Смачне і корисне варення з кабачків та лимоном — покроковий рецепт з фото
Як приготувати оригінальне кабачкове варення на зиму
Сьогодні вже важко здивувати кого-небудь незвичайним поєднанням або способом приготування продуктів. Так і з варенням: якщо для багатьох воно раніше асоціювалося з ягодами і фруктами, то зараз в хід йдуть вже овочі і спеції. Одним з найбільш вдалих поєднань вважається варення з кабачків з лимоном. Далі ми розповімо про найпопулярніші рецепти його приготування.
Користь кабачкового варення з лимоном для здоров’я
Про користь лимона, що містить велику кількість корисного вітаміну С, зайвий раз нагадувати не потрібно. Однак кислий з гірчинкою цитрус чудово відтіняє і надає нотку свіжості солодкуватому кабачку.
Крім того що кабачки завдяки своїй найлегшій структурі добре засвоюються організмом, вони мають багато корисних властивостей:
- Волокниста структура кабачків сприяє швидкому поглинанню та виведенню з організму зайвого холестерину. Найдрібніші волокна чистять судини від бляшок, попереджаючи можливі ускладнення і атеросклероз.
- Сприяють зміцненню імунітету. Вітаміни групи В, РР і С, а також мідь, залізо, кальцій, калій і марганець — ось далеко не повний список корисних речовин, що містяться в кабачках. Вони не тільки підтримують, але і зміцнюють захисні властивості організму.
- Стимуляція травної системи. Регулярне вживання продуктів з кабачка нормалізує роботу кишечника і шлунка, допомагає позбутися від отруєнні, запору і здуття живота.
- Стимулюють процеси кровотворення. Міститься в овочі залізо збагачує склад крові, тим самим покращуючи її якість. Найбільша кількість заліза зустрічається в молодих, невеликих за розміром овочах.
У цьому відеосюжеті представлений покроковий рецепт приготування цікавого десерту на зиму.
Приготування варення з кабачків з додаванням лимону
Овоче-цитрусове варення має приємний смак і аромат, при цьому не обтяжене нудотністю. Продукт також виходить дуже ситним і калорійним. Однак важлива не тільки технологія приготування і дотримання рецептури, а й правильно вибрані компоненти. Різні стадії дозрівання кабачка відрізняються не тільки якістю структури, а й смаком овоча. Останній фактор безпосередньо відіб’ється на смаку і запаху заготовки в цілому.
Тому рекомендується вибирати молоді овочі великого розміру, приблизно від 20 до 30 см. Перезрілі кабачки можуть негативно вплинути на смак варення, використовувати їх небажано. Також слід уникати продуктів з рідкої структурою, через яку зіпсується консистенція заготовки. З вибором лимона труднощів не буде: досить придбати свіжий цитрус, з гарним зовнішнім виглядом і щільною структурою. Інші компоненти також повинні бути свіжими і мати привабливий вигляд.
Покрокові рецепти приготувати варення з кабачків та лимону
Приготувати варення з кабачка з лимоном нескладно. Головне досить точно слідувати рецептом і зберігати пропорції. Ми представимо вашій увазі найпопулярніші варіанти заготовок на зиму. У всіх рецептах вага кабачка вказана без урахування нутрощів з насінням і шкірки. Якщо шкірка дуже тонка, то її можна залишити.
Класичний рецепт кабачкового варення
Для приготування варення з кабачків за цим рецептом знадобиться мінімум компонентів: 2 кг кабачка, 2 кг цукру і 2 середніх лимона.
Інструкція приготування:
- Овочі нарізати середнім кубиком, можна невеликою соломкою, висипати в ємність для варіння.
- Цукровий пісок засипати до кабачків і вирівняти шар. Залишити суміш на кілька годин до виділення соку.
- Ретельно перемішати компоненти і поставити варитися на невеликому вогні. Після того як суміш закипить, проварити ще кілька хвилин і зняти з вогню.
- Суміш повинна остигати протягом декількох годин, потім її знадобитися знову довести до кипіння і остудити двічі.
- При останньому варінні додаємо дрібно порізаний цитрус, доводимо до кипіння і тримаємо на вогні близько 20 хвилин.
- Готові ласощі потрібно розлити по стерилізованим ємностям і закупорити кришками. Весь посуд повинен бути сухим і чистим. В іншому випадку варення з кабачків може зіпсуватися.
Під час охолодження банки рекомендується вкрити покривалом, а потім скласти в прохолодне місце.
Експрес-рецепт кабачкового варення з лимоном
Овочі для цієї заготовки потрібно пропускати через найбільше сито в м’ясорубці. Подрібнення в блендері не підійде, так як в кінцевому рахунку повинна вийти маса з шматочками, а не пюре. Компоненти ті ж, однак в іншій пропорції: на 1 кг кабачків необхідно взяти 800 г цукру і 140 г лимона.
Етапи приготування:
- Овочі подрібнити в м’ясорубці, додати цукор і залишити на 15-20 хвилин, поки кабачок не пустить сік.
- Поставити суміш на невеликий вогонь і повільно нагрівати до закипання.
- Після того як заготівля закипить, необхідно проварити її 15 хвилин.
- Підготувати лимон: ошпарити окропом і зняти наліт і можливі забруднення йоржиком. Потім видалити кісточки, нарізати і пропустити через ту ж велику насадку м’ясорубки.
- Додати цитрус до основної маси, варити ще 20 хвилин.
- Готове варення з кабачків викладаємо в простерилізовані банки і закочує кришками.
Якщо подрібнювати продукти за допомогою блендера, то в аналогічній рецептом можна приготувати Кабачково-лимонний джем.
Кабачкове варення з апельсинами
Відмінна вітамінна бомба, особливо хороша для холодних регіонів з суворим кліматом. Апельсин надає страві не тільки чудовий яскравий колір, але і багатий аромат. Складові: на 1 кг овочів знадобиться 800 г цукру, половина середнього лимона і 1 апельсин.
Інструкція:
- Кабачки очистити і нарізати дрібними кубиками. Перемішати з цукром і залишити на пару годин. Якщо залишати на довше, то потрібно помістити в холодильник.
- Натерти цедру апельсинів і нарізати м’якоть, очищену від білих волокон. Лимон нарізати маленькими шматочками.
- Додати цитруси до кабачків.
- Перший раз необхідно довести суміш до кипіння, проварити 15 хвилин і залишити остигати на 6 годин. Потім проварити варення з кабачків ще 20 хвилин і закатати в ємності.
Кабачкове варення з горіхами
Горіхи не тільки зроблять заготовку більш корисною, але і дуже смачною. Для цього горіхи потрібно крупно нарізати, можна навіть залишити четвертинки. Інгредієнти: 2 кг овочів, 2 лимона, 300 г горіхів, 1,6 кг цукрового піску.
Як готувати:
- Кабачки нарізати невеликими кубиками і викладати в ємність для варіння шарами, пересипаючи цукром.
- Коли суміш пустить сік, все шматочки потрібно вибрати шумівкою, а сироп поставити варитися на сильному вогні близько 15 хвилин.
- У киплячий сироп викласти кабачок і варити 10-15 хвилин. Потім вимкнути і дати заготівлі охолонути.
- Лимон помити, нарізати. Горіхи очистити від лушпиння і порізати на великі шматки. Всі інгредієнти додати до звареної суміші.
- Заготівлю поставити на сильний вогонь і довеси до кипіння. Потім зменшити вогонь і варити ще 20 хвилин. Пінку потрібно зібрати.
- Розкласти варення по банкам і закатати. Залишити до повного охолодження і помістити в комору.
Кабачкове варення з курагою
Чудовий варіант для любителів солодко-пряних східних смаків і ароматів. Для приготування знадобляться: по кілограму цукрового піску і кабачків, лимон, 150 г кураги, паличка кориці, шматочок кореня імбиру (1 см).
Етапи приготування:
- Порізати овочі і засипати цукром, залишити до виділення соку.
- Ошпарити окропом і промити курагу. Її можна порізати на смак, а можна залишити цілою.
- Кабачки проварити близько 15 хвилин, потім додати курагу, закип’ятити і дати охолонути. Потім знову закип’ятити і залишити остигати.
- Дрібно нарізати лимон. Якщо шкурка товста, то цедру натерти, біле гірке покриття зняти і подрібнити м’якоть. Цитрус додаємо при останньому варінні.
- У киплячу суміш додати корицю і натертий імбир, варити ще 15 хвилин і розлити по стерилізованим банкам.
Кабачкове варення з м’ятою
Для любителів освіжаючого смаку цей варіант підійде як не можна краще.
Компоненти: 1 кг кабачків, 0,5 кг цукрового піску, 10 листочків м’яти і 1 великий лимон.
Інструкція: Всі інгредієнти потрібно нарізати середнім кубиком, м’яту нашаткувати. Потім все викласти в мультиварку і поставити режим «Варка» на 10 хвилин. Після цього маса повинна охолонути. Збиваємо масу занурювальним блендером. Після вибираємо режим мультиварки «Варення». Готується заготівля приблизно годину. Суміш можна закочувати в банки, а можна їсти відразу після охолодження.
Кабачкове варення з імбиром
Необхідні інгредієнти: кабачки — 1 кг, цукор — 400 г, половина чайної ложки тертого імбиру кориці, лимон, 20 г пектину, 100 мл коньяку, 4 ст. л. води.
Етапи приготування:
- Овочі порізати і засипати цукром.
- Цедру лимона натерти і відкласти, з м’якоті вичавити сік і додати до овочів.
- До отриманої суміші додати воду.
- Закип’ятити заготовку і проварити 20 хвилин. Не забувайте знімати піну.
- Після того як овочі стануть м’якими, додати корицю, імбир, пектин і бренді.
- Варити ще 10 хвилин.
- Розлити варення з кабачків по ємностям, закупорити і залишити остигати.
З корицею і гвоздикою
За основу даного рецепта береться класичний варіант. Етапи приготування і пропорції залишаються колишніми. Однак на останньому етапі варіння за 10 хвилин до повної готовності до суміші додаються паличка кориці і кілька штучок гвоздики — на 1 кг кабачків досить 2 шт.
Кабачкове варення через м’ясорубку
Для приготування знадобляться: 2 кг кабачків, 1 кг цукру, 300 г лимонів.
Інструкція:
- Пропустити кабачки через м’ясорубку, додати дрібно нарізаний лимон і цукор.
- Викласти в емальовану каструлю і залишити на пару годин.
- Довести до кипіння і варити 5 хвилин.
- Залишити остигати на 20 хвилин і знову довести до кипіння. Процедуру потрібно повторити кілька разів, поки кабачки не стануть прозорими.
Правила зберігання варення взимку
Зберігають заготовки в сухому, темному, прохолодному місці. Якщо банка добре закупорена, то варення з кабачків може зберігатися кілька років. Однак бажано вжити його протягом року.
Кабачки є однією з найпопулярніших культур, що вирощуються на дачній ділянці. Плюсом кабачків є і великий вміст вітамінів і мінералів. Коли садити кабачки на розсаду за місячним календарем? Відповідь на це питання пропонуємо дізнатися зі статті.
З чим подавати Кабачково-лимонне варення до столу?
Варення з кабачків можна їсти вприкуску з чаєм, відмінно підійде воно і для здобної випічки. Гурмани, які люблять змішані смаки, можуть використовувати його для приготування соусів до м’яса. Ми представили вам найпопулярніші, перевірені рецепти, однак ви можете експериментувати з додаванням спецій на свій смак. Але радимо обов’язково дотримуватися пропорцій і часу приготування.
Відео «Варення з кабачків та лимонів»
Ще більше цікавої інформації про приготування цікавих рецептів ви можете дізнатися з нашого сайту xpert.com.ua