Чому зацукровується варення і що з цим робити
Причини цукрування варення
Зацукрування варення вважається результатом недотримання технології приготування солодко-фруктової маси або тривалим періодом її зберігання. Сьогодні ми поділимося кулінарними «хитрощами» реанімації смачного і ароматного десерту.
Зацукрування варення: причини виникнення?
Варення — ласий продукт з приємним фруктовим ароматом. Його можна вживати в чистому вигляді, додавати в чай, використовувати в якості одного з основних інгредієнтів для випічки. Згодом солодка маса може покритися кристалами цукру — варення зацукрувалося. Відповідно змінилися смакові якості продукту. Першою причиною появи білих кристалів в банці з фруктовою масою називають недотримання технології приготування продукту. Так, велика кількість меду або цукрового піску призводить до утворення цукрових кристалів.
Однак якщо кількість даного інгредієнта буде суттєво зменшено, в банці з десертом може з’явитися цвіль. Забули щільно закрити банку кришкою? Поїли солодку фруктову масу і залишили в банці ложку? На жаль, порушення простих рекомендацій в питаннях зберігання і недотримання правил гігієни харчування призводять до псування продуктів. Щоб варення зберегло свій смак і аромат на тривалий період, зберігайте його в холодильнику. Не забувайте герметично закривати ємність.
Відео «Як виправити зацукроване варення»
У цьому відео кулінар розповість, як виправити зацукроване варення.
Як реанімувати десерт
Якщо у вас виникла проблема зацукрування варення, не поспішайте викидати вміст банки. Давайте розберемося, що робити з варенням, яке зацукрувався.
Вино з зацукрованого варення
Спробуємо приготувати смачне домашнє вино. У процесі приготування знадобиться 1 л солодкої ягідно-фруктової маси, 1 л очищеної питної води та 50 г родзинок.
- Розтопіть зацукровану масу в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Перелийте варення в приготовлену банку ємністю 3 л.
- Додайте родзинки.
- Закип’ятіть воду. Вилийте окріп в ємність з родзинками і ягідно-фруктової масою.
- Щільно закрийте банку. Перемістіть її в темне і прохолодне місце.
- Через 12-14 днів процідіть рідину. Ретельно помийте банку і вилийте в неї проціджене сусло.
- Замість кришки використовуйте медичну гумову рукавичку, яка наповниться газом.
- Приберіть ємність в темне і прохолодне місце. Коли рукавичка «здується», процідіть і розлийте вино по пляшках.
Вживати напій можна буде через 1-1,5 місяці.
Приготування випічки з зацукрованого варення
Виправити ситуацію з зацукрованим варенням може випічка. Щоб спекти смачний фруктовий кекс, приготуйте:
- зацукровану фруктово-ягідну масу — 1 стакан;
- борошно — 2 склянки;
- соду — 1 ч. л .;
- лимонний сік;
- яйця — 2 шт .;
- щіпку солі і цукрову пудру для посипання.
Збийте яйця з сіллю. Додайте соду, погашену лимонною кислотою. Влийте розтоплене варення і ретельно перемішайте. Засипте просіяне через сито борошно. Добре вимішайте тісто. Консистенція готового до випічки тіста повинна бути схожою на сметану. Змастіть форму для випічки кексів олією, присипте манкою або борошном. Вилийте у форму тісто і поставте в духовку. Час випічки кексу — 50 хвилин. Ступінь готовності можна перевірити зубочисткою або шпажкою.
Як запобігти цукруванню?
Дотримання пропорцій усіх інгредієнтів допомагає уникнути зацукрування варення. Приготування будь-якої страви «на око» має певні ризики. Кількість меду або цукрового піску підбирається з урахуванням ступеня кислоти ягід і фруктів. Так, малина, ожина, смородина, вишня та інші фрукти і ягоди з кислинкою вимагають більшу кількість глюкози. При цьому кількість цукру не повинна перевищувати кількість ягід і фруктів.
На думку бувалих кулінарів, при приготуванні варення рекомендується застосовувати метод «переривчастою варіння». Поставте ємність на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Проваріть блюдо 10-20 хвилин. Зніміть миску з вогню і дайте сиропу охолонути. Повторіть процедуру кілька разів, при цьому не забувайте стежити за прозорістю ягід і фруктів. Якщо вони потемніли або стали каламутними, варення переварити. Ягоди і подрібнені фрукти повинні бути прозорими на вигляд.
Перевірити готовність страви нескладно: капніть на тарілку невелику кількість сиропу і придивіться до його консистенції. Якщо сироп розтікається, варення потрібно доварити. Крапля сиропу, що не попливла і зберегла свою форму, говорить про готовність блюда. Багато починаючих кулінарів цікавляться, чи можна щось зробити, щоб запобігти цукруванню варення в банці.
В кінці варіння додайте в сироп крохмальну патоку (приблизно 150-200 г на 1 кг необроблених ягід або фруктів). Уникнути появи зацукрувався нальоту допоможе лимонна кислота. Розчиніть 4-5 г лимонної кислоти в 50 мл гарячої води, додайте суміш у варення після закінчення процедури приготування.
Ще більше цікавої інформації про приготування варення та багато іншого ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua