Варення з винограду на зиму: найсмачніші рецепти з різних сортів

Варення з винограду Кишмиш, з винограду ізабелла, білого та чорного


Варення з винограду на зиму: найсмачніші рецепти з різних сортів

 

Варення з винограду на зиму: найсмачніші рецепти з різних сортів

 

Багато господинь заготовляють на зиму варення зі смородини, малини або полуниці, але чомусь виноград обходять стороною. А даремно, адже в цій ягоді зберігається більшість корисних властивостей, навіть після тривалої термообробки. Тим, хто ще не пробував такі ласощі, потрібно підібрати простий і смачний рецепт варення на зиму і приготувати його.

Щозими ми з сім’єю їмо найсмачніше вишневе варення, яке переносить мене назад в дитинство. Діти обожнюють їсти ці ласощі і з нетерпінням чекають настання сезону. Цей рецепт мені передала моя бабуся, а я розповім вам, як готувати це варення, адже неможливо не поділитися такою смакотою. Як приготувати варення з вишні з кісточками? — Читайте в нашій статті.

Як зварити та закрутити варення з винограду

Як закрутити варення з винограду

Перед варінням ягоди потрібно ретельно перебрати. Для цього їх відділяють від гілочок, прибираючи гнилі і переспілі екземпляри.

Тепер можна приступати до попередньої підготовки:

  • ретельно промити плоди
  • обсушити природним способом.

Якщо проігнорувати процес обробки, то варення швидко заграє.

Важливі інгредієнти

Виноградне варення на зиму

Залежно від сорту винограду, з якого готується варення, використовують такі інгредієнти:

  • цукор — виступає в якості природного консерванту;
  • лимон — підсилює смак;
  • желатин — актуальна добавка для рідких сортів винограду — допомагає швидко отримати необхідну консистенцію;
  • ванілін — додає цікавий присмак і аромат.

Рецепти з різних сортів винограду

Смачне варення можна зробити з будь-яких сортів ягід, але краще віддати перевагу плодам без кісточок. З них варення виходить ніжніше, та й готується набагато простіше.

Варення з винограду Кишмиш рецепт приготування з фото 

Варення з кишмишу

Потрібно:

  • кишмиш — 1 кг;
  • вода — 1 ст .;
  • лимон — 0,5 шт .;
  • желатин — 10 г;
  • цукор — 1 ст.

Як готувати:

  1. У каструлі приготувати сироп: у киплячій воді розчинити цукор.
  2. Викласти в нього оброблені ягоди, варити півгодини на маленькому вогні. В кінці влити сік лимона і розведений по інструкції желатин.
  3. Розкласти варення по банках, закрити залізними кришками.

Варення з винограду ізабелла — рецепт приготування з фото 

Варення з " Ізабелли "

Потрібно:

  • виноград — 2 кг;
  • цукор — 2 кг;
  • желатин — 20 г.

Як готувати:

  1. Підготовлені ягоди засипати цукром, варити 15 хвилин на повільному вогні.
  2. Масу остудити і протерти через сито, щоб вилучити кісточки.
  3. Желатин розвести за інструкцією. Влити в ягідну суміш.
  4. Поставити на повільний вогонь, дочекатися закипання і варити протягом 5 хвилин.
  5. Готовий джем розкласти по банках.

Варення із зеленого винограду — рецепт приготування з фото 

Варення із зеленого винограду

Потрібно:

  • виноград — 2 кг;
  • цукор — 1 кг;
  • вода — 200 мл;
  • лимон — 1 шт .;
  • ванілін — 20 м

Як готувати:

  1. Оброблені ягоди змішати в каструлі з цукром. Влити воду.
  2. Поставити на плиту і варити до загустіння на невеликому вогні. Остудити.
  3. З лимона вичавити сік. Влити його в варення, додати ванілін. Довести масу до кипіння.
  4. Розлити по банках, закатати.

Варення із чорного винограду — рецепт приготування з фото

Варення з чорного винограду

Потрібно:

  • виноград — 2 кг;
  • цукор — 6 ст .;
  • вода — 500 мл;
  • ванілін — 10 м

Як готувати:

  1. У киплячій воді розчинити цукор.
  2. Ягоди викласти в сироп, залишити на 5-8 годин при кімнатній температурі.
  3. Потім додати ванілін, поставити суміш на повільний вогонь, варити 10 хвилин після закипання.
  4. Розлити десерт по банкам, закатати.

 

 

Варення із синього винограду — рецепт приготування з фото

Варення з синього винограду

Потрібно:

  • виноград — 1 кг;
  • цукор — 1 кг;
  • вода — 200 мл;
  • ванілін — 10 г;
  • лимон — 0,5 шт.

Як готувати:

  1. Приготувати цукровий сироп, викласти в нього ягоди. Проварити на маленькому вогні 10 хвилин.
  2. Прибрати масу в холодне місце на 12 годин.
  3. Після закінчення часу знову прокип’ятити, додати лимонний сік і ванілін. Залишити ще на 12 годин.
  4. Після настоювання ще раз довести до кипіння і розлити по банках.

Виноградне варення з додаванням інших фруктів

З додатковими добавками виноградний джем виходить ще більш смачним і насиченим. У ласощі можна додати різні фрукти, а також горіхи.

Варення зі сливи і винограду на зиму

Варення з винограду зі сливами

Потрібно:

  • виноград — 0,5 кг;
  • слива — 1 кг;
  • цукор — 2 ст.

