Традиційний різдвяний кекс: Як приготувати смачний штоллен
Рецепт німецького різдвяного кексу


Процес приготування різдвяного кексу нагадує велике таїнство, яке через якийсь час перетвориться на смачну радість для всієї родини. Рецепт випічки на Різдво подарує Вас неймовірним ароматом свята, а також кексом, який Ви не купите ні в одному магазині. Є одне важливе правило приготування штоллена, про якеми вам розповімо, і тоді Ви повністю опануєте майстерністю створення ціїє різдвяної страви.
Кажуть, що справжній різдвяний кекс з’явився в Німеччині багато століть назад. Ця традиційна випічка на Різдво називається штоллен. Найпопулярніший рецепт такого різдвяного кексу обов’язково повинен бути з родзинками і цукатами. Також зараз в штоллен додають горіхи і цукати апельсина.
Головним секретом такого різдвяного кексу є рання підготовка до свята. Штоллен потрібно випікати за три тижні до свята, а зберігається він близько двох-трьох місяців, абсолютно при цьому не черствіючи.
Якщо схаменулися трохи пізніше, це не біда, штоллен в Європі люблять їсти всю зиму. Так що потрібно лише знайти форму для випічки і запастися терпінням на кілька тижнів, поки кекс відлежиться.
Різдвяний кекс — рецепт приготування
Що нам знадобиться:
- 350 г. вершкового масла;
- 350 г. цукру;
- 350 г. борошна пшеничного;
- 12 г. розпушувача для тіста;
- 6 яєць;
- 4 ст. ложки патоки;
- 1,5 ч. Ложки меленої кориці;
- 1,5 ч. Ложки меленого мускатного горіха;
- 1,5 ч. Ложки меленого імбиру (можна додати ще гвоздику);
- 330 мл. коньяку;
- 0, 5 кг. сухофруктів або цукатів (разом);
- 150 г. волоських горіхів;
- 1 апельсин.
Різдвяний кекс: Як готувати в домашніх умовах
1. За кілька днів до приготування різдвяного кексу потрібно зробити заготовку для його начинки. Промити сухофрукти, нарізати дрібними шматочками. Подрібнити горіхи. Натерти цедру з 1 апельсина і вичавити його сік. Все це покласти в посудину, додати вичавлений апельсиновий сік і 180 мілілітрів коньяку. Перемішати, накрити кришкою і поставити настоюватися в холодильник.
2. Готуємо тісто. Розм’якшене вершкове масло добре збити міксером. Потім продовжуючи збивати його, додати цукор, влити патоку, вбити яйця кімнатної температури.
3. Змішати борошно, розпушувач, мелені прянощі і всипати все це в олійно-яєчну суміш. Збивати міксером на середній швидкості, поки не вийде однорідне тісто. Відразу відібрати 6 столових ложок тіста — вони стануть в нагоді потім.
4. Змастити форму для випікання маслом, застелити її пергаментом так, щоб покрити папером краї. Можливо, Вам знадобиться кілька форм.
Читайте також: Рецепти Різдвяного печива
5. Взяти основне тісто, розділити його на кілька частин (залежить від того, скільки форм для випікання Ви підготували) і перекласти в окремі посудини. У кожну посудину додати начинку і гарненько перемішати її з тістом.
6. Викласти суміш для різдвяного кексу в форму для випікання, зверху тонким шаром намастити відкладеним заздалегідь тістом. Поставити кекс в розігріту до 140 градусів духовку, після чого залишити його випікатися на 3, 5 години.
7. Якщо кекс готовий, полити його 50 мілілітрами коньяку, зверху загорнути у фольгу і залишити остигати штоллен при кімнатній температурі до ранку.
8. На наступний день дістати різдвяний кекс з форми, повністю загорнути в харчову плівку або пергаментний папір. Зберігати штоллен в холодному місці до свята, бажано не менше 3-4 тижнів.
Перед тим, як подати штоллен на святковий стіл, потрібно посипати його цукровою пудрою.
Відео-рецепт різдвяного дрезденського штоллена
На цьому все сподіваємося, що з нашим рецептом смачного кексу до різдвяних свят Ви впоралися. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.
