Соус із терна на зиму – покроковий кулінарний рецепт з фото та описом
Гострий ароматний соус до м'яса на основі терну - рецепт приготування
Інгредієнти:
- терен
- часник
- цукор
- сіль
- масло рослинне
- коріандр
- базилік
- чорний перець
На зиму можна приготувати дуже смачний соус з терну, користуючись кращими простими рецептами з докладним описом і покроковими фото.
На відміну від аджики основними компонентами кетчупу є не гострий перець з часником, а томати. Звичайно, є безліч рецептів смачного кетчупу, де присутні і ці інгредієнти, але все ж головний упор в складі робиться саме на помідори. Як добавки можуть служити різні коріння і трави, деякі готують домашній кетчуп з морквою, аличею і яблуками, але найважливішою все ж є томатна складова. У цій статті ви прочитаєте багато рецептів смачних кетчупів в домашніх умовах.
Соус з терну до м’яса — як приготувати в домашніх умовах
З терну приготуємо на зиму пікантний соус до м’яса за простим рецептом.
Інгредієнти:
- терен — 1 кг;
- часник — 4 зубчики;
- цукор — 6 ст. л .;
- сіль — 1 ч. л .;
- масло рослинне — 1 ст. л .;
- коріандр мелений — 1 ч. л .;
- базилік сухий — 1 ч. л .;
- чорний перець мелений — ½ ч. л.
Приготування:
- Терн промиваємо, видаляємо хвостики і кісточки, викладаємо в ємність.
- До підготовленого терну додаємо півсклянки (можна склянку при бажанні отримати більш рідкий соус) води, розмішуємо.
- Доводимо всю масу до кипіння і варимо до м’якості 20-25 хвилин, зменшивши вогонь до слабкого булькання.
- Протираємо терен крізь сито, додаємо в отримане пюре сіль, цукор, рослинну олію і часник, роздавлений під пресом.
- Ставимо ємність з інгредієнтами на прогрівання і після закипання варимо близько години, зменшивши нагрів і періодично перемішуючи.
В кінці приготування додаємо всі заготовлені спеції, перемішуємо і розкладаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закупорююємо.
Соус з терну на зиму приготування в домашніх умовах
Дуже смачний соус з терну можна приготувати на зиму за простим рецептом з докладним описом процесу.
Інгредієнти:
- терен — 1 кг;
- кінза — невеликий пучок;
- м’ята сушена — 5 г;
- кріп (парасольки і зелень) — за смаком;
- часник — 3 зубчики;
- перець гострий — 1 стручок;
- коріандр сухий — 5 г;
- сіль — 10 г.
Приготування:
- У приготовлену ємність викладаємо промитий терен і парасольки кропу, додаємо воду і ставимо на вогонь. Після закипання варимо плоди півгодини, протираємо крізь сито. Отримавши пюре з терну, шкірку і кісточки викидаємо.
- Підмісивши до пюре з терну сіль, прогріваємо всю масу до кипіння, зменшуємо вогонь і уварюємо соус до отримання бажаної консистенції.
- За 10 хвилин до закінчення уварювання додаємо до соусу подрібнені в блендері очищені зубчики часнику і гострий перець. За пару хвилин до відключення нагріву додаємо зелень, подрібнену в блендері, а також спеції.
- У гарячому вигляді розкладаємо соус по стерильним банкам, закручуємо, використовуючи стерильні кришки. Для більшої надійності можна поставити банки на стерилізацію протягом 15 хвилин (півлітрові банки).
Соус з терну до м’яса і птиці з мінімальним набором спецій і прянощів
На зиму з терну можна приготувати по одному з кращих рецептів універсальний соус для великого асортименту страв з мінімальним набором спецій і пряних добавок.
Інгредієнти:
- терен — 3 кг;
- перець гострий — 2 шт .;
- часник — 12 зубків;
- цукор — 5 ст. л .;
- сіль — 3 ст. л .;
- оцет — 2 ч. л .;
- вода — 2 ст.
Приготування:
- Промитий терен очищаємо від кісточок, викладаємо в ємність, варимо 30-40 хвилин, заздалегідь наливши воду (час відраховуємо після закипання всієї маси).
- Обм’яклі плоди протираємо крізь сито, звільняючи м’якоть від шкірки.
- Ставимо ємність з товстим дном, наповнену пюре з терну, на прогрівання протягом години при невеликому кипінні, додавши подрібнені будь-яким способом часник і гострий перець.
- За п’ять хвилин до кінця приготування соусу додаємо в нього сіль, цукор і оцет, продовжуємо готувати.
- Киплячий соус розливаємо по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закручуємо (якщо кришки відповідні). Якщо використовуєте звичайні металеві кришки для консервування, то закручуємо банки за допомогою спеціального пристосування.
Соус ткемалі на зиму з терну приготування в домашніх умовах
З терну з сухими пряними травами можна приготувати класичний популярний соус ткемалі за простим рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- терен — 1,2 кг;
- кінза сушена — 30 г;
- м’ята сушена — 10 г;
- кріп сушений з парасольками — 30 г;
- вода — 1,5 л;
- часник — 25 г;
- гострий червоний перець — 3-4 стручки (або за бажанням);
- сіль — 1,5 ч. л.
