Заготовки з вишні на зиму — рецепти джему, цукатів та сушки вишні

Як заготовити вишню на зиму: сушка, заморожування, в'ялення, варення


Заготівля вишні на зиму: 6 способів

 

Заготовки з вишні на зиму - рецепти джему, цукатів та сушки вишні

 

Вишня — популярна, смачна і корисна ягода. Її запасають на зиму різними методами: заморожуванням, сушінням, у вигляді цукатів. А також консервуванням у вигляді соків, компотів, варення, джемів.

Ягоди є відмінним джерелом вітамінів, які добре засвоюються організмом. Багаті вони мінералами, органічними кислотами і фруктозою. Вміст клітковини, дубильних речовин, пектину — нормалізує травний обмін і дію нервової, серцево-судинної системи і кісткової м’язи. Крім того, позитивно впливає на пам’ять мозку.

Вишня застосовується при епілепсії, діабеті, стенокардії. Також нормалізує тиск, сприяє спокійному сну. Вона вважається «омоложуючою ягодою», яка запобігає старінню. Розглянемо методи заготовки вишні на зиму.

Вишневе варення — це дуже смачний і корисний десерт, який припаде до душі всім членам вашої сім’ї. Якщо правильно вибрати вишні і дотримуватись всіх особливостей процесу приготування, то варення збереже в собі максимум вітамінів, а так само буде мати хороший солодкий смак і приємний вигляд. Як швидко зробити варення з вишні без кісточок? Читайте в нашій статті.

Сушка вишні на зиму — як сушити вишню на зиму в домашніх умовах

Сушка є найстарішим, надійним способом. На сонці такий процес займає близько тижня. Зібрані ягоди розподіляють на підготовленій поверхні в один шар. Поміщають в затінене місце на вулиці в спекотну погоду. Періодично ягоди ретельно перемішують і перевертають.

Як сушити вишні на зиму в домашніх умовах

Також можна застосувати більш сучасний метод за допомогою спеціальної сушарки, в якій є інструкція із застосування. У ній вказані всі параметри готового продукту і процес виробництва, треба просто слідувати показаннями.

Лист покрити пергаментом, вишню розкласти в один шар і помістити в пристосування. Таймер підкаже час закінчення процесу. Температура для сушіння протягом перших двох годин становить п’ятдесят градусів, потім зменшується до сорока градусів.

 

 

Важливо! Час процесу залежить від величини ягід. Перевірити готовність можна натисканням пальця — якщо сік не виступає, то процес сушіння завершено.

Готові ягоди вишні можна зберігати в паперових пакетах при кімнатній температурі. Збереження сушеної вишні не допускається при високій вологості.

В’ялена вишня — як приготувати в’ялену вишню вдома без сушки

Спосіб 1: кісточку витягти з ягід, помістити в сироп (на літр води, 800 г цукру). При цьому він повинен бути гарячим. Вишню витримати три години, процідити і помістити в сушильну шафу при 40-45 градусах до готовності. Остаточний процес визначається пресуванням ягід — волога не повинна виділятися.

Як приготувати в'ялену вишню вдома без сушки

Спосіб 2: вишні з кісточкою засипати цукром в пропорції на кілограм ягід 500 г цукру. Настояти протягом 24 годин, сік злити. Ягоди помістити в варений сироп (дві склянки води на дві склянки цукру). Нагріти майже до кипіння, вимкнути і витримати протягом десяти хвилин. Потім процідити, дати їм повністю стекти. Сушити, як в першому методі.

Замороження вишні —  як заморозити вишню на зиму

Основною перевагою процесу заморозки є повне збереження мікроелементів, і вітамінів ягід. У судочок помістити вимиту і обсушену вишню в один шар і заморозити. Готові ягоди помістити в контейнер для зберігання. Процес повторюється кілька разів. В кінцевому підсумку ягоди добре заморожені і не злипаються.

Замороження вишні на зиму

Сирі заморожені ягідки відмінно підходять для випічки і, звичайно ж, їх можна вживати у свіжому вигляді після відтавання. А взимку можна зробити смачний тортик «П’яна вишня» до чаю або на святковий стіл.

Вишня, перетерта з цукром 

Для цього зручніше взяти великі соковиті екземпляри. Ягоди помити, обсушити, видалити кісточку. Перетерти або подрібнити м’ясорубкою. Додати цукор. Співвідношення має бути один до одного. Перемішати, залишити на дві години на холоді. Знову ретельно перемішати, розкласти в чисті баночки, закрити пластмасовими кришками. Зберігати в холодильнику або підвалі. При такому способі, вишня не втрачає своїх корисних властивостей.

Як зробити цукати з вишні

Дуже простий і не трудомісткий процес. Ягоди засипати в охолоджений сироп (склянка води на чотири склянки цукру). При цьому вони повинні бути чистими і без кісточок. Акуратно перемішати, щоб ягоди не пошкодилися, витримати вісім годин.

Цукати з вишні - фото.

Вишню процідити, дати добре стекти, сушити в духовці до повної готовності. Зберігати в скляній тарі, пластикових або паперових пакетах в прохолодному і сухому приміщенні або в холоді в пластиковому судочку.

Вишневий джем — покроковий рецепт з фото

Обов’язково треба видалити кісточку. Співвідношення цукру залежить від кислоти вишні. Звичайна пропорція один до одного. Ягоди подрібнити, засипати цукром, варити півгодини на помірному вогні. Обов’язково видалити пінку. Джем вариться в три етапи. Після кожного потрібно повне охолодження. В кінці джем, гарячим, розкладається в чисті, стерильні баночки і герметично закривається.

Вишневий джем - фото.

Завдяки всім цим методам можна заготовити на зиму вишню разом з усіма її корисними властивостями. У холодні дні дуже стане в нагоді все: варення, джем, в’ялена, сушена ягода або заморожена.

Відео: Швидка заготівля вишні на зиму 

Ще більше цікавих рецептів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua.