Варення з винограду на зиму: найсмачніші рецепти з різних сортів
Варення з винограду Кишмиш, з винограду ізабелла, білого та чорного
Багато господинь заготовляють на зиму варення зі смородини, малини або полуниці, але чомусь виноград обходять стороною. А даремно, адже в цій ягоді зберігається більшість корисних властивостей, навіть після тривалої термообробки. Тим, хто ще не пробував такі ласощі, потрібно підібрати простий і смачний рецепт варення на зиму і приготувати його.
Щозими ми з сім’єю їмо найсмачніше вишневе варення, яке переносить мене назад в дитинство. Діти обожнюють їсти ці ласощі і з нетерпінням чекають настання сезону. Цей рецепт мені передала моя бабуся, а я розповім вам, як готувати це варення, адже неможливо не поділитися такою смакотою. Як приготувати варення з вишні з кісточками? — Читайте в нашій статті.
Як зварити та закрутити варення з винограду
Перед варінням ягоди потрібно ретельно перебрати. Для цього їх відділяють від гілочок, прибираючи гнилі і переспілі екземпляри.
Тепер можна приступати до попередньої підготовки:
- ретельно промити плоди
- обсушити природним способом.
Якщо проігнорувати процес обробки, то варення швидко заграє.
Важливі інгредієнти
Залежно від сорту винограду, з якого готується варення, використовують такі інгредієнти:
- цукор — виступає в якості природного консерванту;
- лимон — підсилює смак;
- желатин — актуальна добавка для рідких сортів винограду — допомагає швидко отримати необхідну консистенцію;
- ванілін — додає цікавий присмак і аромат.
Рецепти з різних сортів винограду
Смачне варення можна зробити з будь-яких сортів ягід, але краще віддати перевагу плодам без кісточок. З них варення виходить ніжніше, та й готується набагато простіше.
Варення з винограду Кишмиш рецепт приготування з фото
Потрібно:
- кишмиш — 1 кг;
- вода — 1 ст .;
- лимон — 0,5 шт .;
- желатин — 10 г;
- цукор — 1 ст.
Як готувати:
- У каструлі приготувати сироп: у киплячій воді розчинити цукор.
- Викласти в нього оброблені ягоди, варити півгодини на маленькому вогні. В кінці влити сік лимона і розведений по інструкції желатин.
- Розкласти варення по банках, закрити залізними кришками.
Варення з винограду ізабелла — рецепт приготування з фото
Потрібно:
- виноград — 2 кг;
- цукор — 2 кг;
- желатин — 20 г.
Як готувати:
- Підготовлені ягоди засипати цукром, варити 15 хвилин на повільному вогні.
- Масу остудити і протерти через сито, щоб вилучити кісточки.
- Желатин розвести за інструкцією. Влити в ягідну суміш.
- Поставити на повільний вогонь, дочекатися закипання і варити протягом 5 хвилин.
- Готовий джем розкласти по банках.
Варення із зеленого винограду — рецепт приготування з фото
Потрібно:
- виноград — 2 кг;
- цукор — 1 кг;
- вода — 200 мл;
- лимон — 1 шт .;
- ванілін — 20 м
Як готувати:
- Оброблені ягоди змішати в каструлі з цукром. Влити воду.
- Поставити на плиту і варити до загустіння на невеликому вогні. Остудити.
- З лимона вичавити сік. Влити його в варення, додати ванілін. Довести масу до кипіння.
- Розлити по банках, закатати.
Варення із чорного винограду — рецепт приготування з фото
Потрібно:
- виноград — 2 кг;
- цукор — 6 ст .;
- вода — 500 мл;
- ванілін — 10 м
Як готувати:
- У киплячій воді розчинити цукор.
- Ягоди викласти в сироп, залишити на 5-8 годин при кімнатній температурі.
- Потім додати ванілін, поставити суміш на повільний вогонь, варити 10 хвилин після закипання.
- Розлити десерт по банкам, закатати.
Варення із синього винограду — рецепт приготування з фото
Потрібно:
- виноград — 1 кг;
- цукор — 1 кг;
- вода — 200 мл;
- ванілін — 10 г;
- лимон — 0,5 шт.
Як готувати:
- Приготувати цукровий сироп, викласти в нього ягоди. Проварити на маленькому вогні 10 хвилин.
- Прибрати масу в холодне місце на 12 годин.
- Після закінчення часу знову прокип’ятити, додати лимонний сік і ванілін. Залишити ще на 12 годин.
- Після настоювання ще раз довести до кипіння і розлити по банках.
Виноградне варення з додаванням інших фруктів
З додатковими добавками виноградний джем виходить ще більш смачним і насиченим. У ласощі можна додати різні фрукти, а також горіхи.
Варення зі сливи і винограду на зиму
Потрібно:
- виноград — 0,5 кг;
- слива — 1 кг;
- цукор — 2 ст.
Як готувати:
- Сливи перебрати, помити видалити кісточки і нарізати скибочками.
- Скласти фрукти разом з підготовленим виноградом в каструлю.
