Зелений борщ з щавлем покроковий кулінарний рецепт з фото
Як зварити борщ зі щавлем, рецепт Україна


Зелений борщ з щавлем — це універсальне блюдо, яке можна готувати і взимку і влітку, його можна приготувати з м’ясом і без, тобто пісний зелений борщ. Але найактуальніший час для зеленого борщу — весна-літо. У багатьох сім’ях приготування першого зеленого борщу позначає, що весна прийшла! Це вже схоже на ритуал.
Якщо раптом Ви не вмієте готувати зелений борщ з щавлем, то наша стаття допоможе Вам. Ми пропонуємо Вам два варіанти як зварити борщ з щавлем. Оберіть для себе відповідний рецепт приготування зеленого борщу і, вперед, порадуйте свою сім’ю смачним гарячим блюдом.
Рецепт зеленого борщу зі щавлю і свинячими ребрами
Ви знаєте, що щавель один з перших городніх рослин, що з’являється після довгої зими. Щавель дуже корисний і його кислинка додає стравам особливого смаку. Зі щавлем готують не тільки борщ але і салати. Але зараз мова піде саме про борщ. Зелений борщ має не таку довгу історію, адже раніше щавель не вживали в їжу, так як вважали його бур’яном. І тільки слов’яни вирішили покуштувати цю свіжу траву, і полюбили її назавжди. Так що давайте наслідувати приклад слов’ян і готувати зелений борщ зі щавлем.
Інгредієнти для приготування страви «Зелений борщ зі щавлем і свинячими ребрами»:
— 200 грам свіжого щавлю;
— 3-4 картоплини;
— 1 цибулина;
— 3-4 курячих яйця;
— Свинячі ребра;
— Сіль;
— Перець;
— кріп петрушка.
Рецепт приготування зеленого борщу з щавлем і свинячими ребрами:
- Відразу поставте варитися бульйон. Покладіть м’ясо в холодну воду, додайте лавровий листок і кілька горошин запашного перцю. Варіть м’ясо на невеликому вогні до готовності. Потім процідіть бульйон через марлю або дрібне сито. Поставте проціджений бульйон на вогонь. Поки готуватиметься бульйон відваріть яйця.
- Картоплю очистіть і наріжте кубиками. Покладіть картоплю в проціджений бульйон. Він повинен бути вже гарячим. Варіть картоплю 15 хвилин. За цей час Ви встигнете підготувати решту інгредієнтів.
Читайте також: Як приготувати аджику на зиму
- Цибулю дрібно наріжте і додайте в бульйон. Якщо Ви звикли, що супи і борщі повинні бути обов’язково з морквою, до наріжте моркву і додайте в бульйон разом з цибулею. Якщо у Вас блюдо без бульйону, то з цибулі та моркви потрібно зробити зажарку, вона додасть наварість першій страві.
- М’ясо з свинячих ребер обберіть і наріжте. Покладіть м’ясо через 15 хвилин після того як поклали картоплю. Дайте бульйону закипіти. Зменшіть вогонь.
- Щавель добре промийте. Відріжте ніжки і дрібно наріжте листя. Покладіть щавель в бульйон.
- Відварені в круту яйця остудіть, очистіть від шкаралупи і дрібно наріжте. Додайте яйця до борщу.
- Посоліть і поперчіть борщ на ваш смак. Дайте покипіти 5 хвилин. Наріжте петрушку, кріп і покладіть в готовий борщ. Вимкніть вогонь і накрийте кришкою. Залиште на 10 хвилин для того, щоб блюдо просочилося ароматами.
Подавайте зелений борщ з щавлю гарячим з ложкою сметани.
Полтавський зелений борщ на кістковому бульйоні
Зеленим борщем у нас нікого не здивуєш. І важко сказати, хто першим винайшов його. Адже, по суті, зелений борщ вважається національним блюдом кількох слов’янських народів. І кухня кожного з цих народів перетворює рецепт приготування цього борщу на свій манер.
Але одне незмінне — зелений борщ готується зі щавлем, кропивою, шпинатом, та іншою зеленню. Що додає борщу характерне зеленувате забарвлення. Готують його частіше з м’ясом, але бувають випадки приготування цього борщу і на кістковому бульйоні.
Пропонуємо Вам рецепт Полтавського зеленого борщу на кістковому бульйоні. Однією з характерних рис цього зеленого борщу (до речі, його можна варити і з м’ясом) це те, що «забілять» його сирими яйцями.
Інгредієнти для приготування «Полтавського зеленого борщу»:
- — Вода — 5 л .;
- — Кістки свинячі — 500 грам;
- — Буряк — 300 грам;
- — Щавель — 350 -400 грам;
- — Картопля — 500 грам;
- — Цибуля ріпчаста — 100 грам;
- — Яйця курячі — 2 шт .;
- — сіль за смаком;
- — Масло рослинне або смалець для смаження;
- — Лавровий лист, зелена цибуля, зелень петрушки або кропу.
Рецепт приготування полтавського зеленого борщу зі щавлю:
- З кісток зварити бульйон і процідити. Зазвичай для приготування цього борщу беруть свинячі кістки, але можна і яловичі.
- Буряк очистити і нарізати соломкою. Щоб забарвлення від буряка було не таким яскравим, беруть світлі сорти або промивають вже нарізаний буряк під холодною проточною водою.
- Буряк опустити в уже проціджений підсолений бульйон і варити до напівготовності. Поки він вариться, займемося іншими овочами. Картоплю очистити і нарізати кубиками.
- Коли буряк буде майже готовий, опустіть в бульйон картоплю, якщо потрібно ще посолити за смаком і варити ще хвилин 10 -15.
- А поки приготуємо зажарку з цибулі. Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати.
- У розігріту сковороду налити рослинне масло або розтопити трохи смальцю і піджарити цибулю. Можна також змішати смалець з рослинним маслом і на цій суміші обсмажувати цибулю.
- Ще в полтавський зелений борщ зі щавлю за бажанням, для додання гостроти і певного забарвлення, можна додати трохи томатної пасти. Для цього її додають до піджареної цибулі під кінець смаження і трохи пережарюють з нею. Але повернемося до нашого борщу.
- Попередньо перебраний і вимитий щавель, нарізати тонкими смужками.
- Коли картопля буде готова, покласти щавель в борщ разом з засмажкою і лавровим листом. Все довести до кипіння.
- Яйця розбити в окрему миску і добре розмішати з невеликою кількістю охолодженого бульйону.
- Влити яєчну суміш в киплячий борщ тонкою цівкою, безперервно помішуючи, щоб не допустити утворення яєчних «грудок».
- Вимиту зелень петрушки або кріп дрібно порізати.
- Рубану зелень покласти в борщ, перемішати, дати закипіти і прибрати з вогню. Готовому борщу дати настоятися 10 хвилин і можна розливати по тарілках.
Подавати полтавський зелений борщ зі щавлю обов’язково зі сметаною, і рясно посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею. Смачного!