Перевірені рецепти приготування варення з чорниці на зиму

Приготування варення з чорниці - найкращі рецепти з фото та відео


Перевірені рецепти варення з чорниці

Цю північну ягоду найбільш корисніше їсти в свіжому вигляді. Щоб продовжити вживання на весь рік, її сушать або варять. Але варення з чорниці — це особливі ласощі. Крім оздоровлення, воно приносить величезне задоволення.

Корисні властивості чорниці

Цікавий спосіб готування варення з чорниці «П'ятихвилинка»

Всі знають, що потрібно їсти багато чорниці, щоб зберегти зір, але тільки цим користь її не обмежується. Вітаміни С, А, групи В зміцнюють імунітет і підтримують здоровий стан нервової системи. Оптимальне поєднання кальцію, марганцю і магнію позитивно впливає на роботу серця і кровотворну функцію. Свіжу ягоду і страви з неї радять їсти при проблемах шлунково-кишкового тракту. Часто таку пораду дають дерматологи людям з проблемною шкірою.

Ця невелика чорна ягідка може зупинити сильний пронос, зняти неприємні відчуття при гастриті, нормалізувати роботу шлунка після будь-яких неприємностей. Народна медицина використовує не тільки плоди, але ще і листя, коріння. Але смачною солодкою ягідкою лікуватися куди приємніше. Варення з неї може врятувати від сезонних респіраторних захворювань, якщо регулярно ласувати нею холодними зимовими вечорами.

Відео «чорничне варення на зиму»

З цього відео ви дізнаєтеся, як приготувати смачне варення з чорниці на зиму.

Приготування варення з чорниці на зиму

На зиму чорницю сушать і заморожують, але частіше з неї варять компоти, конфітюри, джеми і варення. Рецептів існує безліч, на будь-який смак. Хтось любить їсти цілі ягідки, комусь більше подобається однорідна маса. Одному потрібно полити рідким варенням морозиво, а іншому — намазати тост густим джемом. Оскільки ягода дуже солодка, то цукру зазвичай використовують не надто багато. Плоди відбирають свіжі, цілі, повністю дозрілі.

Виявляється, конфітюр на зиму можна зробити не тільки з фруктів і ягід, а й використовувати для цих солодких заготовок овочі (наприклад, помідори і огірки) або баштанні культури. У класичній рецептурі при промисловому виробництві для приготування конфітюру використовують желюючі речовини — пектин, желатин або агар-агар. Але в домашніх умовах без цих компонентів можна цілком обійтися. Більше читайте в нашій статті.
Корисні властивості чорниці

 

 

Рецепт варення з чорниці на зиму «П’ятихвилинка»

Цей рецепт корисного чорничного варення передбачає коротку термічну обробку, щоб збереглося якомога більше корисних інгредієнтів. П’ятихвилинне кипіння дозволить зберігати його не менше року при кімнатній температурі, якщо, звичайно, закатати кришками стерилізовані банки. Під капроновими кришками доведеться зберігати в холодильнику.

На 1 кг стиглих ягід досить взяти 500-700 г цукру. Чорницю ретельно перебирають, відкладаючи зелені, зіпсовані, роздавлені плоди, прибираючи все що випадково потрапило туди. Потім її обережно миють — для цього ягоди насипають в друшляк, який кілька разів опускають в глибокий посуд з водою, або поливають з душу (напір повинен бути слабким, щоб не роздавити стиглі плоди). Після миття дають воді стекти, потім ще підсушують чорницю, розсипавши на рушниках.

Останні краще брати паперові, оскільки сік відпирається непросто. Підготовлену ягоду викладають в посуд для варіння, засипають цукром, залишають на 4-5 годин, щоб вона пустила сік. Потім ставлять на слабкий вогонь, обережно помішуючи дерев’яною лопаткою або ложкою, доводять до кипіння. Коли весь цукор розчиниться, вогонь збільшують. Кип’ятять рівно 5 хвилин, не забуваючи при цьому помішувати. Пінку бажано знімати. Через 5 хвилин кип’ятіння готову страву розкладають по банках, закочують кришками. Краще повільно остудити перевернуті банки, накриті ковдрою — це стане гарантією гарного зберігання.