- Довести до кипіння, варити близько 15 хвилин.
- Зробити пюре за допомогою блендера.
- Всипати цукор, поставити знову на повільний вогонь, варити 25 хвилин після закипання.
- Гаряче варення розкласти по банках.
Варення з персиків і винограду на зиму
Потрібно:
- персики — 1 кг;
- виноград — 0,5 кг;
- цукор — 1,5 кг.
Як готувати:
- Персики пом’яти, порізати на дольки, видалити кісточки.
- Оброблений виноград змішати з фруктами, засипати цукром, дати настоятися протягом 5-6 годин.
- Потім проварити масу близько години на повільному вогні.
- Розкласти по банках, закатати.
Як приготувати виноградне варення з горіхами
Потрібно:
- темний виноград — 0,5 кг;
- горіхи волоські (очищені) — 0,15 кг;
- цукор — 0,5 кг;
- вода — 1⁄2 ст .;
- ванілін — 10 м
Як готувати:
- Оброблені ягоди бланшувати протягом 7 хвилин.
- У каструлю налити 100 мл води, всипати цукор. Прокип’ятити до повного розчинення кристалів.
- У сироп викласти виноград, залишити на 5 годин при кімнатній температурі.
- Волоські горіхи подрібнити ножем.
- Каструлю з виноградом поставити на вогонь, довести до кипіння, всипати горіхи і ванілін. Варити 20 хвилин на повільному вогні.
- Розлити по банках, закатати.
Виноградне варення з апельсинами або мандаринами
Потрібно:
- виноград — 1 кг;
- апельсин — 2 шт. (Або 4 мандарини);
- цукор — 1 кг;
- вода — 250 мл.
Як готувати:
- У киплячій воді розчинити пісок, опустити в сироп оброблені ягоди, залишити на три години.
- Цитрусові промити, почистити від шкірки, вийняти кісточки. Бланшувати протягом 3 хвилин, зробити пюре блендером.
- Потім поставити вміст каструлі на повільний вогонь, додати фруктове пюре, варити 35 хвилин після закипання.
- Розлити по банках, закатати.
Як зварити яблучне варення з виноградом
Потрібно:
- виноград — 1 кг;
- яблука — 0,5 кг;
- кориця — 0,3 палички;
- сік лимона свіжовичавлений — 1 ст.л .;
- цукор — 1 кг.
Як готувати:
- Яблука помити, нарізати шматочками, витягти насіннєву коробку. Змішати в каструлі з підготовленими ягодами і цукровим піском. Залишити на 12 годин.
- Після закінчення часу поставити масу на повільний вогонь, довести до кипіння, додати корицю. Варити до бажаної густоти.
- Розлити по банках, закатати.
Як зварити грушеве варення з виноградом
Потрібно:
- виноград — 1 кг;
- груші — 1,2 кг;
- цукор — 2 кг;
- вода — 1,5 ст .;
- лимон — 1 шт.
Як готувати:
- Груші помити, порізати на шматочки, витягти насіння.
- У киплячій воді розчинити цукор. Покласти в сироп оброблений виноград і груші.
- Варити на повільному вогні півтори години після закипання.
- З лимона вичавити сік, влити в десерт в кінці варіння.
- Розкласти по банках, закатати.
Як зварити абрикосове варення з виноградом
Потрібно:
- виноград — 1 кг;
- абрикоси — 1 кг;
- цукор — 8 ст .;
- вода — 400 мл.
Як готувати:
- Абрикоси бланшувати в окропі протягом 3 хвилин. Зняти шкірку, витягти кісточку, остудити. Викласти м’якоть в чашу блендера, зробити пюре.
- У киплячій воді розчинити цукор. Додати ягоди винограду і фруктове пюре, варити на повільному вогні до загустіння.
- Розкласти по банках, закатати.
Як можна варити варення з винограду
Готувати виноградний десерт на зиму можна відразу декількома способами. Можна обійтися і без процесу варіння — все залежить від уподобань.
Приготування виноградного варення на плиті
Класичний спосіб приготування використовується найчастіше. Варення варять на повільному вогні, періодично помішуючи. Час залежить від бажаної густоти і наявності желатину в складі.
Приготування виноградного варення в мультиварці
Мультиварка спрощує процес. Досить скласти всі складові в чашу, засипати потрібною кількістю цукрового піску і додати воду. Готувати в режимі «Тушкування» протягом 2 годин.
Приготування виноградного варення в духовці
Джем в духовці не вариться, а томиться. Підготовлені та оброблені інгредієнти для варення складають в глибоку форму для запікання, заливають водою і готують при 120-150º С 3-4 години.
Спосіб без варіння
Для приготування десерту без варіння оброблені ягоди пропускають через м’ясорубку і змішують з цукром у співвідношенні 1: 1 і настоюють не менше 6 годин.
Варення з винограду сподобається всій родині. Сироп можна використовувати для просочення коржів або приготування десертів. Ця частинка літа обов’язково підніме настрій в холодний зимовий вечір.
Відео: Рецепт смачного варення з винограду
Ще більше цікавих та смачних рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.