори. Як добавки можуть служити різні коріння і трави, деякі готують домашній кетчуп з морквою, аличею і яблуками, але найважливішою все ж є томатна складова. У цій статті ви прочитаєте багато рецептів смачних кетчупів в домашніх умовах.

Соус з терну до м’яса — як приготувати в домашніх умовах

З терну приготуємо на зиму пікантний соус до м’яса за простим рецептом.

Соус з терну до м'яса-фото

Інгредієнти:

  • терен — 1 кг;
  • часник — 4 зубчики;
  • цукор — 6 ст. л .;
  • сіль — 1 ч. л .;
  • масло рослинне — 1 ст. л .;
  • коріандр мелений — 1 ч. л .;
  • базилік сухий — 1 ч. л .;
  • чорний перець мелений — ½ ч. л.

Соус з терну: прості рецепти в домашніх умовах

Приготування:

  • Терн промиваємо, видаляємо хвостики і кісточки, викладаємо в ємність.
  • До підготовленого терну додаємо півсклянки (можна склянку при бажанні отримати більш рідкий соус) води, розмішуємо.
  • Доводимо всю масу до кипіння і варимо до м’якості 20-25 хвилин, зменшивши вогонь до слабкого булькання.
  • Протираємо терен крізь сито, додаємо в отримане пюре сіль, цукор, рослинну олію і часник, роздавлений під пресом.
  • Ставимо ємність з інгредієнтами на прогрівання і після закипання варимо близько години, зменшивши нагрів і періодично перемішуючи.

В кінці приготування додаємо всі заготовлені спеції, перемішуємо і розкладаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закупорююємо.

Приготування тернового соусу

Соус з терну на зиму приготування в домашніх умовах

Дуже смачний соус з терну можна приготувати на зиму за  простим рецептом з докладним описом процесу.

Інгредієнти:

  • терен — 1 кг;
  • кінза — невеликий пучок;
  • м’ята сушена — 5 г;
  • кріп (парасольки і зелень) — за смаком;
  • часник — 3 зубчики;
  • перець гострий — 1 стручок;
  • коріандр сухий — 5 г;
  • сіль — 10 г.

Приготування смачного соусу з терну

Приготування:

  • У приготовлену ємність викладаємо промитий терен і парасольки кропу, додаємо воду і ставимо на вогонь. Після закипання варимо плоди півгодини, протираємо крізь сито. Отримавши пюре з терну, шкірку і кісточки викидаємо.

Ткемалі з терну на зиму - це дуже смачний грузинський соус

  • Підмісивши до пюре з терну сіль, прогріваємо всю масу до кипіння, зменшуємо вогонь і уварюємо соус до отримання бажаної консистенції.

Ткемалі з терну рецепт класичний на зиму

  • За 10 хвилин до закінчення уварювання додаємо до соусу подрібнені в блендері очищені зубчики часнику і гострий перець. За пару хвилин до відключення нагріву додаємо зелень, подрібнену в блендері, а також спеції.

Соус з терну на зиму, простий рецепт

  • У гарячому вигляді розкладаємо соус по стерильним банкам, закручуємо, використовуючи стерильні кришки. Для більшої надійності можна поставити банки на стерилізацію протягом 15 хвилин (півлітрові банки).

Приготування соусу з терну до м'яса - фото.

Соус з терну до м’яса і птиці з мінімальним набором спецій і прянощів

На зиму з терну можна приготувати по одному з кращих рецептів універсальний соус для великого асортименту страв з мінімальним набором спецій і пряних добавок.

Інгредієнти:

  • терен — 3 кг;
  • перець гострий — 2 шт .;
  • часник — 12 зубків;
  • цукор — 5 ст. л .;
  • сіль — 3 ст. л .;
  • оцет — 2 ч. л .;
  • вода — 2 ст.

Приготування:

  • Промитий терен очищаємо від кісточок, викладаємо в ємність, варимо 30-40 хвилин, заздалегідь наливши воду (час відраховуємо після закипання всієї маси).

 

 

Соус з терну до м'яса і птиці з мінімальним набором спецій

  • Обм’яклі плоди протираємо крізь сито, звільняючи м’якоть від шкірки.
  • Ставимо ємність з товстим дном, наповнену пюре з терну, на прогрівання протягом години при невеликому кипінні, додавши подрібнені будь-яким способом часник і гострий перець.

Коли правильно додавати спеції до соусу

  • За п’ять хвилин до кінця приготування соусу додаємо в нього сіль, цукор і оцет, продовжуємо готувати.
  • Киплячий соус розливаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закручуємо (якщо кришки відповідні). Якщо використовуєте звичайні металеві кришки для консервування, то закручуємо банки за допомогою спеціального пристосування.

Смачний терновий соус - покроковий рецепт з фото

Соус ткемалі на зиму з терну приготування в домашніх умовах

З терну з сухими пряними травами можна приготувати класичний популярний соус ткемалі за простим рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • терен — 1,2 кг;
  • кінза сушена — 30 г;
  • м’ята сушена — 10 г;
  • кріп сушений з парасольками — 30 г;
  • вода — 1,5 л;
  • часник — 25 г;
  • гострий червоний перець — 3-4 стручки (або за бажанням);
  • сіль — 1,5 ч. л.

Приготування соусу ткемалі

Приготування:

  • У каструлю відповідного обсягу викладаємо всі три види сухих пряних трав, зверху насипаємо підготовлені і заздалегідь промиті плоди терну. Наливаємо в ємність чисту воду в зазначеній кількості і ставимо на прогрівання, доводимо до кипіння.
  • У киплячу масу додаємо цілі стручки гострого перцю, зменшуємо вогонь і варимо все 20 хвилин.
  • Прибираємо з каструлі гілки пряних трав і стручки перцю, що залишилася, масу потроху наливаємо в сито, протираємо.
  • У цей рідкий соус, що в нас вийшов додаємо часник в роздавленому вигляді, а також сіль, розмішуємо.
  • Соус ткемалі розливаємо по простерилізованих ємностях (можна використовувати пляшки), використовуючи стерильну лійку.
  • Закручуємо ємності відповідними кришками, вкриваємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.

Ткемалі з терну-рецепт з фото

Терновий ткемалі з аджикою як приготувати на зиму

Улюблений соус можна приготувати на зиму з терну з додаванням аджики простим рецептом грузинської кухні.

Інгредієнти:

  • терен — 2,5 кг;
  • аджика — 100 мл;
  • помідори стиглі м’ясисті — 3-4 шт. (В залежності від розміру);
  • цукор — 150 г;
  • часник — 15 зубчиків;
  • сіль — 40 г;
  • хмелі-сунелі — 20 г;
  • перець чорний мелений, коріандр — по 5 м

Соус ткемалі на зиму з терну - покроковий рецепт з фото

Приготування:

  • Терн промиваємо, очищаємо від кісточок і пропускаємо через м’ясорубку разом з підготовленими і нарізаними помідорами.
  • Ставимо фруктово-овочеву масу на прогрівання, доводимо до кипіння, додавши сіль і цукор.
  • Проварюємо соус до бажаної згущеної маси, викладаємо роздавлений часник, перець і спеції, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.
  • Розливаємо соус в киплячому вигляді по невеликих банках або пляшках, попередньо їх простерилізувавши. Закупорююємо заповнені ємності стерильними кришками, відправляємо на зберігання.

Терновий ткемалі з аджикою

Смачний соус з терну на зиму

За простим покроковим рецептом приготуємо на зиму дуже смачний соус з терну, який підійде до різних перших і других страв.

Інгредієнти:

  • терен — 1 кг;
  • коріандр мелений — 1 ч. л .;
  • перець пекучий — 1 ч. л .;
  • сіль — 2 ч. л .;
  • часник — 5 зубчиків;
  • кінза свіжа — 10 г;
  • м’ята — 5 г;
  • кріп (зелень і парасольки) — 10 г.

Приготування:

  • Терн промиваємо, очищаємо від плодоніжок, укладаємо в ємність, на дно якої попередньо поклали парасольки кропу.

Як готувати терновий соус

  • Наливаємо півсклянки води, варимо все 30 хвилин, протираємо крізь сито, прибравши парасольки кропу.
  • Отриману теренову масу знову ставимо на прогрівання, додавши сіль, коріандр, гострий перець, варимо до загустіння.

Коли треба додавати спеції та зелень

  • За 5 хвилин до закінчення варіння додаємо в соус подрібнену зелень м’яти, кінзи і кропу, а також роздавлений часник, перемішуємо.
  • Густий соус з терну з часником і зеленню розкладаємо по банках, закриваємо кришками. Ставимо наповнені банки на стерилізацію (протягом 15 хвилин після закипання води в стерилізаторі). Соус в банках залишаємо остигати, що не укутуючи, прибираємо на зберігання.

Соус з терну на зиму-простий рецепт

Терновий соус з томатною пастою — як приготувати

Соус з терну можна приготувати на зиму з томатною пастою дуже просто і швидко за рецептом з докладним описом процесу і покроковими фото.

Інгредієнти:

  • терен — 4 кг;
  • паста томатна — 700 г;
  • цукор — 1,5 ст .;
  • сіль — 2 ст. л .;
  • часник — 300 г;
  • коріандр — ½ ст .;
  • стручковий гострий перець за смаком.

Терновий соус з томатною пастою фото.

Приготування:

  • Промитий і очищений від хвостиків і кісточок терен викладаємо в ємність, додаємо склянку води, варимо п’ять хвилин. Ми залишаємо постояти протягом такого ж періоду часу.
  • Розм’якшені після термообробки фрукти подрібнюємо в блендері в однорідну масу, знову ставимо на вогонь.

Приготування соусу з терну з додаванням томатної пасти

  • Проварюємо соус 20 хвилин, одночасно обсмажуємо на сковороді коріандр, подрібнюємо в кавомолці.
  • Очищені часник і перець подрібнюємо в чаші блендера, додаємо разом з коріандром в соус.

Послідовність дій при готуванні соусу

  • Також вносимо в загальну масу томатну пасту, сіль, цукор і підготовлений коріандр, перемішуємо, варимо на слабкому вогні ще 20 хвилин.

Коли додавати спеції та зелень до соусу

  • Розливаємо киплячий соус по банках, закупорююємо, як зазвичай.

Смачний терновий соус з додаванням томатної пасти

З терновим соусом в різних варіантах його приготування будь-яку страву в зимовий час здасться особливо апетитним, знайде пікантну смакову нотку.

Відео: Рецепт ткемалі з терну в домашніх умовах

Ще більше цікавих рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.

 

Соус із терна на зиму – покроковий кулінарний рецепт з фото та описом