Як готувати:

  1. Сливи перебрати, помити видалити кісточки і нарізати скибочками.
  2. Скласти фрукти разом з підготовленим виноградом в каструлю.
  3. Довести до кипіння, варити близько 15 хвилин.
  4. Зробити пюре за допомогою блендера.
  5. Всипати цукор, поставити знову на повільний вогонь, варити 25 хвилин після закипання.
  6. Гаряче варення розкласти по банках.

Варення з персиків і винограду на зиму

Варення з винограду з персиками

Потрібно:

  • персики — 1 кг;
  • виноград — 0,5 кг;
  • цукор — 1,5 кг.

Як готувати:

  1. Персики пом’яти, порізати на дольки, видалити кісточки.
  2. Оброблений виноград змішати з фруктами, засипати цукром, дати настоятися протягом 5-6 годин.
  3. Потім проварити масу близько години на повільному вогні.
  4. Розкласти по банках, закатати.

Як приготувати виноградне варення з горіхами

Варення з винограду з горіхами

Потрібно:

  • темний виноград — 0,5 кг;
  • горіхи волоські (очищені) — 0,15 кг;
  • цукор — 0,5 кг;
  • вода — 1⁄2 ст .;
  • ванілін — 10 м

Як готувати:

  1. Оброблені ягоди бланшувати протягом 7 хвилин.
  2. У каструлю налити 100 мл води, всипати цукор. Прокип’ятити до повного розчинення кристалів.
  3. У сироп викласти виноград, залишити на 5 годин при кімнатній температурі.
  4. Волоські горіхи подрібнити ножем.
  5. Каструлю з виноградом поставити на вогонь, довести до кипіння, всипати горіхи і ванілін. Варити 20 хвилин на повільному вогні.
  6. Розлити по банках, закатати.

Виноградне варення з апельсинами або мандаринами

Варення з винограду з апельсинами або мандаринами

Потрібно:

  • виноград — 1 кг;
  • апельсин — 2 шт. (Або 4 мандарини);
  • цукор — 1 кг;
  • вода — 250 мл.

Як готувати:

  1. У киплячій воді розчинити пісок, опустити в сироп оброблені ягоди, залишити на три години.
  2. Цитрусові промити, почистити від шкірки, вийняти кісточки. Бланшувати протягом 3 хвилин, зробити пюре блендером.
  3. Потім поставити вміст каструлі на повільний вогонь, додати фруктове пюре, варити 35 хвилин після закипання.
  4. Розлити по банках, закатати.

Як зварити яблучне варення з виноградом

Варення з винограду з яблуками

Потрібно:

  • виноград — 1 кг;
  • яблука — 0,5 кг;
  • кориця — 0,3 палички;
  • сік лимона свіжовичавлений — 1 ст.л .;
  • цукор — 1 кг.

Як готувати:

  1. Яблука помити, нарізати шматочками, витягти насіннєву коробку. Змішати в каструлі з підготовленими ягодами і цукровим піском. Залишити на 12 годин.
  2. Після закінчення часу поставити масу на повільний вогонь, довести до кипіння, додати корицю. Варити до бажаної густоти.
  3. Розлити по банках, закатати.

Як зварити грушеве варення з виноградом

Варення з винограду з грушами

Потрібно:

  • виноград — 1 кг;
  • груші — 1,2 кг;
  • цукор — 2 кг;
  • вода — 1,5 ст .;
  • лимон — 1 шт.

Як готувати:

  1. Груші помити, порізати на шматочки, витягти насіння.
  2. У киплячій воді розчинити цукор. Покласти в сироп оброблений виноград і груші.
  3. Варити на повільному вогні півтори години після закипання.
  4. З лимона вичавити сік, влити в десерт в кінці варіння.
  5. Розкласти по банках, закатати.

Як зварити абрикосове варення з виноградом

Варення з винограду з абрикосами

Потрібно:

  • виноград — 1 кг;
  • абрикоси — 1 кг;
  • цукор — 8 ст .;
  • вода — 400 мл.

Як готувати:

  1. Абрикоси бланшувати в окропі протягом 3 хвилин. Зняти шкірку, витягти кісточку, остудити. Викласти м’якоть в чашу блендера, зробити пюре.
  2. У киплячій воді розчинити цукор. Додати ягоди винограду і фруктове пюре, варити на повільному вогні до загустіння.
  3. Розкласти по банках, закатати.

Як можна варити варення з винограду

Готувати виноградний десерт на зиму можна відразу декількома способами. Можна обійтися і без процесу варіння — все залежить від уподобань.

Приготування виноградного варення  на плиті

Приготування виноградного варення на плиті

Класичний спосіб приготування використовується найчастіше. Варення варять на повільному вогні, періодично помішуючи. Час залежить від бажаної густоти і наявності желатину в складі.

Приготування виноградного варення в мультиварці

Приготування виноградного варення в  мультиварці

Мультиварка спрощує процес. Досить скласти всі складові в чашу, засипати потрібною кількістю цукрового піску і додати воду. Готувати в режимі «Тушкування» протягом 2 годин.

Приготування виноградного варення в духовці

Приготування виноградного варення в духовці - фото

Джем в духовці не вариться, а томиться. Підготовлені та оброблені інгредієнти для варення складають в глибоку форму для запікання, заливають водою і готують при 120-150º С 3-4 години.

Спосіб без варіння

Спосіб без варіння

Для приготування десерту без варіння оброблені ягоди пропускають через м’ясорубку і змішують з цукром у співвідношенні 1: 1 і настоюють не менше 6 годин.

Варення з винограду сподобається всій родині. Сироп можна використовувати для просочення коржів або приготування десертів. Ця частинка літа обов’язково підніме настрій в холодний зимовий вечір.

Відео: Рецепт смачного варення з винограду

Ще більше цікавих та смачних рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.