Стерилізація банок для консервації в мікрохвильовці — 2 простих способи

Як правильно стерилізувати банки в мікрохвильовці


як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі

Консервація на зиму — це завжди відповідальний і клопіткий процес. Стерилізація банок в мікрохвильовці стала популярною відносно недавно. Про переваги нового методу і секрети успішної обробки ви дізнаєтеся з нашої статті.

Плюси і мінуси стерилізації в мікрохвильовій печі

Стерилізація — етап, без якого не обходиться жодна консервація. Вона необхідна для знищення патогенних мікроорганізмів на стінках скляної тари. Якщо заготовку помістити в непідготовлену банку, продукт швидко зіпсується і стане непридатним для вживання.

У нашій країні завжди вважалося хорошим тоном мати повну комору консервацій на зиму. Всі вони доповнюють вечерю холодними зимовими вечорами. З смаженою картоплею або макаронами добре поєднується і смачна ікра з буряка. Повна вітамінів, вона допоможе зарядитися енергією в зимовий період. Причому приготувати цю страву зможе будь-яка господиня. 20 найкращих рецепті ви можете знайти в нашій статті.
Плюси і мінуси стерилізації банок в мікрохвильовій печі

Переваги стерилізації банок в мікрохвильовій печі — простота і швидкість

З розвитком сучасних технологій домогосподарки все частіше використовують для дезінфекції мікрохвильові печі.

Крім безпеки, перевагами такого способу також є:

  • Швидкість обробки.
  • Час стерилізації в мікрохвильовій печі становить всього кілька хвилин.
  • Ефективне знищення мікробів.
  • На бактерії, крім гарячого пара, впливають СВЧ-хвилі.
  • Підтримання нормального рівня вологості і температури.
  • На відміну від парової лазні, мікрохвильовка не псує мікроклімат.
  • Збереження банок.
  • При правильній обробці знижується ризик пошкодження скляної тари.

Переваги стерилізації в мікрохвильовій печі - простота і швидкість

Однак метод має і ряд недоліків:

  • Мала місткість.
  • Не можна стерилізувати ємності об’ємом більше 4 л.
  • Великі банки (3 л) потрібно обробляти окремо, поклавши їх набік.
  • Енерговитратність.
  • При використанні СВЧ-печі значно збільшується споживання електроенергії.
  • Неможливість стерилізувати кришки.
  • У мікрохвильовій печі можна прожарювати металеві предмети.

Відео: Стерилізація банок: 3 способи

У цьому відеосюжеті показано, як стерилізувати скляні ємності в мікрохвильовці, духовці і на пару.

 

 

Підготовка банок до стерилізації в мікрохвильовці чи духовці

Щоб консервація простояла всю зиму і не зіпсувалася, до підготовки скляної тари необхідно підходити дуже серйозно. На банках не повинно бути тріщин або відколів. В іншому випадку при стерилізації вони можуть лопнути. Потрібно ретельно їх оглянути і при наявності найменших ушкоджень замінити на цілі.

Відібрані ємності необхідно добре помити. Краще використовувати господарське мило або соду, так як миючі засоби погано вимиваються. Процедуру проводять залізною щіткою, під потужним натиском проточної води. Перед приміщенням в мікрохвильовку банки потрібно обов’язково висушити. Кришки слід також уважно оглянути, промити і простерилізувати протягом 15 хвилин.

  1. Огляд
  2. Мийк
  3. Сушка

Як стерилізувати банки, в мікрохвильовці і духовці

Обробка банок паром

Найпростіший і часто вживаний спосіб. Він складається з наступних кроків: У чисті сухі банки наливають рідину, щоб вона покривала дно на 2-3 см. Вода повинна бути відфільтрованою, інакше на стінках утворюється накип. Ставлять тару на обертову тарілку СВЧ-печі таким чином, щоб нічого не перешкоджало її руху.

Трилітрові банки кладуть на бік, підстеливши сухий рушник, складений у кілька шарів. Для обробки ємностей об’ємом до 1 л виставляють потужність 1000 Вт і стерилізують 4 хвилини. Більші банки 7 хвилин при потужності 650 Вт. Необхідно стежити, щоб вода закипіла. Для підстраховки рекомендується стерилізувати банки на 1-2 хвилини довше покладеного часу.

Продезінфіковані ємності виймають за допомогою сухих прихваток, зливають рідину і насухо витирають стерильною марлею. Банки встановлюють на сухий рушник дном вгору. У такому положенні їх тримають до початку консервації. Для того щоб скляна тара не лопнула, її температура не повинна сильно відрізнятися від заготовок. Таким чином, в теплі банки вливають гарячий маринад, а остиглі використовують для холодного.

Стерилізація банок сухим способом

Обробка банок паром

Принцип дії полягає в тому, що після обробки ємності не потрібно додатково висушувати. Щоб правильно продезінфікувати тару, потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Обробляють тільки сухі банки. Їх виставляють на обертову тарілку кругом, а посередині ставлять склянку з водою. У нього не доливають 3-4 см, щоб рідина при закипанні НЕ розплескалася.
  • Виставляють потужність 750 Вт і стерилізують протягом 5 хвилин.
  • Після закінчення часу витягають ємності за допомогою сухого рушники і розкладають заготовки.

Стерилізуємо банки із заготовками

Стерилізувати можна не тільки порожні банки. Іноді процес здійснюють разом з заготовками. Пастеризація здійснюється при температурі не вище 100 ° С. Це допомагає продуктам зберегти більше корисних речовин, проте зберігати такі закачування слід в прохолодному місці. Перед процедурою з ємностей знімають все кришки. Якщо в маринаді присутній оцет, додатково тару обробляти не потрібно.

 Стерилізація банок із солоними продуктами

Головне правило стерилізації банок з солоними продуктами — вони повинні бути заповнені на ⅔. Залишки заготовки добираються після обробки. В іншому випадку киплячий маринад буде вихлюпуватися назовні і забруднить мікрохвильовку.

 Стерилізація банок з солоними продуктами

Процедуру виконують наступним чином:

  1. Заповнені ємності розставляють на обертову тарілку, не допускаючи дотику стінками.
  2. Млоять 3 хвилини на максимальній потужності.
  3. Витримують консервацію ще 5 хвилин при вимкненому СВЧ-печі.
  4. Витягають банки сухою прихваткой і дають охолонути.
  5. Наповняють заготовку до країв, а потім закочують.

З сирими ягодами і фруктами

Спосіб добре підходить для заготівлі на зиму свіжої смородини, агрусу, малини, полуниці, брусниці, вишні або черешні.

Процедура стерилізації дуже проста і включає кілька кроків:

  1. На основі очищеної води готують цукровий сироп.
  2. Солодкість підбирається індивідуально.
  3. Миті плоди ретельно перебирають, видаляючи при цьому кісточки.
  4. Для консервації не годяться зіпсовані або пом’яті ягоди і фрукти.
  5. Заготівлю розсипають по банкам, залишаючи 5 см від шийки.
  6. Вливають сироп, щоб він покривав плоди, і стерилізують протягом 5 хвилин при максимальній потужності.
  7. Сухим рушником дістають банки з мікрохвильовки і доливають залишки сиропу.

З сирими ягодами і фруктами

Із варенням

Розкладати варення по банкам потрібно таким чином, щоб до країв залишалося менше 5 см. Це запобіжить виливання вмісту на обертову тарілку.

Алгоритм обробки заповненої тари простий:

  1. Ємності розставляють в мікрохвильовці таким чином, щоб скляні стінки не стикалися один з одним.
  2. Процедуру проводять на максимальній потужності протягом 6 хвилин.
  3. Витримують ще 5 хвилин при закритих дверцятах і вимкненому СВЧ-печі.
  4. Витягають за допомогою сухих прихваток, остуджують і закочують кухонним ключем.

Стерилізація в мікрохвильовій печі — швидкий і дієвий метод обробки банок для консервації. Дотримуючись усіх правил, можна не турбуватися про збереження зимових заготовок. Вони не вибухнуть і без проблем буде зберігатися до самої весни.

Ще більше цікавої інформації про консервацію та рецепти ви можете дізнатися на нашому сайті xpert.com.ua