Умови зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму в домашніх умовах

Як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі


Зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

Загальні правила для закладки на зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

Будь-які овочі, коренеплоди й фрукти відбираємо за одними принципами. Вони повинні бути:

  • абсолютно здоровими,
  • без видимих ​​пошкоджень,
  • очищеними від землі та інших забруднень,
  • добре підсушеними,
  • зібраними на стадії нормальної зрілості.

Найкраще зберігати овочі, коренеплоди й фрукти в сухих підвалах або погребах, але при їх відсутності підійде і звичайна комора. Головне, щоб приміщення для зберігання врожаю було достатньо прохолодним і сухим.

Зберігання овочів на зиму в домашніх умовах

Зберігання ріпчастї цибулі взимку

Перед закладанням на зиму цибулю гарненько просушуємо. Час сушіння залежить від температури повітря, розміру та вологості самих овочів. Дрібні цибулини сушимо не менш 7 днів, а великі — до 20 днів. Очищаємо їх від покривних лусок і сухої частини листя. Щоб зберегти цибулю до іншого врожаю, укладаємо її в ящики на підстилку, якою може виступати щільний нетканий матеріал або старі покривала. Дуже добре зарекомендував себе вертикальний варіант зберігання даної культури. При цьому овочі укладаємо в сітки або кошики і підвішуємо їх на стінах або до стелі. Ще наші мами в якості тари використовували старі капронові колготки, в яких цибуля довго зберігала свої корисні властивості.

Як зберігати часник, щоб не висихав

Часник — вибаглива культура, збереження якої нерідко доставляє клопоти. При неправильному підході цей овоч може згнити, засохнути або прорости. Перед зберіганням його добре просушуємо і очищаємо від засохлої землі. Найкраще зберігати часник на зиму вертикально в плетених «косах». Для цього сплітаємо його бадилля. Головки повинні опинитися зовні коси. Розміщуємо цей овоч і в мішки з-під цукру (з пропіленової тканини). Найголовніше — це розташувати його подалі від тепла.

Дуже перспективний спосіб зберігання очищених зубків в рослинному маслі. Часточки складаємо в банки, заливаємо їх маслом і закручуємо кришками. Залишаємо такі заготовки в темному місці. Часник використовуємо у міру потреби. Рослинне масло, яке залишилося підходить для овочевих і м’ясних страв. Для попередження всихання головок часнику перед зберіганням замочуємо його в розплавлений парафін (без барвників та ароматизаторів). Для цього в ємкість з парафіном швидко опускаємо очищені від стебел і коріння головки. Така обробка запобігає не тільки всихання, але і передчасне проростання часнику.

Зберігання капусти взимку в домашніх умовах

Капуста при неправильному зберіганні може повністю згнити. Саме тому так важливо дотримуватися вологості — температурний режим і правильно підготувати качани до зими. Капусту, відрізавши у неї качани і обірвавши зовнішнє листя, поміщаємо в дерев’яні ящики або контейнери, пересипавши качани соломою. Укладаємо головки овочів без зіткнення один з одним. Коли качанів не дуже багато, підвішуємо їх за кочерижки в підвалі (погребі) під стелею, попередньо очистивши від листя, що розкрилося.

Укладаємо капусту і на підлозі, підклавши під неї нетканий матеріал. Качани обсипаємо товченою крейдою і розкладаємо, перемежовуючи їх тканиною. Замість тканини використовуємо і папір, який в міру його зволоження замінюємо на новий. Умови зберігання овочів: температура від -1 до +1 С, вологість 90 — 98%. Взимку частіше оглядаємо качани, видаляючи підгниле або зів’яле листя.

Кабачки і гарбуз — зберігання зимою в домашніх коморах

На відміну від інших культур, такі овочі віддають перевагу більш теплим приміщенням. Вони нормально зберігаються в звичайних домашніх коморах. Краща температура для них складає 5 — 12 С. Гарбуз прекрасно може триматися до самої весни, а от кабачки краще зберігати близько 30 днів, оскільки вони швидко втрачають свою харчову цінність.

 

 

Зберігання помідорів взимку

Цю культуру зберігаємо деякий час і без переробки. Це можливо зробити, якщо зібрати всі плоди (зелені, молочні, бурі, дозрілі) перед загрозою заморозків. Розсортувавши овочі за ступенем зрілості, укладаємо різного кольору помідори в ящики подалі один від одного, щоб при дозріванні томатів етилен який виділяється не прискорював дозрівання зелених плодів. Зберігаємо помідори в темряві, витримуючи відповідні температури: для стиглих томатів — 1 — 2 С, зелених і молочних — 10 — 12 С, бурих — 4 — 6 С. Довше зберігаються помідори, обгорнуті папером (кожен окремо). Укладаємо овочі в шухлядки в один шар і пересипаємо їх соломою або тирсою. Плоди розташовуємо плодоніжками догори.

Зберігання баклажанів в домашніх умовах зимою

Восени неушкоджені, доспілі баклажани укладаємо на зберігання на підстилку з соломи, направляючи плодоніжки вниз. Потім накриваємо овочі мішковиною і залишаємо на 2 тижні. Після цього баклажани сортуємо, а здорові й цілі загортаємо в папір. Підготовлені овочі укладаємо на солом’яну підстилку, товщиною до 20 см і накриваємо товстим шаром мішковини.

Невелику кількість баклажанів можна зберегти, увійшовши в зиму, пересипавши їх деревною золою або загорнувши в газету. Цей овоч не втрачає свої якості близько 2 місяців. Збереження баклажанів залежить від сорту, ступеня дозрівання та умов утримання. Оптимальна температура становить 6 — 7 С, а вологість — 85 — 90%.

Як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі

Зберігання коренеплодів взимку

Збереження коренеплодів (ріпи, буряка, пастернаку, брукви, моркви) залежить від їх цілісності. Перед закладанням очищаємо їх від землі, добре просушуємо, обрізаємо бадилля, запобігаючи проростання овочів. Корінці залишаємо в цілості. Зберігаємо вище-перелічені культури в дерев’яних ящиках і контейнерах. Для цього укладаємо коренеплоди рядами, пересипаючи овочі сухою тирсою, торфом, піском, лушпинням цибулі, травою. Для попередження деяких хвороб (у моркви і буряка) в пісок і торф підмішуємо мелену крейду (1:10).

Як зберігати моркву зимою

Вона прекрасно зберігається в глині. Для цього моркву вмочаємо в бовтанку з глини і висушуємо її на сонці. Серед городників популярний метод зберігання моркви в зволоженому піску. Укладаємо її в гірки до 1 м. Овочі розташовуємо головками назовні. Всі ряди коренеплодів пересипаємо вологим піском, утворюючи шар в 1 см. У міру його висихання скроплюємо гірки водою.

Є хороший варіант із застосуванням вологої суміші тирси і стружки в ящиках з маленькими отворами (щоб вона не висипалася) або картонних коробках. При цьому, виклавши початковий шар тирси зі стружкою, викладаємо пошарово моркву і суміш. Якщо в підвалі підвищена вологість, можна використовувати і суху суміш, але в даному випадку розміри моркви за зиму трохи зменшаться через зменшення в ній вологи. Втім, на великих овочах це абсолютно непомітно.Хороший результат дає і вмочення коренеплодів в крейдяний розчин. Після процедури її просушуємо і формуємо з неї невеликі купи.

Картопля — зберігання зимою

Про неї варто поговорити детальніше. Є багато перевірених роками способів зберігання цієї культури. У деяких селах картоплю досі зберігають у траншеях, накриваючи бульби великим шаром соломи і дерну. Цей коренеплід повинен добре просохнути на повітрі в тіні при 14 — 18 С. Укладаємо бульби в дерев’яні ящики і контейнери зі щілинами в стінках, розташувавши їх на піддонах, що відокремлюють овочі від підлоги на 20 — 25 см. Товщина шару бульб у контейнерах не повинна бути більше 1 м. Зверху картоплі укладаємо різні коренеплоди (підійде буряк), які будуть нормалізувати вологість. Бульби не будуть сиріти, а коренеплоди вберуть вологу і надовго залишаться свіжими.

Якщо картоплі не надто багато, можемо зберігати її і на нетканому матеріалі, на якому бульби розкладаємо максимально рівномірно. Зверху накриваємо їх мішковиною. В давнину картоплю на зиму пересипали засушеной червоною м’ятою, полином, чебрецем, листям берези, бузини, горобини. Ці рослини, що виділяють фітонциди і очищаючі атмосферу від бактерій, сприяють схоронності овочів.

Картоплю для посадки зберігаємо окремо, пересипаючи її товченою крейдою або деревною золою, підтримуючи оптимальну температуру в 2 — 4 С. Картоплю яка зберігається регулярно перебираємо, видаляючи хворі екземпляри і обламуючи паростки. При сильному зниженні температури для запобігання підмерзання коренеплодів накриваємо її соломою, ковдрами або старим одягом. При зростанні вологості насипаємо на підлогу вапняну муку, прекрасно поглинаючу надлишок вологи.

Зберігання Хрону взимку

У холодний осінньо — зимовий період затребуваний і свіжий хрін. Для його зберігання вибираємо неушкоджене коріння, у якому відрізаємо бадилля. Хрін зашпаровуємо у вологий пісок, що знаходиться в ящиках. Оптимальна температура — 4 — 5 С.

Зберігання Редису взимку

Деякий час можна зберегти редис (як його виростити — тут) осінніх сортів свіжим, не допускаючи його в’янення. Для цього відрізаємо бадилля в 2,5 — 3 см від коренеплоду. Корінці залишаємо недоторканими. Редис укладаємо в поліетиленові мішки. Така процедура дозволить зберегти овоч в холодильнику свіжим протягом декількох тижнів. Такі сорти редиски, як Червоний велетень і Дунганський зберігаються і до грудня. Для цього зібраний перед настанням заморозків урожай очищаємо. У коренеплодів відрізаємо бадилля, коріння і укладаємо овочі рядами в ящики, пересипаючи їх вологим піском. Зволожуємо його періодично шляхом сприскування водою, витримуючи температуру в 1 — 2 С.

Зберігання фруктів взимку в домашніх умовах

Для зберігання придатні неушкоджені фрукти. Яблука та груші укладаємо в дерев’яні ящики. Пересипаємо фрукти сухою тирсою, стружкою, сіном. Дуже хороший результат отримуємо від зберігання плодів, загорнутих у спеціальний папір, оброблений олією. Так можна запобігти масовому гниттю. Хороший результат дає і обробка їх гліцерином. Для цього кожен фрукт протираємо ганчірочкою, змоченою в даній речовині. Плоди бажано тримати подалі від овочів, які сильно пахнуть. Оптимальна температура 0 — 5 С, а вологість 85 — 90%.

Зберігання винограду зимою

Деякі його сорти (з щільною м’якоттю і товстою шкіркою) можна зберегти в сухому і прохолодному приміщенні. Для цього вибираємо кращі грона. На суху тирсу кладемо папір. На неї викладаємо грона винограду в один шар. Зверху фрукти накриваємо бавовняною тканиною. Періодично оглядаємо грона, видаляючи підгнилі ягоди.

Кавуни та дині

Кавуни та дині зберігаємо в закритому приміщенні, виклавши їх на гратчастий піддон в один ряд. Всі хвостики повинні направлятися вгору. Перекладаємо ці плоди сухою дерев’яною стружкою, щоб вони не торкалися одне одного. Оптимальна температура: 3 — 5 С. Для зберігання придатні недостиглі дині, які придбають за цей час потрібну стиглість.

Зберігання зелені

Не надто довго, але досить тривалий час, можна зберігати свіжими не тільки овочі, фрукти і коренеплоди, а й зелень. Для цього загортаємо зелену цибулю, петрушку, кріп, салат в тонкий харчовий поліетилен окремо і відправляємо в холодильник. Вся зелень попередньо гарненько просушується від вологи. Можна зберігати свіжу зелень в прохолодному місці, опустивши обрізані кінчики стебел в ємкість з водою. Так вона не зіпсується кілька днів. Щодня воду замінюємо на нову.

Інші види овочів, наприклад огірки, взимку можуть зберегтися у вигляді солінь і маринадів. Також довго зберігається квашена капуста та яблука. Найкраще заготовлювати ці культури в дерев’яних діжках.

Відео: Де зберігати продукти на зиму, щоб вони не псувалися

На цьому все сподіваємося Ви зрозуміли як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі. Залишайтеся з нашим сайтом Сільське господарство і садівництво і не-знайте турбот.