Приготування:
- У каструлю відповідного обсягу викладаємо всі три види сухих пряних трав, зверху насипаємо підготовлені і заздалегідь промиті плоди терну. Наливаємо в ємність чисту воду в зазначеній кількості і ставимо на прогрівання, доводимо до кипіння.
- У киплячу масу додаємо цілі стручки гострого перцю, зменшуємо вогонь і варимо все 20 хвилин.
- Прибираємо з каструлі гілки пряних трав і стручки перцю, що залишилася, масу потроху наливаємо в сито, протираємо.
- У цей рідкий соус, що в нас вийшов додаємо часник в роздавленому вигляді, а також сіль, розмішуємо.
- Соус ткемалі розливаємо по простерилізованих ємностях (можна використовувати пляшки), використовуючи стерильну лійку.
- Закручуємо ємності відповідними кришками, вкриваємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.
Терновий ткемалі з аджикою як приготувати на зиму
Улюблений соус можна приготувати на зиму з терну з додаванням аджики простим рецептом грузинської кухні.
Інгредієнти:
- терен — 2,5 кг;
- аджика — 100 мл;
- помідори стиглі м’ясисті — 3-4 шт. (В залежності від розміру);
- цукор — 150 г;
- часник — 15 зубчиків;
- сіль — 40 г;
- хмелі-сунелі — 20 г;
- перець чорний мелений, коріандр — по 5 м
Приготування:
- Терн промиваємо, очищаємо від кісточок і пропускаємо через м’ясорубку разом з підготовленими і нарізаними помідорами.
- Ставимо фруктово-овочеву масу на прогрівання, доводимо до кипіння, додавши сіль і цукор.
- Проварюємо соус до бажаної згущеної маси, викладаємо роздавлений часник, перець і спеції, перемішуємо і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.
- Розливаємо соус в киплячому вигляді по невеликих банках або пляшках, попередньо їх простерилізувавши. Закупорююємо заповнені ємності стерильними кришками, відправляємо на зберігання.
Смачний соус з терну на зиму
За простим покроковим рецептом приготуємо на зиму дуже смачний соус з терну, який підійде до різних перших і других страв.
Інгредієнти:
- терен — 1 кг;
- коріандр мелений — 1 ч. л .;
- перець пекучий — 1 ч. л .;
- сіль — 2 ч. л .;
- часник — 5 зубчиків;
- кінза свіжа — 10 г;
- м’ята — 5 г;
- кріп (зелень і парасольки) — 10 г.
Приготування:
- Терн промиваємо, очищаємо від плодоніжок, укладаємо в ємність, на дно якої попередньо поклали парасольки кропу.
- Наливаємо півсклянки води, варимо все 30 хвилин, протираємо крізь сито, прибравши парасольки кропу.
- Отриману теренову масу знову ставимо на прогрівання, додавши сіль, коріандр, гострий перець, варимо до загустіння.
- За 5 хвилин до закінчення варіння додаємо в соус подрібнену зелень м’яти, кінзи і кропу, а також роздавлений часник, перемішуємо.
- Густий соус з терну з часником і зеленню розкладаємо по банках, закриваємо кришками. Ставимо наповнені банки на стерилізацію (протягом 15 хвилин після закипання води в стерилізаторі). Соус в банках залишаємо остигати, що не укутуючи, прибираємо на зберігання.
Терновий соус з томатною пастою — як приготувати
Соус з терну можна приготувати на зиму з томатною пастою дуже просто і швидко за рецептом з докладним описом процесу і покроковими фото.
Інгредієнти:
- терен — 4 кг;
- паста томатна — 700 г;
- цукор — 1,5 ст .;
- сіль — 2 ст. л .;
- часник — 300 г;
- коріандр — ½ ст .;
- стручковий гострий перець за смаком.
Приготування:
- Промитий і очищений від хвостиків і кісточок терен викладаємо в ємність, додаємо склянку води, варимо п’ять хвилин. Ми залишаємо постояти протягом такого ж періоду часу.
- Розм’якшені після термообробки фрукти подрібнюємо в блендері в однорідну масу, знову ставимо на вогонь.
- Проварюємо соус 20 хвилин, одночасно обсмажуємо на сковороді коріандр, подрібнюємо в кавомолці.
- Очищені часник і перець подрібнюємо в чаші блендера, додаємо разом з коріандром в соус.
- Також вносимо в загальну масу томатну пасту, сіль, цукор і підготовлений коріандр, перемішуємо, варимо на слабкому вогні ще 20 хвилин.
- Розливаємо киплячий соус по банках, закупорююємо, як зазвичай.
З терновим соусом в різних варіантах його приготування будь-яку страву в зимовий час здасться особливо апетитним, знайде пікантну смакову нотку.
Відео: Рецепт ткемалі з терну в домашніх умовах
Ще більше цікавих рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.