Приготування варення з чорниці

Рецепт варення із заморожених ягід чорниці

З заморожених ягід можна варити варення невеликими порціями, щоб не зберігати його довго, а з’їсти за 1-2 чаювання. Зазвичай так роблять люди, яким не можна вживати цукор, оскільки саме він виступає в якості консерванту при традиційних методах заготовки. Заморожені плоди обдають окропом, позбавляються від зайвої води, потім перекладають в каструлю з товстим денцем, прогрівають на маленькому вогні для випускання соку. Всю масу доводять до кипіння, після чого з вогню знімають.

Для отримання густої консистенції використовують желатин, пектин або желфікс (досить взяти 20 г порошку на 1 кг ягід). Згущувач висипають після закипання, відразу ж прибирають посуд з вогню, швидко перемішують всю масу, щоб порошок рівномірно розподілився і розчинився. Готове варення, як правило, готують в маленьких кількостях і зберігають тільки в холодильнику, хоча його теж можна налити в стерилізовану баночку, закатати кришкою, і прибрати в комору.

Рецепт варення з заморожених ягід чорниці

Густе варення з чорниці

Любителі густого варення можуть в кінці варіння додати той же желфікс (0,5 пачечки на кожен кілограм) або зварити густе варення, поступово додаючи цукор. Якщо на 1 кг чорниці беруть 700-800 г цукру, то його ділять на 4 частини, щоб додавати поступово. Підготовлені ягоди (перебрані, помиті, підсушені) висипають в зручну для варіння посуд, висипають на них перші 200 г цукру.

Можна просто залишити на деякий час, поки виділиться сік, а можна розчавити частину ягід, що прискорить процес і забезпечить потрібну консистенцію майбутнього варення. Посуд ставлять на вогонь, доводять до кипіння, кип’ятять 5 хвилин при постійному помішуванні. Висипають в киплячу масу наступні 200 г цукру, розмішують, знову кип’ятять 5 хвилин. Таку процедуру повторюють ще двічі. Прокип’ячене 5 хвилин після додавання останнього цукру варення переливають в підготовлені банки, закупорюють, остуджують.

Густе варення з чорниці

Рецепт варення з чорниці в мультиварці

Найпростіший спосіб приготувати варення — скористатися мультиваркою. Це чудовий винахід дозволяє господарці займатися заготовками, не стоячи над тазиком з киплячим зіллям, озброївшись ложкою. Адже якщо варити чорницю без води, то потрібно її постійно розмішувати, не даючи пригоріти — ось від цього мультиварка повністю звільняє.

У чашу закладають помиту і злегка підсушену чорницю, засипають цукор (500-700 г на 1 кг ягід), включають режим «Варення» або «Гасіння» на 1,5 години. Блюдо готується при постійній температурі без доступу повітря, що дозволяє максимально зберегти корисні речовини. Через зазначений час готове варення розкладають по банках.

Приготування варення з чорниці в мультиварці

Цікавий спосіб приготування варення без варіння

Вважається, що ягоди без термічної обробки зберігають всю свою чарівну користь, тому ті, у кого є місце в холодильнику, намагаються зробити заготовку без варіння. Для цього беруть однакову кількість чорниці і цукру. Чорницю перебирають особливо ретельно, повинні залишитися тільки цілі неушкоджені стиглі ягоди. Їх миють, висипають для просушки на рушник. Сухі чисті ягоди подрібнюють в пюре.

Це можна зробити за допомогою блендера. М’ясорубку використовувати можна, але при подрібненні ягід металевими пристосуваннями випаровуються (руйнуються) вітаміни, істотно зменшуючи користь цих ласощів. Цукор додають до одержаної маси, розмішують її до повного розчинення всіх кристалів (тут теж допоможе блендер). Можна з самого початку з’єднати цукор з ягодами, а потім перебити їх блендером до потрібного стану. Всілякі варення з чорниці смачні самі по собі, але також їх можна використовувати при створенні різних десертів.

Цікавий спосіб приготування варення без варіння

Ще більше цікавої інформації про приготування варення та іншої консервації ви можете знайти на нашому сайті  xpert.com.ua